Itt az idei Savaria Történelmi Karnevál részletes programja

frisss.hu • 2016. augusztus 25., csütörtök •
Minden, amit a három napról tudni lehet.
Itt az idei Savaria Történelmi Karnevál részletes programja

Helyszínek

Történelmi témapark (Castra Militaria)

Csütörtök

21:30
Tüzes játék - Augusztus 25. (csütörtök) 21.30 (Kapunyitás: 21.00) -Jegyár: 1600 Ft. (Esőnap: augusztus 26., 21.30)

Péntek

09:30
Kapunyitás - Tábori élet

18.00-ig várja az érdeklődőket a Történelmi Témapark, ahol I. és IV. századi római és germán katonai hagyományőrzők táborai mellett gladiátorok, honfoglaláskori magyarok és a XIII. századi városőrségek táborait is megismerhetjük. Az arénában Savaria alapításának idejétől egészen az 1648-ban lezárt harmincéves háború idejéig felvonulnak a különböző korok gyalogos és lovas vitézei, bemutatva felszerelésüket, haditechnikájukat és harcászatukat, megidézve nagy idők nagy csatáinak emlékét is... A pénteki, szakmai napon hosszabb idő áll majd a látogatók rendelkezésére, hogy a hagyományőrzők táborait közelebbről is megismerhessék az egyes bemutatóblokkok közti, a szokásosnál hosszabb Tábori élet idején.

09:45
A történelmi játékok megnyitója

A Karnevál hagyományaihoz híven a napot a Savaria városát alapító és felvirágoztató ókori római civilizáció hadseregeit megjelenítő csapatok seregszemléjével indítjuk a szombathelyi Legio XV. Apollinaris COH II., a Savariában először szereplő bolgár Legio I. Italica csoport, és a rómaiak pannóniai jelenlétének utolsó időszakát (III-IV. sz.) megjelenítő Legio Leonum Valentiniani, a Legio I. Adiutrix és a valamint az ugyancsak szombathelyi, újsütetű Lancearii Savarienses részvételével. A szemle keretében Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere megnyitja a Savaria Történelmi Karnevál Történelmi Katonai Hagyományőrző Csapatainak Találkozóját.

09:55
Római legiók seregszemléje

Az aréna közönsége előtt felvonulnak a római katonai hagyományőrző csapatok.

10:15
Legio XV. Ap., azaz a Savaria Legio Egyesület, Legio I. Italica, Terra Dacica

10:30
Legio I. Adiutrix és Legio Leonum Valentiniani, Lanceiarii Savarienses

A Brigetioban (a mai Szőny mellett) állomásozó Legio I. Adiutrixot i. sz. 68-ban alapították, és bár számos hadjáratban részt vettek, Brigetio marad a „székhelyük". Idén késő római felszerelésben jelennek meg Savaria népe előtt. A Legio Leonum Valentiniani egy Valeria tartományában állomásozó alakulatot jelenít meg. A már jól ismert csapat mellett először találkozhat a publikum a Lancearii Savarienses névre hallgató palotagárda-egység- gel, melyben Szent Márton apja is szolgált. Az előadásból nemcsak a gyalogság, de igazi kuriózumként a késő római kori lovasság felszerelését és fegyvereit is tanulmányozhatjuk majd.

10:45
Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület

A gladiátorok története az etruszk korban kezdődött. Szertartásos, eredetileg a halottak tiszteletére vívott küzdelmeiket a kezdetekben a halott sírján vívták. A mai Európa legnagyobb gladiátoriskolája 22 éve foglalkozik behatóan az ókor e félve tisztelt harcosainak kultúrájával, harcművészetével, melyet ezúttal is lelkesen mutatnak be városunkban.

11:00
Északi Gárda, Sereghy Törzs, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum és Nyugati Gyepű

A III. századtól a római határokra egyre nagyobb nyomást gyakorló népvándorlás korát idézik meg a germánokat, hunokat és a késő római hadsereget megjelenítő csapatok.

11:15
Toportyán Nemzetség

A 2015-ös Karneválon megkezdett úton tovább haladva továbbra is hangsúlyosan mutatjuk be a Magyar Tudományos Akadémia BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportja munkatársának, Dr. Sudár Balázsnak és a Magyar Történelmi Íjász Társaságnak a szakmai támogatásával, hogy az utóbbi évek intenzív kutatásai nyomán mi a történelemtudomány jelenlegi álláspontja eleink életmódját, ruházatát és fegyverzetét illetően.

11:30
A rekonstruált erődrészletben az I-II. századi római legionáriusainak táborát idézi meg a Savaria Legio Egyesület

12:30
Késő római hagyományőrzők mutatják be a Legio Leonum Valentiniani, a Legio I. Adiutrix és a Lanciarii Savarienses táborát

13:00
Tábori élet - A Toportyán Nemzetség és az Őr-Nyék Alapítvány honfoglaláskori magyar táborában

Dr. Sudár Balázs, az MTA Magyar Őstörténeti Témacsoportjának munkatársa ismerteti a X-XI. századra vonatkozó aktuális kutatási eredményeket.

13:30
A Banderium Hungarorum, a Ferreus Lupus és a Hollószárny Lovagrend bemutatója

A XIII. sz. városi milíciáinak életmódját, viseletét, eszközeit és fegyvereit a Banderium Hungarorum, a Ferreus Lupus és a Hollószárny Lovagrend mutatja be egyesített, az autentikusságra kínosan ügyelő táborában. Itt nyílik lehetőség közelről megismerkedni a magyar középkori haditorna válogatott (Magyar Buhurt Szövetség) tagjaival is.

14:00
Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány

Az Őrségből érkezett harcosok lendületes műsora az ősmagyar harcászatból ad ízelítőt.


14:20
Nyugati Gyepű, Északi Gárda, WiNdUr, Bielszka Szvientavit Druzhina Egyesület, Emese Várispánság

Prokuj gyula kiűzése Felső-Magyarországról

XI. századi nem véresen komoly, de komolyan vé- res haditorna dramatikus történeti keretben.

14:40
Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora

Az elsősorban Eurázsia sztyeppéin meghonosodó lovasíjász haditechnika századokon át az egyik legsikeresebb harcmodornak számított. Az egymással olajozottan együttműködő kis egységekbe szervezett, fegyelmezett, villámgyors lovasíjászokból álló, a közelharcot lehetőség szerint kerülő, nagyszámú, jellemzően nomád életmódot folytató állattenyésztőkből szervezett hadseregek sikerének titka elsősorban a tökéletes lovaglótudás, valamint a könnyű, de hatalmas energiát tárolni képes visszacsapó íj tökélyre fejlesztett használatában rejlett. A hosszú időn át csak a történelemkönyvek lapjain létező lovasíjászatnak az újrafel- fedezője és apostola a sokszoros világrekorder és lovasíjász-világbajnok, Kassai Lajos.

15:00
Bruchenballspiel, azaz középkori „ágyékkötőfoci”

Az eredetileg teljes fegyverzetben, hatalmas kitömött labdával játszott játékban olyan sokan haltak meg a kezdetekben, hogy a fegyvereket betiltották. A játéknak azonban ezután is számo- san estek áldozatul - a ruhák alatt elrejtett kézifegyvereknek köszönhetően. Ezt tette lehetetlenné az a szabálymódosítás, miszerint a játékosok csak egy szál ágyékkötőt viselhetnek. A Grazból érkezett Zeitschmiede - ezt a rögbihez hasonló, de sokkal nagyobb és nehezebb labdával, ágyékkötőben játszott, meglehetősen agresszív és látványos középkori labdajátékot mutatja be.

15:20
Banderium Hungarorum

A Banderium Hungarorum, a Ferreus Lupus és a Hollószárny Lovagrend alkotta szövetség célja a XIII. és XIV. században létrejövő magyar városőrségek, ún. milíciák megjelenítése. Ennek tagjai a különböző jogállású magyar városok polgárai, illetve külföldi zsoldosok közül kerültek ki. A milicisták felszerelése a vagyonuktól függött, de a korhoz illően sosem egységes, vívókiképzésben nem részesültek.

15:40
Societas Draconistrarum - Sárkányos Szövetség Lovagjai

A tűzfegyverek elterjedése a 1400-as években alaposan átalakítja a hadszínterek képét. Mielőtt a lőpor elsöpörné a hagyományos lovagi harcmodort, az még a XV. században utoljára felvirágzik. Ezt a kort és meglepően hatékony technikáit mutatják be a Sárkányos Lovagrend hagyományait megidéző Sárkányos Szövetség Lovagjai.

16:00
Bemutatkozik a Magyar Középkori Haditorna Válogatott, azaz a Buhurt Szövetség

Van, aki nem elégszik meg koreografált harcokban való, vagy legalábbis óvatosan folytatott szabad harcokkal, hanem igazi középkori lovagi tornán akar részt venni. Ezek a megszállott emberek alapították néhány évvel ezelőtt a Battle of Nationst, azaz a népek csatáját. A felszerelésnek itt elsősorban nem kell egészen autentikusnak lenni, de teljes védelmet kell nyújtania használójának, és a páncélok alatt bizony nagyon komoly, modern védőfelszerelést viselnek a harcosok. A májusban a prágai világbajnokságon derekasan helytállt magyar válogatott és osztrák vendégeik ebből a különleges sportágból adnak ízelítőt.

16:15
Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság

Az egyesület célja a középkor legendás és rettegett fegyverének, a számszeríjnak a bemutatása. Hiteles képet nyújtanak erről a sajátos fegyvernemről, mely Mátyás király seregében is fontos szerepet játszott. Pontosságuk és hatékonyságuk még az e században tömegesen megjelenő tűzfegyvereket is hosszú ideig felülmúlta. Maga Mátyás is előszeretettel használta ezt a fegyvert.

16:30
Bulcsu Vezér Egyesület

A sztyeppei népek Belső-Ázsia pusztáin ma is aktívan űzik a hagyományos solymászatot, de még a repülőterektől is sokszor vadászsólymokkal tartják távol a madárrajokat. Hazánkfiainál is nagy hagyományai voltak, vannak a solymászatnak. A szombathelyi egyesület és Krekács Zoltán - a madaraival egykor a Ferihegyi repteret is védő - solymász műsorában ezeket a csodálatos madarakat figyelhetjük meg munka közben.

16:50
Nádasdy Ferenc Bandérium, a Kapuvári Hajdúk Gartai Muskétások és Tata Várának Seymenjei

1541-ben az ország hosszú időre három különálló részre szakadt. A török hódoltság korának végvári csatározásai elevenednek meg a nézők előtt.

Szombat

09:30
Kapunyitás - Tábori élet

10:00

Római legiók seregszemléje

Az aréna közönsége előtt felvonulnak a római katonai hagyományőrző csapatok.

10:15
Legio XV. Ap., azaz a Savaria Legio Egyesület, Legio I. Italica, Terra Dacica

10:30
Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület

10:50
Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora.

11:10
Legio I. Adiutrix, Legio Leonum, Collegium Gladiatorium és a Lanceiarii Savarienses

11:30
Toportyán Nemzetség

11:45
Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozatának bemutatkozása

12:00
A Banderium Hungarorum, a Ferreus Lupus és a Hollószárny Lovagrend bemutatója

12:45
Látogatás a Legio Leonum Valentiniani, a Legio I. Adiutrix és a Nyugati Gyepű római szekciójának táborába

13:15
Savaria Legio Egyesület, Legio I. Adiutrix

13:30

Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület - nagy gladiátorjátékok

14:15

Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora

14:30
Nyugati Gyepű, Északi Gárda, WiNdUr, Bielszka Szvientavit Druzhina Egyesület, Emese Várispánság

Prokuj gyula kiűzése Felső-Magyarországról. XI. századi nem véresen komoly, de komolyan vé- res haditorna dramatikus történeti keretben.

14:50
Bruchenballspiel, azaz középkori „ágyékkötőfoci”

15:10
Banderium Hungarorum

15:30
Societas Draconistrarum - Sárkányos Szövetség Lovagjai

15:50
Bemutatkozik a Magyar Középkori Haditorna Válogatott, azaz a Buhurt Szövetség

16:10

Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság

16:30

Bulcsu Vezér Egyesület

16:45
Nádasdy Hagyományőrző Bandérium, Batthyány Bandérium, Kapuvári Hajdúk Gartai Muskétások, Pápai Huszár Egyesület

Harcok a török hódoltság idején 1541-ben az ország hosszú időre három különálló részre szakadt. A török hódoltság korának végvári csatározásai elevenednek meg a nézők előtt.

17:00
Mare Temporis Hagyományőrző Alapítvány

Muskétások, alabárdosok és meglepetésekkel szolgáló úrihölgyek mutatják be az 1648-ban lezárult harmincéves háború harcászatát, melyben sok magyar katona is ontotta vérét.

17:20
Pavane Történelmi Tánccsoport

A letűnt korok hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Ezeket követték már a legiók is, de jeleikre mozdultak a középkor vitézei is, a reneszánsz Itáliában pedig egészen kifinomult jelrendszer alakul ki. Ennek mesterei aztán igazi művészetté avatták a zászlóforgatást, ami így megjelent a civil ünnepeken és mulatságokon is.

17:40

Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozatának bemutatkozása

Vasárnap

10:00
Kapunyitás - Tábori élet

10:15

Római legiók seregszemléje

Az aréna közönsége előtt felvonulnak a római katonai hagyományőrző csapatok.

10:30
Legio XV. Ap., azaz a Savaria Legio Egyesület, Legio I. Italica, Terra Dacica

10:45
Az Artistica Anam Cara és a Szombathelyi Kötélugró Klub mutatványosainak műsora

11:10

Északi Gárda, Sereghy Törzs, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum és a Nyugati Gyepű

11:30
Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora

11:50
Nyugati Gyepű, Északi Gárda, WiNdUr, Bielszka Szvientavit Druzhina Egyesület, Emese Várispánság

Prokuj gyula kiűzése Felső-Magyarországról

XI. századi nem véresen komoly, de komolyan vé- res haditorna dramatikus történeti keretben.

12:10
Tábori élet - A Toportyán Nemzetség és az Őr-Nyék Alapítvány honfoglaláskori magyar táborában

Dr. Sudár Balázs, az MTA Magyar Őstörténeti Témacsoportjának munkatársa ismerteti a X-XI. századra vonatkozó aktuális kutatási eredményeket.

12:30
Tábori élet  - kiemelt tárlatvezetéssel a Legio Leonum, Valentiniani és a Legio I. Adiurtrix táborában

Szent Márton korának katonáit és életmódjukat idézik meg a római táborokban.

12:50
A rekonstruált erődrészletben az I-II. századi római legionáriusainak táborát idézi meg a Savaria Legio Egyesület

13:30
Toportyán Nemzetség

13:45
Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület

A gladiátorjátékok legfontosabbika, a vérre menő párharcok végkifejlete, a győztes kihirdetése. Korhű fegyverekkel folytatott valódi párharcok az arénában.

14:10
Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora

14:30
Bruchenballspiel, azaz középkori „ágyékkötőfoci”

14:50
Banderium Hungarorum

15:10
Societas Draconistrarum - Sárkányos Szövetség Lovagjai

15:30
Bemutatkozik a Magyar Középkori Haditorna Válogatott, azaz a Buhurt Szövetség

15:50

Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület

16:10

Mare Temporis Hagyományőrző Alapítvány

16:30

Nádasdy Hagyományőrző Bandérium, Kapuvári Hajdúk Gartai Muskétások, Tata Várának török Seymenjei

17:00
Korok csatája

Fő tér (Forum színpad)

Csütörtök:

20:00
Anna and the Barbies koncertje

Péntek

14:00
Tűzmadarak - Steam on!

A Steam ON! a karneválra rövid szünet után visszatérő Tűzmadarak társulatának izgalmas utcaszínházi darabja, zsonglőrök és akrobaták előadásában.

A történet a steampunk fantáziavilágában játszódik, mely a viktoriánus kor formavilágát, és az ipari forradalom gőzgépeinek korát idézi, miközben a sci-fi és a fantasy világából is merít. Három fura figura menekül egy gőzhajtású velocipéd triciklivel a törvény elől. Hirtelen azonban a masina lerobban... Vajon meg tudják szerelni időben?

15:30
Szombathelyi Kötélugrók és külföldi vendégeik műsora

A 2016-ban 20 éves évfordulóját ünneplő sportklub meghívott vendégcsoportokkal közösen mutatja be az akrobatikára, ügyességre, állóképességre, játékosságra és látványos koreográfiára épülő műsorát.

17:30
The Brooklyn Gypsies

Brooklynból - gazdag arab motívumokra épülő zenével.

21:00
Apostol együttes

A Balatonföldvárról induló zenekar 45 éve töretlen sikerekkel büszkélkedhet. Az Okosabban kéne élni, A legtöbb ember, a Nem tudok élni nélküled dalokat kicsik és nagyok együtt éneklik a zenekar tagjaival. Igazi többgenerációs kórussá válik majd a szombathelyi Fő tér közönsége.

22:30
Tűzorchideák

A keleti táncok és az antik világban a négy őselem egyikeként tisztelt tűz látványos összjátéka az ókori Babilon vásárainak fülledt éjszakáit idézi a nagyszínpad elé

Szombat

13:00
Freak Fusion Cabaret

A számos nemzetközi sikert felmutató társulat tagjai a hazai underground cirkuszmű'vészet krémjéhez tartoznak. Számos nemzetközi zsonglőrtalálkozón és továbbképzésen vettek részt meghívott előadóként vagy tanárként. Ezúttal a Karnevál közönségét ejtik ámulatba, és vonják be különleges hangulatú produkciójukba, melyben a viktoriánus kor és a múlt század eleji vándor- cikuszok misztikus, jelen esetben sötét humorral fűszerezett világa sejlik fel.

14:30
Szent Márton köpenye - jelenetek egy utcai spektákulumból

Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Karnevál számos helyszínén több program ígér betekintést Európa legnépszerűbb szentjének, Savaria szülöttének tanulságos életébe.

Rendező: Kovács Géza, bábtervező: Majoros Gyula

15:30
Abdoul Camara és a Sory Camara Balet műsora

A szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház díjnyertes táncművésze, Abdoul Camara 2015-ben már elbűvölte a Felvonulás közönségét. Idén 4 művész barátját is elhozza magával Szombathelyre. A fergeteges műsorban élő dobszóval kísért, akrobatikus és népi tánc elemeket felvonultató látványos tánc- és dob produkciót láthatunk, hallhatunk.

17:30
A Direktor Azovskovo Morja Ukrajnából

koncert Az Ukrajnából érkező együttes fergeteges rockabilly előadásával az Azovi tenger hullámázását váltja ki a nézőkből.

21:00
Az EPCOS bemutatja: Quimby -részletek itt.

Egy újabb évfordulós zenekar a Karneválon - 25 éves az összetéveszthetetlen hangzású zenei univerzum: a Quimby együttes. Hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a fesztiválok állandó nagy- színpados fellépője. Klubkoncertjeik, színházas fellépéseik egyaránt eseményszámba mennek. Olyan formáció, melynek lemezeire, zenéire és - ami legalább ennyire fontos - szövegeire nem lehet nem odafigyelni. Quimby-élmény a szombathelyi nyáréjszakában!

23:00
Mare Temporis

Az időtengerészek ezúttal nem a 17. század csatáit, hanem a négy őselem legfélelmetesebbjét idézik meg az Öreg Város Vásárának színpada elé.

Vasárnap

14:00
Szent Márton köpenye - jelenetek egy utcai spektákulumból

Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Karnevál számos helyszínén több program ígér betekintést Európa legnépszerűbb szentjének, Savaria szülöttének tanulságos életébe. Rendező: Kovács Géza, bábtervező: Majoros Gyula

15:00
Ataru Taiko

A japán taiko dobolás hagyományait bemutató formáció 10 éves. A lendületes előadásmódjáról, dinamizmusáról híres együttes látványos és változatos koreográfiái elemekkel gazdagított dobszínházat varázsol a Karnevál Fő terére.

A japán taiko dobolás hagyományait bemutató formáció 10 éves. A lendületes előadásmódjáról, dinamizmusáról híres együttes látványos és változatos koreográfiái elemekkel gazdagított dobszínházat varázsol a Karnevál Fő terére.

17:00
Hot Jazz Band produkció Bényei Tamással és a Gramophonia Hot Jazz Orchestrával

A Hot Jazz Band az 1920-as, '30-as, '40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsolója, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató-zenéjének eredethű megszólaltatója. A Hot Jazz Band-et már nem kell bemutatni a közönségnek. A harminc éves fennállását ünneplő zenekar leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés Karády, Kabos, Jávor, Latabár filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismer és szeret a hazai hallgatóság.

19:30
Csík zenekar

A Kossuth-díjas együttes a magyar népzenei élet egyik meghatározó, elismerten népszerű szereplője 25 éve alakítja, formálja zenei ízlésünket. Vasárnap esti koncertjük valódi örömzene, méltó zárókoncert lesz a Karnevál Forum színpadán.

21:30
Karneválzáró ceremónia

Vasárnap késő este ismét bezárul az időkapu, hogy 2017 augusztusában újra várja a Karneválozókat. Legyenek Vendégeink jövőre is!

22:00
Artistica Anam Cara - fiúk, lányok, tüzek, lángok!

Tízet ütött már az óra, gyűljetek hát a dobszóra, lángra, tűzre vigyázzatok, le ne égjen szakállatok! Feszül Sadi pasa hasa, kénkő vót ma a vacsora, lángot nyel az ifjú bajor, meneküljön, aki lator, a köpönyege nem brokát, nézd, a germán tüzet okád, acélizmú akrobata, Artistica Anam Cara!!!

Borok utcája (Via vinorum)

Csütörtök

17:30
Szent Márton köpenye - jelenetek egy utcai spektákulumból

Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Karnevál számos helyszínén több program ígér betekintést Európa legnépszerűbb szentjének, Savaria szülöttének tanulságos életébe. Rendező: Kovács Géza, bábtervező: Majoros Gyula

18:00
A bor-, torta-, fagylalt- és kirakatverseny eredményhirdetése

Idén ismét a legkiválóbb termékek termelői és készítői küzdenek meg a kitűntető címekért-

22:00
Ismerős Arcok

Az Ismerős Arcokra jellemző izgalmas és magával ragadó zenei hangzás és az egyedi tartalommal bíró gondolatok emelik ki az együttest a kortárs magyar rockzene táborából. Zenéjükben a hagyományos rockzenei hangzás mellett felfedezhetők a blues, a jazz, a pop és a világzene stíluselemei is.

Péntek

15:00
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Mare Temporis muskétásaival, nemes és nemtelen hadfiakkal és bűbájos, de annál veszélyesebb dámákkal.

15:30

Keleti táncvarázs Főnix Tánccsoport több ismert vasi hastánccsoport tagjait tömöríti. A Keleti udvar szervezői és a Hastáncszínház megálmodói. A keleti táncok fúziós változatait preferálják. Műsorukban ízelítőt adnak a keleti táncok változatosságából, különböző stílusaiból.

16:00
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté Tata várának török seymenjeivel és a Nádasdy Bandérium végvári vitézeivel. A magyar hadfiak megmutatják a török defterdárnak, azaz adószedőnek, hogy itt bizony nem fog haradzsot szedni, harácsoljon máshol...

16:30
Artistica Anam Cara

Artistica Anam Cara - középkori artisták, mutatványosok és garabonciás széltolók menete. Bizonyosak lehetünk benne, hogy arra, amerre a csendesnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, Szombathely testvérvárosából, Kaufbeurenből érkezett ifjoncok elhaladnak, még a legmarconább katonanépek arca is felderül.

17:00

Meggie's Crew –blues és jazz koncert

Az énekesnő, Horváth Meggie és a négytagú zenekar előadásában, saját hangszerelésben szólalnak meg Gerry Mooretól – John Mayallon át – Janis Joplinig legismertebb számaik. A kísérőzenekar tagjai: Domby Bertalan (gitár), Peltzer Géza (orgona, zongora), Rácz Roland (basszusgitár), Baráth Tibor (dob).

20:00
Intermezzo Latin Club

Az Intermezzo Latin Club zenekar a latin zene hazai nagykövete. Az együttes a latin pop, latin rock és ska műfajokban érzi otthon magát. Fellépéseiken igazi örömzenével találkozhat a közönség. Lüktető ritmusok, vérpezsdítő dallamok, latin fiesta!

22:30
Péter Szabó Szilvia-koncert

Ki ne emlékezne, a Százszor ölelj még, a Túl a varázshegyen, vagy 2005-ben, az Euróvíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő Forogj világ című dalra? Az egykori NOX zenekar frontembere és énekesnője, Péter Szabó Szilvia, hosszú évek után újra egyedülálló produkcióval és sok meglepetéssel fűszerezve készül elkápráztatni közönségét. Hallhatóak lesznek Szilvia legújabb dalai és felcsendülnek a régi nagy NOX-slágerek is.

Szombat

15:00
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Savaria Legio szarmatákkal cimboráló  lógós legiósaival és az őket szerencsésen megtaláló városi járőrrel, azaz soha ne haragítsd magadra a morcos centuriót, avagy szlopálunk és végünk.

16.30 óra Tűzmadarak artistáinak zsonglőr előadása

16.45 óra Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Societas Draconistrarum, azaz a Sákányos Lovagok Szövetségének tagjaival, avagy soha ne üsd ki a kupát egy szomjas lovag kezéből!

17.45 óra FOLK MIX – Szombathely Város Fúvószenekarának koncertje

Zenekar egy zenei utazásra röpíti közönségét a világkörül, ízelítőt adnak spanyol, brazil tánczenéktől kezdve, a párizsi karneválon át, az amerikai fesztiválok indulóinak feldolgozásából. Fűszerezik ezt Lady Gaga, Bon Jovi, Elvis, Hungary mixekkel.

20:00
Szabó Balázs Bandája

A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki a legfrissebb dalokból álló nagylemezüket, az Élet elvitelre címűt, amely 2015-ben Az év alternatív albuma kategóriában Fonogram-díjat kapott.

22:00
Tűzorchideák

Keleti táncok és a tűz látványos összjátéka az ókori Babilon vásárainak fülledt éjszakáit kelti életre a Via Vinorumon.

22:30
Somnakaj

A Müller Péter Sziámi és Marko Markovic zenéjére készült gipsy musical Falusi Mariann és Oláh Gergő közreműködésével a korlátok közé nem szorítható tehetséget és egyéniséget szimbolizálja. Az előadást és a koncertet is a romákra jellemző sokszínűség és kirobbanó érzelmi gazdagság jellemzi.

Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek komoly előkészítő munkájával született meg az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutattak be 2014 áprilisban a Művészetek Palotájában.

23:59 

Artistica Anam Cara

ZSONGLŐRÖK, AKROBATÁK, TŰZ, TŰZ, TŰZ…

Éjfélt ütött már az óra, gyertek elő a dobszóra! Tűzre, lángra vigyázzatok, le ne égjen szakállatok!

 

Vasárnap

20:00
Kiscsillag

A Kiscsillag zenekar mára Magyarország elsőszámú art-rock zenekarának tekinthető. A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magába olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága és a zenekar utolsó éveiben megjelenő többszólamú énektémák az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, bátran kísérletező, évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot.

22:00
Artistica Anam Cara

Éjfélt ütött már az óra, gyertek elő a dobszóra! Tűzre, lángra vigyázzatok, le ne égjen szakállatok!

22:30
Vad Fruttik-koncert

Az öttagú Vad Fruttik zenéje színes, több stílust keresztez , hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene.

15:00
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté  az Északi Gárda marcona martalócaival és a Legio I. Adiutrix, a Legio Leonum és a  Lanciarii Savarienses félelmet nem ismerő katonáival, avagy miért rossz ötlet sárga földig nem szomjasan azt ordítani a római járőrnek, hogy Lesz még Róma germán falu!

16:00
Koprive Tamburazenekar

A déli szláv népek körében népszerű hangszer, a tambura csodálatos dallamok megszólaltatására képes. A Koprive-koncerteken ezt a hangzásvilágot ismerhetik meg az érdeklődők egy zenei kalandozás során.

18:00
MÉZ együttes

A Meg nem Értett Zenekar repertoárját ír-skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják, több száz év népzenei kincséből merítve. Az ír kirajzás miatt több Amerikából származó dal is elhangzik a koncerten.

Sörtér

Péntek

15:30
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Mare Temporis muskétásaival, nemes és nemtelen hadfiakkal és bűbájos, de annál veszélyesebb dámákkal.

16:00
2Men-koncert

A tagok Baranyai Ákos és Bujtás Ervin 20 éve zenélnek együtt. A karneváli forgatag sörtéri programjaként a jobbnál jobb sörök mellé, műsorukban különböző zenei stílusokat vonultatunk fel „minimál acoustic" hangszerelésben, amelyet néhány saját szerzeménnyel fűszereznek meg.

17:00
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Terra Dacica szarmatáival és a Savaria Legio szökött és barbárokkal paktáló legionáriusaival, dühös centurióval, de Potrien őrmester nélkül. Vagy mégis...?

18:00
Spectrum Band

A Spectrum Band 1984-ben, immár 30 éve alakult. Repertoárjukban megtalálható napjaink, valamit a '70-es, '80-as évek slágerei is.

21:00
Memphis Bell

Ha azt mondjuk, Újvári Timi, akkor a szombathelyi zenét szeretők többsége azt vágja rá, hogy Hot Stuff. Hát, most a már jól összeszokott muzsikus partnerek új név alatt indítottak zenei vállalkozást. A Memphis Belle saját szerzeményeket játszó zenekar. Élmények, életérzések, helyek és utazások olvadnak össze a Memphis Belle zenekar zenéjében és szövegeiben.

Szombat

15:30
Vásári csetepaté

16:00
Acoustic Experience-koncert

A 6 tagú zenekar a már méltán ismert Blues Jam együttes utóda. A zenekar főként Eric Clapton, Bob Dylen, Pink Floyd és Neil Young feldolgozásokat, valamint adaptációkat játszik.

17:30
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Bandérium Hungarorum városőrségének milicistáival, és a pohár fenekére néző himpellér kapuőrökkel.

18:00
Save Ass

A Save Ass zenekar immáron 15 éves múltra tekint vissza. A zenekar régi, klasszikus rock- és blues-számokat dolgoz fel. Többek között The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin dalokat, a magyarok közül főleg Hobo Blues Bandet, és a hazai blues nagyjait.

21:00
Zaporozsec-koncert

Az osztálytársakból alakult szentgotthárdi Zaporozsec zenekar motorját 2004 nyarán Varga Bence (ének, gitár), Papp Dávid (basszusgitár), és Hoffmann Máté (dob) indította be. A kezdeti szárnypróbálgatások közepette hamar fény derült Bence szerzői és előadói tehetségére, s ez erősen meghatározta a gépkocsi további menetirányát és sebességét. Az együttes 2007 tavaszán megnyerte az Átjáró Tehetségkutató versenyt, s még az év júniusában elkészült a Zaporozsec első demófelvétele. A trió ma már ismert név szűkebb pátriája, Vas megye könnyűzenei koncertjein, fesztiváljain.

23:30
Voler Mouche

A Voler Mouche bizonyos értelmezések szerint földi, más megközelítésben földönkívüli zenét játszó magyar zenekar. Dallamaival leszögezi a hallgatót, újutakat nyit, gondolatokat ébreszt, határokat feszeget. Kompozíciói impressziókra épülő zenei élményt adnak. Képessé tesz eggyé válni a zenével. Eljuttat más dimenziókba. A Voler Mouche műfajában sem kategorizálható, udvariasan kísérletező, elektroakusztikus kortárs zene

Vasárnap

14:30
Vásári csetepaté

15:00
The Shadox

A szombathelyi Zenekar, mint azt neve is mutatja, Shadows-feldolgozásokat játszik. Az instrumentális gitárzene kiegészül hangzásban hozzá illő Cliff Richard, Elvis, Dave Clark Five nótákkal.

16:00
Vásári csetepaté

Vásári csetepaté a Bandérium Hungarorum városőrségének milicistáival, és a pohár fenekére néző himpellér kapuőrökkel.

16:30
Mokka Tribute

A Mokka Tribute 2012 őszén alakult rutinos zenészekből. A zenekar magját a volt Mokka tagok alkotják. Céljuk a '70-80-as évek igényes külföldi és magyar előadók rockzenéjének az ápolása, illetve feldolgozása.

19:00
Szatmári Juli-koncert

A szombathelyi Szatmári Juli 12 évesen kezdett gitározni Várhelyi Zoltánnál, egy évvel később már saját dalokat is írt, és hamarosan fellépései is voltak. A fiatal énekesnő életében 2013-ban jött az áttörés, amikor zenekarával megnyerte az Átjáró, a Peron Music és a Hangfoglaló Magyarország tehetségkutató versenyeket, és komoly lehetőségeket kapott. Első lemeze márciusban jelent meg. Ismerj fel címmel, Hadd legyek című szerzeménye a Petőfi Rádió hallgatóinak egyik kedvence lett, így 2014 végén felkerült a Top 100-as listára és Juli meghívást kapott az Akusztik című műsorba is.

21:30
New Level Empire

A vokálos, modern dance stíluson nyugvó New Level Empire egy live act formáció, mely hangszeres megoldásokkal, így gitárral, billentyűvel és elektromos dobbal hivatott életre kelteni az elektronikus zenét. Első közös stúdiómunkájuk eredménye a „The last one". A dalt - rögtön a megjelenés után - az országos és nagyobb rádiók kiemelt rotációba helyezték, a klipet pedig a zenei tv csatornák is játsszák. Továbbá a szerzemény év végén bekerült az Eurovíziós dalfesztivál hazai selejtezőjében a legjobb harminc közé, mely A Dal című műsorban egészen a döntőig menetelt. Még ebben az évben megjelent Homelights című nagylemezük, melyről a címadó szerzemény A Dal 2015 műsorban a középdöntőig jutott, a Hold your hands so high pedig a Női Kézilabda EB himnusza lett.

Kalandvár(Campus Ludendi)

Péntek

11:30
Gryllus Vilmos: Biciklizős dalok

Egy szép nyári napon biciklizni indultunk, én és a 2 éves kislányom. Ő a rúdra szerelt üléséből nézelődött, aztán egyszer csak hátrafordult: “Papa, énekelj!” És én énekeltem, ahogy épp az eszembe jutott: „Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli, bicikli, bicikli, de forog a bicikli...” Így kezdődött, aztán ez lett a vége, ez a lemez, a „biciklizős”. Egy egész napos családi biciklis kirándulás története az ébresztőtől az altatóig.

14:00
Méhes Csaba: MiMóka - pantomime-előadás

Méhes Csaba, pantomimművész, gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szóló vidám műsora felhőtlen szórakozás, felejthetetlen élmény kicsiknek Mimóka egyfolytában játszik. Ha akarja, súlyemelő hatalmas izmokkal, ha akarja, tyúk, vagy béka, robotember vagy hős lovag. Vadászik a dzsungel mélyén, horgászik, autót szerel stb. – és ehhez nincs szüksége semmire, csak egy üres színpadra. Meg sok-sok gyerekre, akinek van kedve vele játszani, vele kacagni, mókázni.

10:00
Villa Rustica - ókori kézművesudvar; Kalandjáték Savariában - interaktív játszóház; Laboda-Pagoda -  hétpróbás hullámtér - interaktív játszóház; Ókori provinciák játékai - családi táblás játékok; Aranyos szegelet - XI. századi ősmagyar játszóház; Gyöngyös

Villa Rustica - ókori kézművesudvar

Kalandjáték Savariában - interaktív játszóház

Az ókori Savaria életét, az itt élt emberek és gyermekek mindennapjait ismerheti meg a játékvárosba látogató. Egy különös világ részese lehetsz. Jellegzetes épületek, történek elevenednek meg a játék városfalain belül. Látogatást tehetsz a római fórumon, bepillanthatsz a helytartói palotába, egy előkelő római család életébe, a fazekas és kereskedő munkájába, és kifürkészheted a római csatorna rejtelmeit is. 7 próba, 7 játék. A játék a Szent Márton Emlékév támogatásával, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ gondozásában jött létre.

Laboda-Pagoda - hétpróbás hullámtér - interaktív játszóház
A Labodában hétféle vizes játék várja a bátor tengerészeket. A kalandflotta megalkotásakor azt a célt tűztük ki, hogy a résztvevő gyerekek (és szüleik) testi ügyességüket és szellemi tehetségüket egyaránt próbára tehessék.

Ókori provinciák játékai - családi táblás játékok A játékok célja az emberi logika, taktikai, stratégiai készségek megmozgatása. A játékok az eredeti szabályokkal készültek, minden játék tartalmaz egy kisebb történelmi ismertetőt. A régi játékkultúrát és táblás játékokat ismerheti meg, aki a Kalandvár árnyas lombjai alatt egy-egy partiba bocsátkozik vállalkozó kedvű partnerével.

Aranyos szegelet - XI. századi ősmagyar játszóház Jurtás népi játszóház, mely a népi kismesterségek segedelmével mutat valós képet a múlt értékeiről és értékekkel teli jelenünkről. Berendezett jurta és szekér a színtere a szórakozva tanulásra.

Gyöngyösi „Wekingek"

Aki vizes kalandra és izgalomra vágyik, aki szívesen lenne matróz vagy hajós kapitány, az üljön be egy Weeking-kenuba, és nem siettetve az időt evezzen le a legénységgel a Gyöngyösön a Piac-hídtól a Casinoig.

Játékos tűzoltók

Felülnél az óriási piros tűzoltóautó volánjához? Megpróbálnád eloltani a félelmetes lángokat? Bepillantanál a lánglovagok veszélyes és izgalmas életének titkaiba? Látogasd meg a Kalandvárban szolgálatot teljesítő játékos tűzoltókat!

Vitéz László Bábautomata - gyermekprogram Vitéz László-jelenetek, Ottokár állatmeséi, a Sárkány hőskölteményei, Csiga Úr bánatos monológjai, Bölcs Bagoly áriái című mesék közül választhat az érdeklődő. Interaktív bábjáték-automata, amelyet a Kolibri Színház két művésze üzemeltet. Remek kikapcsolódás gyerekeknek és szüleiknek egyaránt, akár egész nap!

Hintayo - családi program

Óriás méretű fából készült hajóhinta, amely egyszerre 80 fő befogadására alkalmas.

Zeitschmiede (Időkovácsok) - középkori interaktív játszóház
A középkor nem csak háborúkból és csatákból állt. Időkovácsaink a főleg német nyelvterületen elterjedt „Bruchenballspielt", azaz ágyékkötőjátékot mutatják be. A rugalmas héjú sárkánytojásra em¬lékeztető hatalmas kitömött labdát kergető közép¬kori játékosok eredetileg teljes fegyverzetben űzték ezt a játékot, de olyan sok volt a halálos áldozat, hogy betiltották a fegyverek használatát. Ezt kö-vetően sem csökkent azonban számottevően az áldozatok száma, mivel a ruha alá rejtett fegyverek átcsúsztak az ellenőrzésen. Ezután döntöttek úgy, hogy a játékot csak egy szál ágyékkötőben lehet űzni - innen a játék neve. (Bruche=ágyékkötő). Ezen a játékon kívül a gyerekek még számos más középkori játékot is kipróbálhatnak a derék stájer legények tábora mellett, úgy mint gyűrűátszúrás dárdával, egyensúlyjátékok medicinlabdával, dió¬törés, vaddisznóvadászat, skandináv sakk és sok egyéb. Aki azt szeretné látni, hogyan játsszák az „ágyékötöfocit" a nagyok, az megnézheti őket a Történelmi Témaparkban.

Magyar életmódtáborok

Elődeink tárgyi kultúráját, szokásait, tevékenységeit ismerhetik meg a táborokat felkereső érdeklődők.

Petanque- a római katonák játéka

Naponta 10.00-18.00 óráig a Magyar Hagyo¬mány Magyar Jövő Alapítvány közreműködésével. A római katonák által űzött golyójáték, a pe¬tanque gyökerei egészen i.e. 5200-ig nyúlnak vissza. Európában a rómaiaknak köszönhetően terjedt el. A sportjáték bemutatása mellett most a karnevál közönsége is láthat petanque-versenyt és maga is kipróbálhatja ügyességét a Kalandvár¬ban kialakított pályán.

Szombat

10:00
Villa Rustica - ókori kézművesudvar; Kalandjáték Savariában - interaktív játszóház; Laboda-Pagoda - hétpróbás hullámtér - interaktív játszóház; Ókori provinciák játékai - családi táblás játékok; Aranyos szegelet - XI. századi ősmagyar játszóház, Gyöngyösi

10.00-tól 19.30-ig

(A péntekről megismételt programoknál a hosszabb leírásért keresse a pénteki programot)

Villa Rustica – ókori kézművesudvar (12.00 és 13.30 között zárva)

11:30
A székely menyecske meg az ördög

A VII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíjas előadása.Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár.

14:00
Mesebolt Bábszínház: Triangulum avagy száz ördög közt három szentek

A csodák idejébe repíti el a nézőket a darab. Azokba az időkbe, amikor a hit valóban hegyeket mozgatott meg. Megtudhatjuk, milyen utat kellett bejárnia Szent Mártonnak, Szent Ferencnek vagy éppen Sárkányölő Szent Györgynek. Az előadás létrejöttét támogatta az EMMI, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent Márton Programiroda.

16:00
Szent Márton köpenye

A vásári játék Szent Márton életét meséli el 12 képben. Rendező: Kovács Géza, bábtervező: Majoros Gyula. Játssza: Kristóf Roland, zene: Völgyi Attila

16:30
Bognár Szilvia: Titoktok

A Szombathelyhez ezer szállal kötődő művésznő legújabb, gyermekeknek szóló koncertjével érkezik a Karneválra.

Bognár Szilvia a Vasi Népdalstúdió és a Boglya népzenei együttes énekeseként indult. Már 18 évesen a Népművészet Ifjú Mestere. Azóta számtalan együttes énekeseként, meghívott szólistájaként hallhattuk már, az Anima Sound System-től kezdve a Makámon és a Vándor Vokálon át a Szájról szájra nagysikerű hármasáig, majd a Pannon dalokban Rost Andrea oldalán. A közelmúltban találkozhattunk vele a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, máskor Nikola Parov, vagy az Etnofon Zenei Társulás vendégeként, csak úgy, mint Kónya István lantművésszel közös előadásokon vagy a Sebő együttes koncertjein, máskor a Sator Quartetben Lovasi Andrással karöltve, 2011-ben pedig a fergeteges Tűztánc produkcióban.

18:30
A halhatatlanság országa

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet-Halhatatlanság Országa? Királyfink sokáig nem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért.

Vasárnap

10:00
Villa Rustica - ókori kézművesudvar; Kalandjáték Savariában - interaktív játszóház; Laboda-Pagoda - hétpróbás hullámtér - interaktív játszóház; Ókori provinciák játékai - családi táblás játékok; Aranyos szegelet - XI. századi ősmagyar játszóház, Gyöngyösi

10.00-tól 19.30-ig

Vlla Rustica – ókori kézművesudvar (12.00 és 13.30 között zárva)

11:15
Háry János, a nagyotlépő obsitos

Ki ne ismerné Háry János, a nagyotmondó obsitos történetét? Most azonban megtudhatják a gólyalábas kompániától azt is, hogyan tud nagyotlépő lenni a nagyotmondó. A Langaléta Garabonciások legújabb előadásában nem csak a kiérdemesült, nagyotmondó huszár történetei nőnek hatalmasra a képzelet dagasztóteknőjé- ben, hanem maga Háry János is óriássá nő, s vágtat tüzes paripáján csatákon és „tapsviharokon" át a kurtalábú nézők szíve-lelkéig.

12:30
"De mi lett a testtel?"

Márton püspököt az Úr egy vasárnapi napon, 397. november 8-án hívta magához. Halálhíre futótűzként terjedt el, néhány nap alatt nagy tömeg gyűlt össze Candesban. Holttestét több város is magának követelte. Poitiers és Tours egyaránt azon volt, hogy náluk helyezzék nyugalomra a püspököt. A holttestet vigyázva őrizték, ám a toursiak az őröket kijátszották, és az ablakon kiemelték Márton földi maradványait.

14:00
Griff Bábszínház: Lúdas Matyi

A darab humoros formában mutatja be, hogyan jár túl a furfangos szegénylegény a gazdag uraság eszén, és miként diadalmaskodik az ügyesség és az elszántság a kapzsiság és a butaság felett.

15:00
"De mi lett a testtel?"

Márton püspököt az Úr egy vasárnapi napon, 397. november 8-án hívta magához. Halálhíre futótűzként terjedt el, néhány nap alatt nagy tömeg gyűlt össze Candesban. Holttestét több város is magának követelte. Poitiers és Tours egyaránt azon volt, hogy náluk helyezzék nyugalomra a püspököt. A holttestet vigyázva őrizték, ám a toursiak az őröket kijátszották, és az ablakon kiemelték Márton földi maradványait.

16:30
Bíró Eszter: Állati Zenés ABC

Bíró Eszter énekesnő, színésznő, aki eddig színházi és film főszerepekkel, illetve világzenei szólólemezeivel vált ismertté, 2013 tavaszán új, elsősorban gyerekeknek és családoknak szóló

17:30
Ungaresca-forgatag

A város méltán híres táncegyüttese visszatérő fellépője a gyermekhelyszínnek. Idén a Boglya zenekar kíséretében táncházra invitálják a közönséget.

Thalia kertje

Péntek

21:30
Momentán Társulat: RögvEst

A Momentán Magyarország legrégebbi és legsikeresebb improvizációs társulata, a műfaj hazai meghonosítója. A társulat 2003-ban alakult, fennállása óta több mint 1300 előadást tartott. 2010 óta saját színházat üzemeltet Budapest szívében. Impróestjeik minden esetben a közönség bevonásával, a nézők ötletei alapján születnek, ezért minden este egyedi és megismételhetetlen

Szombat

21:30
Nézőművészeti Kft.: A fajok eredete

„Tasnádi István keltetőjében most született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mu- ^ tatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalomjáték három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság." (részlet egy kritikából)

Vasárnap

21:00
Kajárpéci Vízirevü: Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép

A Kajárpéci Vízirevü Végrehajtó Testülete közhírré téteti minden erős idegzetű polgárnak, hogy hosszú idő óta először, nyilvános akasztás lesz a főtéren.

Bizonyos Sobri Jóska bandájából elfogatott betyárok egyike, aki több mint 170 évet töltött előzetes letartóztatásban, a Császári és Királyi Statáriális Bíróság jogerős ítélete alapján, a nagyérdemű publikum szeme láttára, azonnali hatállyal fel- akasztatik. Habár a szervezők és a Csendőrség minden óvintézkedést megtesz, mégsem zárható ki, hogy az elvetemült rabló egykori czimbo- rái kísérletet tesznek annak kiszabadítására, így a kivégzésen mindenki, csak saját felelősségére vehet részt!

Keleti udvar

Péntek

16:30
Táncbemutatók a misztikus Kelet világából

Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport

Gyécsek Blanka, Horváth Hanna, Horváth Hanni, Horváth Kata és Kőhalmi Hanna 7–15 évesek, de több éves táncos és színpadi múlttal rendelkeznek. 6 éve fellépői a Savaria Történelmi Karneválnak. Tobischka Kata ízisz-szárnyas és fátylas koreográfiát álmodott meg számukra.

Abdoul Camara

Aszenegáli Sorano Nemzeti Színház egyik vezető táncosa. Kétszeres tehetségkutató verseny győztes, a Ballet Sory Camara tánccsoport vezetője. 6 éves kora óta táncol. Dob- és táncbemutatót hozott a Keleti Udvar színpadára

Déri Kata

9 éve az orientális tánc kedvelője, egyiptomi modern és fúziós formáit egyaránt műveli. E táncok igazán nőies megnyilvánulásai vonzották. Hazai versenyeken dobogós helyezéseket ért el. Mentora Novák Viktória.

Főnix Tánccsoport

A két éve alakult Főnix több ismert vasi hastánccsoport tagjait tömöríti. A Keleti udvar szervezői és a Hastáncszínház megálmodói. A keleti táncok fúziós változatait preferálják.

Francsics Viktória

4 éve hastáncol, három éve foglalkozik a bollywood stílussal. Matecsik Mercédesznél kezdett tanulni, most magát képzi. Táncversenyeken ezüst és arany minősítéseket szerzett. Célja, hogy minél többen megismerjék és megszeressék e táncot.

Mira Orient Art

Az orientális tánccsoport a MIRA Orient Art társulat legrégebben, nemzetközi szinten is sikeresen működő önálló csoportja. Idén több országos rendezvény profi arany minősítettje, a Szultánia, az Orient-Tál Jótékonysági Bál, a Bellysium Fesztivál, a Szív Hídjai és az Angyaljárat programok fő szervezői.

Kiss Aletta

Amaya egyéni, de hagyománytisztelő stílusát számos versenyen és fellépésen ismerhette már meg a közönség, a mestertanárokból álló szakmai zsűri pedig az idei évben Jasmine-vándordíjjal tüntette ki.

Nasreen és az Ezer Rózsa Kertje - Zalaegerszeg
 

A 11 éves zalaegerszegi Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport számos országos és nemzetközi táncverseny győztese. A 2012-es IV. Cairo Fesztivál 1. helyezett és közönségdíjas csoportja. Valamint a 2014- es IDF Modern Tánc Világbajnokság 1. és 2. helyezett csoportja hastánc kategóriában. A csoport művészeti vezetője Nasreen - Nemesházi Bernadett.

Freya & Inanna

A hastáncduó tagjai Paizer Aliz és Ipkovics Ágnes. A törzsi fúziós hastánccal 4 éve foglalkoznak, és igyekeznek minél több stílusból meríteni koreográfiáikhoz. Remélik, hogy produkciójukkal sikerül közel hozni ezt a műfajt a közönség szívéhez.

Nethy

7 éve ismerkedik a keleti táncokkal. Bangó Mária Mira nyitotta ki számára az Orient kapuját. Az egyiptomi és modern stílus egyaránt érdekli, több hastáncversenyen ért el arany minősítést.

Ambrózia tánccsoport

Császár Kata és Keresztesi Anett évek óta együtt táncolnak. Elsősorban a törzsi irányzatot és a fúziós stílusokat kedvelik.

18:30
Ritmustra

A Ritmustra Szombathely kulturális rendezvényeire alkalmilag összeállt formáció. Mészáros Szabolcs és Budai Bálint előadása világzenei és improvizatív jellegű, alapjaiban különböző kultúrák elemeire hagyatkozik. A spanyol eredetű cajon és az arab eredetű doumbek ihletettségében keverednek különböző stílusok, a Bossanován keresztül a Belly dance-ig. A duó korábban már a Skanzen és a Heré- nyei Virágút programját is színesítette előadásával.

Szombat

10:00
Cabaret, burlesque stílus

Magyarországon Seres Zoltán az egyetlen férfi táncos, aki az orientális táncstílust gyakorolja. A latinos arcél mögött egy impulzív és érzékeny művész rejtőzik, aki a titkokkal és találgatásokkal átszőtt kelet világát a saját táncművészetének sejtelmességén és varázslatos személyiségén keresztül bontja ki.

14:00
Táncbemutatók a Kelet misztikus világából

1. Abdoul Camara - Senegal

A szenegáli Sorano Nemzeti Színház egyik vezető táncosa. Kétszeres tehetségkutató verseny győztes, a Ballet Sory Camara tánccsoport vezetője. 6 éves kora óta táncol. Dob- és táncbemutatót hozott a Keleti Udvar színpadára.

2. Shamila – Szombathely

Shamila (Csuka Adrienn) okleveles hastáncoktató, 2005 óta szenvedélye az orientális tánc. Több országos hastáncversenyen díjazták arany minősítéssel szólóban, csoportja, és tanítványai is szép eredményeket értek el.

3. Ízisz Mozgásstúdió – Sopron

A soproni Ízisz Mozgásstúdió 2009 óta működik. Rendszeresen szerepelnek nemzetközi versenyeken és saját szervezésű rendezvényeik (Soproni Tánckavalkád) révén is ismertek. Az Ízisz Mozgásstúdió vezetője - Tóth-Sebestyén Ibolya (Ízisz).

4. Freya & Inanna – Szombathely

A Freya&Inanna hastáncduó tagjai Paizer Aliz és Ipkovics Ágnes. Atörzsi fúziós hastánccal 3 éve foglalkoznak, és igyekeznek minél több stílusból meríteni koreográfiáikhoz. Remélik, hogy produkciójukkal sikerül közel hozni ezt a műfajt a közönség szívéhez.

5. Jade Hastáncklub – Vép

A Jade Hastánc Klub nyolc éve alakult Vépen. Tagjai évek óta országos versenyeken profi kategóriában arany minősítéseket szereztek. A táncosok: Habda Viktória és Gyűrű Zsuzsa

6. Lehota Lívia és Soproni Gyöngyök

A Gyöngyösön 2002-ben megalakult Kelet Gyöngyei Táncstúdió 10 éves jubileumi évfordulója óta Sopronban működik Soproni Gyöngyök néven.

7. Argentin Tangó – Sopron

A soproni tánciskola 2015-től működik, de már dobogós helyezéseket érnek el versenyeken. Oktatójuk a győri Gácsfalvy Ákos, aki 13 éves táncos múlttal rendelkezik. Tánciskolánk 2015-töl van jelen Sopronban. Az oktató - Gácsfalfy Àkos - Győrből jár és veszi ki a részét a munkából-13 éves tangós múlttal a háta mögött. A tánciskola több dobogós versenyeredménnyel rendelkezik.

8. Pete Lili – Szombathely

Pete Liliána - Lilith 6 éve tanulja az orientális tánc különböző irányzatait. Ezen belül a tribal fusion, vagyis törzsi fúziós hastánc áll hozzá a legközelebb, amivel leginkább ki tudja fejezni önmagát. A Kovács Ágnes által vezetett Keleti Tánctréning haladó csoportjának tagja, valamint autodidakta módon és különböző elismert fúziós táncosok workshopjai alkalmával igyekszik tudását mélyíteni.

9. Kelet Varázsa Hastáncformáció – Sopron

A soproni Kelet Varázsa Hastáncformáció repertoárján az orientális tánc mellett szerepelnek a flamenco-fantázia és polinéz fantázia táncok is. Tevékenységüket külföldi, hazai, nemzetközi versenyek helyezései, fesztiválokra, gálákra, bálokra, családi és céges rendezvényekre való felkérések fémjelzik. www.kelet-varazsa.hu

10. Mira Orient Art

A .::CERAH::. orientális tánccsoport a MIRA Orient Art társulat legrégebben, nemzetközi szinten is sikeresen működő önálló csoportja. Idén több országos rendezvény profi arany minősítettje Szultánia, az Orient-Tál Jótékonysági Bál, Bellysium Fesztivál, Szív Hídjai, Angyaljárat programok fő szervezői.

16:00

Táncbemutatók kelet és nyugat egzotikus világából

18:00
Orient Expressz: A tánc útja Indiától Afrikán át Párizsig

Vendégművész: Seres Zoltán

18:30
Ritmustra

A Ritmustra Szombathely kulturális rendezvényeire alkalmilag összeállt formáció. Mészáros Szabolcs és Budai Bálint előadása világzenei és improvizatív jellegű, alapjaiban különböző kultúrák elemeire hagyatkozik. A spanyol eredetű cajon és az arab eredetű doumbek ihletettségében keverednek különböző stílusok, a Bossanován keresztül a Belly dance-ig. A duó korábban már a Skanzen és a Heré- nyei Virágút programját is színesítette előadásával.

Vasárnap

15:00
Táncbemutatók kelet és Afrika egzotikus világából

17:30
Orient Expressz: A tánc útja Indiától Afrikán át Párizsig

Vendégművész: Seres Zoltán

10:00
Táncoktatás Seres Zolival

Magyarország egyetlen férfi hastáncosának workshopján bárki elleshet néhány különleges mozdulatot. Táncra fel!

12:00
Az indiai klasszikus tánc alapjai

Somi Panni Bharata Natjam táncos, koreográfus, indológus.

Művészetek utcája

Péntek

10:00
Nyitott galéria - Művészet az utcán...

Mindennap 10 órától az Isis Galéria művészeinek bemutatkozása, művészeti technikák bemutatása, találkozás a művészekkel alkotás közben, nyitott műterem - kézműves-foglalkozások. Diós Gabi iparművész kerámiáinak kiállítása látható az Isis Galériában a Karnevál ideje alatt naponta 10-24 óráig. (Kossuth L. utca 19.) T. Takács Tibor festőművész a Szent Márton év alkalmából A víz játékai címmel rendez kiállítást az Isis Galériában. Láthatunk csobogókat, szobrokat, szökőkutakat, festményeket, kerámiákat. Megtekinthető a Karnevál ideje alatt naponta 10-24 óráig.

Bemutatkozó művészek:

Balogh István Péter festőművész (egyik alapítója a Művészetek Utcájának) akriltechnikát és minikiállítást bemutató alkotóművész; T. Takács Tibor festőművész miniatúrák készítése, alkalmi kiállítása (festmények, kerámiák, grafikák, képek, szobrok); Stekovics Gáspár és S. Horváth Ildikó MINI GALÉRIA sok érdekességgel. festmény, grafika, a most megjelent művészeti album bemutatása; Szántó István festőművész látkép, akvarell, viaszfestmények; Págyi Zsóka képzőművész, „Ha valami különleges ajándékra vágysz, keress a karneválon! Mottóm: szépség és szeretet."; Illés Erika szobrászművész „Esti" képek, portrérajzolás; Ék Erzsébet jelmeztervező-iparművész kerámiafigurák - a design egyéni színházi munkáiból gyökerezik. láthatunk kerámia használati tárgyakat is; Varga Erika kézműves játékok nemezből, fából, gyermekfoglalkozások; Ku-kutyin Fajátékbolt; Ruzsa Kata kézműves-, gyermekfoglalkozások, korongozás, római pénzverde kerámiából; Dezse Krisztina festett selyemékszerek, sálak, mandalák; Virág-Geiszler Éva gyöngy, egyedi ékszerek; Marschek Joci üvegékszerek, rogyasztásos technika; Szabó Zoltán festőművész, karikaturista; Szabó Cseke Mózes grafikusművész, művészi hennafestés, karikatúra, arcfestés; Jelképtár őseink hitvilága, népvándorlás kori ékszerek; Nikoletta Inda - Nekeczki Nikolett egyedi női ruhák, kézműves ruházat, övek, táskák; F. Fülöp Katalin ötvös, ékszerkészítő, drótékszerek ásvánnyal, bemutató foglalkozás; Ármos Roland és Kalmár Magda keramikus, figurális kerámiák; Császár Magdolna ötvösművész, egyedi tervezésű iparművészeti ékszerek, ékszersálak; Dani Szabó Eszter és Dani Zsolt textilművész, kézműves, grafikus, arc- és csillámfestés, látványtérkép készítése; Szendi-Szűcs István pasztell, olaj, grafika; Magoss Adél olaj, akvarell, tusrajzok; Riha Katalin restaurálás, ékszerkészítés egyedi technikával, gyermekfoglalkozás; ASZTER Tűzzománc Műhely - Siklósi Eszter interaktív, egyedi tűzzománc ékszerek készítése, „Készítsd el a magad ékszerét!..." - kézműves-foglalkozás; Plettler Ferenc hagyományőrző bőr tarsoly, övtáskák; éremverés saját kezűleg a 100 éves éremverő gépen; Sebestyén Mária népi iparművész, kerámiák, madársípok bemutatása; Ruzsity Ágnes saját készítésű ékszerek, övek, kendők; Charism'-art - Markos Zsuzsa nemzeti és népi motívumokkal díszített ajándéktárgyak; Kapás Krisztina és Gaál Ferenc egyedi készítésű kerámiák, használati tárgyak, cserépkályha; Gyöngyfűzők: Kővágó Norbert, Sosztarits Luca egyedi ékszerek.

10:00
Utcanyitó BongoBand-koncert

A BongoBand utcazene alakulat a Szombathelyi Bartók Béla zeneiskola egykori növendékeiből verbuválódott. Számaik kizárólag akusztikusan, fúvós és ütős hangszereken szólalnak meg hangosítás és színpad nélkül, ezzel is sokkal közelebb kerülve hallgatóságukhoz.

11:00
Irány Rió!

A Zeneakadémiát végzett rézfúvós művészek kirándulása a könnyedebb műfajok világába Méhes Csaba pantomim művész segítségével.

12:30
Pedagógus Vegyeskar

Műsoruk összeállításában törekednek a sokszínűségre, így egyházi darabok, kortárs zeneszerzők kórusművei, népdalfeldolgozásai is szerepelnek. Karnagy: Sándorfi Olga

13:00
„Vagyunk ketten két szép nyárfa” - Lutor Katalin és Kocsis Marcell Kányádi-műsora

Két fiatal ember versmondása a kiváló erdélyi költő alkotásainak érzékeny tolmácsolásával - elsősorban a szerelemről.

14:00
Slam poetry

A szombathelyi egyetemen nemrég végzett hallgatók hozták létre pár éve a Savaria Slam Poetry csapatot. Ők adják elő nagy lelkesedéssel A 12 legszebb magyar vers általuk átírt, „modernizált" slam poetry-változatait.

15:30
„Gondoltam fenét!” - Költészet a reklámok világában?

Vajon az autóreklámok is rejtenek igazi költészetet? Vajon aki többet olvas Toldit, János vitézt, Tolsztojt, József Attilát, az jobban érti a körülötte lévő világot, mert a szövegértés világértés? Azaz aki többet olvas, azt nehezebben veri át a világ...?

16:30
Doma Bence-Rozmán Kristóf: „Egy nap élet”

Mai költők szép és nyelvileg gazdag szövegeit hallhatja a közönség értő tolmácsolásban egy fiatal és egy leendő magyartanártól - utóbbi meg is zenésített néhányat e szövegekből.

17:30
Boglya Népzenei Együttes

A Szombathelyen rendkívül népszerű 30 éves együttes célja a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez.

Az  25 éves együttes 1984-ben alakult Szombathelyen, tanárképző főiskolásokból. Alakulása óta folyamatosan működik a helyi MMIK-ban. Vezetője: Földesi Jánosné. Célja a magyar népzene hagyományhű elsajátítása és eljuttatása a közönséghez.

20:30
Jazz hegedűre és harmonikára

A swingkorszak ismertebb szerzeményeit játssza az alkalmi zenekar, amelyben Sebestyén Ernő hegedül, Peltzer Géza harmonikázik, Scheer József bőgőzik és Radics Igor dobol.

Szombat

10:00
Nyitott galéria - Művészet az utcán...

10:00
Hegedű-duó

Paksi Liza és Káldy Márton, a Bartók Béla Zeneiskola növendékei nyerték az idei Országos Bartók Béla Hegedű-duó Versenyt. Koncertjükön repertoárjukból adnak ízelítőt. Felkészítő tanárok: Tamás Zsuzsanna, Brandiszné Szép Emőke.

11:00
Betyárvirtus, avagy Rózsa Sándor a közönséget ugratja

Sándor csikósnak nevelődött, Szeged alatt buj- tárkodott, de csak a maga akaratján járt mindég. Mire megütötte a húsz esztendőt, már reszke- téssel emlegették a nevét mindenfele, amerre kétlábon járó embereket összefúj a kóbor szél. Legalább hat vármegyében kajtatták a nyomát, elő volt fonyva már a gigájára az akasztó kötél, mégse érhettek nyomába, mert nem akadt nála jobb lovas a pusztán. Ez a legény méri most össze minden furfangját egy rövid fertályórában a környék kíváncsi kurtalábúival.

13:00
Nagy Konstantin császár Savariában

A törvény napja, avagy: hogyan találkozott az ifjú Martinus Nagy Konstantinnal - A Vasi Múzeumbogár Klub alkalmi színtársulatának előadása. Krisztus születése után a 322. évben a mi urunk, az örökké győzedelmes és dicsőséges Flavius Valerius Constantinus caesar augustus hadjáratot indított a szarmaták népe ellen. A büntetőhadjáratot a dominus személyesen irányította. Ennek eredményeként sok fogollyal tért vissza Moesián keresztül Valéria tartományba. A foglyok egy részét itt le is telepítette. Ezután Pannonia Primába indult. Állítólag Savariába készül!

14:30
A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület Énekköre

Repertoárjuk az egyszólamú magyar népdaloktól, virágénekektől a többszólamú, hangszerkíséretes feldolgozásokig, valamint madrigálokig terjed. Műsorukban többféle dalfüzért szedtek csokorba a Savaria Karneválra. A Művészetek Utcájában másodszor lépnek színpadra.

15:30
Just For Fun Country Linedance Club

Az amatőr táncosokból álló egyesületben minden korcsoport képviselteti magát, a csapat tagjait a táncolás öröme és a jó zene kovácsolja eggyé.

16:00
Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Gyöngyvirág Énekkar

Az országos minősítésen ezüst fokozatot elért, 1995-ben alakult énekkar repertoárján többnyire saját gyűjtésű szerelmes énekek, horvát és gra- distyei népdalok és vallási énekek szerepelnek. Művészeti vezető. Fasching Zsuzsanna. 2015-től az énekkar tánccsoporttal is kiegészült. A táncot betanította: Skrapits Péter.

16:30
Kutaisi State Dance and Song Company - kamaraelőadás

A szombathely georgiai testvérvárosából, Kutaisiből érkező állami dal- és táncegyüttes kamaraelőadása a Művészetek Utcája színpadán

17:30
Szállj, költemény!

Kelemen Zoltán a Weöres Sándor Színház színművésze és Varga Richárd dalszerző, gitáros, énekes, elsősorban a magyar líra klasszikussá vált műveiből nyújtanak át egy csokorra valót a közönségnek, de repertoárjukon parafrázisok, és a világirodalom nagyjainak versei is szerepelnek. A tizennégy különböző alkotó műveinek láncolata sajátos egységet alkot, melynek középpontjában a hatalom, a társadalom malmaiban őrlődő, az érzelmek viharaiban hánykódó ember áll, helyenként új kontextusba helyezve ismert és kevésbé ismert verseket egyaránt, melyeknek intim, bensőséges, egyszerű és emberközeli tolmácsolása különleges hangulatot kölcsönöz a produkciónak.

20:30
Szabó Tibor és zenekara: Meseautó

Koncertünk, mint ahogy azt az alcím is mutatja, zenés utazásra invitálja a tisztelt érdeklődőt. A műsor többnyire a XX. század első felének nemzetközi dalterméséből kíván ízelítőt adni, négy tételben. Lesznek francia sanzonok, olasz szerenádok, némi kis latin-amerikai „szívprobléma", és természetesen magyar kuplék és filmdalok, köztük néhány Karády-édesbús. A zenekar tagjai: Koller László - nagybőgő, Peltzer Géza - harmonika, zongora, Szabó Tibor - ének, Völgyi Attila - gitár, mandolin.

Vasárnap

10:00
Nyitott galéria - Művészet az utcán...

10:00

Ataru Taiko Ütőegyüttes koncertje

11:00
A Buccsi Rezedák és Bóbiták táncelőadása

A csoport 5 éve alakult Bucsu községben. Egy májusfa kitáncolás alkalmából álltak össze a tagok, és azóta is együtt maradtak. Az együttes a közösségformálásért, a mozgás öröméért, és nem utolsó sorban a hagyományok ápolásáért jött létre. Fellépő ruháikat a helyi önkormányzat anyagi segítségével maguk varrják.

12:00
Szent Márton köpenye

A vásári játék Szent Márton életét meséli el 12 képben. Rendező: Kovács Géza, bábtervező: Majoros Gyula. Játssza: Kristóf Roland, zene: Völgyi Attila

13:00
Ritmustra

A Ritmustra Szombathely kulturális rendezvényeire alkalmilag összeállt formáció. Mészáros Szabolcs és Budai Bálint előadása világzenei és improvizatív jellegű, alapjaiban különböző kultúrák elemeire hagyatkozik. A spanyol eredetű cajon és az arab eredetű doumbek ihletettségében keverednek különböző stílusok, a Bossanován keresztül a Belly dance-ig. A duó korábban már a Skanzen és a Heré- nyei Virágút programját is színesítette előadásával.

14:00
Tarisznyások Együttes

Énekelt versek a zenekar által komponált és hangszerelt zenével, a közönség bevonásával. A zenekar tagjai: Kiss Attila gitár, ének, Molnár András basszusgitár, Pados Zsolt fúvósok, ütősök


15:30
Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Hagyományőrzők műsora

A Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Énekkar helyi hienz és német nemzetiségi népdalokat énekel. A gyermek- és ifjúsági tánccsoport szintén helyi és német nemzetiségi táncokat ad elő. A falu és a környék rendezvényein rendszeresen fellépnek. Nívódíjas koreográfusuk: Wenczl József, a hagyományőrzők vezetője: Hatosné Németh Valéria

16:30
Fuvoladallamok

Lénárd Anna és Dallos Boglárka, a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola növendékei fuvoláznak.

17:00
Lúdas Matyi - a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása

Lúdas Matyi tanulságos és nevettető története elvenedik meg a Művészetek Utcája színpadán.20:00

Feketére festetted

A Homo-Ludens Mozgásszínház tagjaiból alakult Kortárs Fúzió táncosait Kelemen Zoltán, a WSSZ művésze Feketére festetted című verse ihlette meg, melyhez Menyhárt Péter brácsaművész és Kondor Tamás, a Tom Kondor Band frontembere készítettek zenét a különleges hangú Meggie közreműködésével. Táncolják: Koczka Márta, Léránt Enikő, Török Eszter.

20:30
Hétköznapok sanzonjai

Zene: Völgyi Attila, Jacque Brel; versek, dalszövegek: Kelemen Zoltán

Szultánia kávéház (Cafe Frei)

Péntek

09:00
Jósda, arcfestés, csillámfestés, hennafestés

10:00
Háremfotózás

A rendezvény ideje alatt háremhölgyek társaságában készíttethetnek magukról fotókat látogatóink, természetesen hastáncos és keleti ruházatban!

13:00
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói.

14:00
Arcfestés, csillámfestés, hennafestés

A gyermekek és vállalkozó kedvű felnőttek arcának és testének díszítése a varázslatos kelet hangulatát idéző motívumokkal, melyet a „Kézfogás a gyermekekért" Szociális Egyesület tagjai és önkéntesei készítenek el.

16:30
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói

17:00
Keleti Gyermekfoglalkoztató

Ügyességi és kreatív játékok a Kisasszonyoknak és Fiatal Uraknak

20:00
Keleti kávézói táncok

21:00
Keleti Fény: Mira Orient Art hastáncbemutató és Kopula Tűzijáték lézershow

Milyen az, amikor a Keleti Fény játszik a táncosokkal? Magnetikus! A Kopula Tűzijáték lézer- showja bűvöli a táncosokat, egyedülálló orien- tális táncshowt teremtve. (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad!)

Szombat

09:00
Jósda, arcfestés, csillámfestés, hennafestés

10:00
Háremfotózás

A rendezvény ideje alatt háremhölgyek társaságában készíttethetnek magukról fotókat látogatóink, természetesen hastáncos és keleti ruházatban!

11:00
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói.

13:00
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói

13:30
Hastánc Workshop Tóth-Sebestyén Ibolyával (Ízisz)

Az orientális táncot nem csak csodálni, de művelni is vágyók idén több alkalommal is a tanulhatnak a legjobbaktól. Jöjjön és sajátítson el néhány izgalmas mozdulatot a hastánc e kiemelkedő művelőitől. (helyszín: Lady Fitness)

14:00
Arcfestés, csillámfestés, hennafestés

A gyermekek és vállalkozó kedvű felnőttek arcának és testének díszítése a varázslatos kelet hangulatát idéző motívumokkal, melyet a „Kézfogás a gyermekekért" Szociális Egyesület tagjai és önkéntesei készítenek el.

16:00
Savaria Legio - Háremrablás

A Savaria Legio római katonái tiszteletüket teszik a háremben, ahonnan nem távoznak üres kézzel és dolgukvégezetlenül..

18:00
Keleti Gyermekfoglalkoztató

Ügyességi és kreatív játékok a Kisasszonyoknak és Fiatal Uraknak!

20:00
Keleti kávézói táncok

21:30
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói

22:00
Be-Jó Táncegyüttes

A kőszegi táncegyüttes idén először csatlakozik karneváli programunkhoz. Műsorukon zászlóforgatás, tűztánc és reneszánsz táncok szerepelnek.

Vasárnap

09:00
Jósda, arcfestés, csillámfestés, hennafestés

10:00
Háremfotózás

A rendezvény ideje alatt háremhölgyek társaságában készíttethetnek magukról fotókat látogatóink, természetesen hastáncos és keleti ruházatban!

11:00
Savaria Legio - Háremrablás

A Savaria Legio római katonái tiszteletüket teszik a háremben, ahonnan nem távoznak üres kézzel és dolgukvégezetlenül...

13:00
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói.

13:30
Hastánc Workshop Nemesházi Bernadettel (Nasreen)

Az orientális táncot nem csak csodálni, de művelni is vágyók idén több alkalommal is a tanulhatnak a legjobbaktól. Jöjjön és sajátítson el néhány izgalmas mozdulatot a hastánc e kiemelkedő művelőitől. (helyszín: Lady Fitnesss)

14:00
Arcfestés, csillámfestés, hennafestés

A gyermekek és vállalkozó kedvű felnőttek arcának és testének díszítése a varázslatos kelet hangulatát idéző motívumokkal, melyet a „Kézfogás a gyermekekért" Szociális Egyesület tagjai és önkéntesei készítenek el.

15:00
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói.

16:00
Mira Orient Art hastáncbemutató

A Mira Orient Art és a Dunántúl legszínvonalasabb vendég hastánccsoportjainak fergeteges táncbemutatói.

18:00
Keleti Gyermekfoglalkoztató

Ügyességi és kreatív játékok a Kisasszonyoknak és Fiatal Uraknak

20:00
Keleti kávézói táncok

21:00
Tűz, jöjj velem! - Faszination Feuershow
 

Zsidó udvar és bazár (Curia judaica)

Csütörtök

16:30
A Curia Iudaica megnyitója a város és hitközség vezetőivel

A Zsidó Udvar és Bazár újra megnyitja kapuit a karneváli közönség számára.

17:00
Budapesti Dohány Utcai Zsinagóga Kórusa: Világi és vallási énekek

A Dohány utcai zsinagóga vagy ahogyan a köznyelvben előfordul: a Nagy zsinagóga, Budapest VII. kerületében, a Dohány utcában, a magyar neológ zsidóság legnagyobb zsinagógája, illetve a legnagyobb egész Európában. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat mindmáig őrzik.

A zsinagóga a magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A főváros kulturális életében is aktív szerepet tölt be, ugyanis helyet ad komolyzenei hangversenyeknek, különböző fesztiválok helyszínéül szolgál; falai közt gyakran hangzanak fel orgonakoncertek, illetve kántorfellépések.

18:15
A római birodalom népei az ókori Pannóniában

Agócs Nándor történész előadása a Genius Savariensis Alapítvány szervezésében.

19:15
Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium Kórusa

Kórusművek, héber dalok

20:00
Mágedli Maja és Koller László

21:30
Valami Swing

A zenekar a jazz egyik európai ága, a Django Reinhard által elindított swing manouche stílus kevés magyarországi színvonalas képviselőinek egyike.

Péntek

17:00
Emlék és varázslat - hommage á Radnóti Miklós

Kelemen Zoltán a Weöres Sándor Színház színművésze és Varga Richárd dalszerző, gitáros, énekes, elsősorban a magyar líra klasszikussá vált műveiből nyújtanak át egy csokorra valót a közönségnek.

18:00
Amikor elfelejted, ki vagy

Rejtő máig a legolvasottabb magyar író. Rejtő munkaszolgálatos zsidóként halt meg a fronton. 1938-ban Csontbrigád című légiós regényében félelmetes pontossággal, ábrázolta, hogyan foszthatja meg személyiségétől és identitásától a hatalom a neki kiszolgáltatottakat. Borbáth Péter és Csepregi János beszélgetnek az identitásvesztésről, a Csontbrigádról és nem utolsó sorban Rejtőről

19:00
Béres Orsi Trió

A saját dalok mellett kedvelt slágereket feldolgozó zenekar Béres Orsolya énekest bariton szaxofonnal, cajonnal, gitárral és szájharmonikával kíséri.

20:30
Holdosi Attila és barátai

Népszerű pop/rock/blues dalokat előadó szombathelyi zenekar.

22:00
FuzzBox-koncert

Szombat

Zsidóság a modern magyar irodalomban: Bächer Iván

Dr. habil. Fűzfa Balázs előadása a Genius Savari- ensis Alapítvány szervezésében.

17:30
Beszélgetés Dragomán György íróval

Beszélgetőtárs: Borbáth Péter (Fiatal Írók Szövetsége)

19:00
Márkus Tibor és Kulhay Géza

20:30
Gerendás Péter zenész önálló estje

Gerendás Péter énekes-, gitáros- és zongorista előadóművész, zeneszerző, szövegír

22:00

A Jazzrael zenekar koncertje

Magyarország egyedülálló világzenei formációja 2006-ban alakult Jáger Bandi vezetésével. Közismert szefárd, közel-keleti népdalok újraértelmezése, tradicionális zenei folk.

Vasárnap

 

Karneváli civil korzó – Szent Márton utca

Csütörtök-péntek

10:00
Karneváli civil korzó

15:20

ALTEF4 Zenekar

16:00
Vasi Múzeumbarát Egylet: A vers az, amit mondani kell

17:00
Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület – katonadalok

17:30
Zoom-barátom Egyesület – zumba

Szombat

10:00
Karneváli civil korzó

13:00
dr. Pesivár Ernő AMI

13:30
Salsa La Vida Szombathely

14:00
Sok-Színpad Társulat – vásári komédia

15:00
Salsa La Vida Szombathely

16:00
Vasi Múzeumbarát Egylet: A vers az, amit mondani kell

17:00
Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület – katonadalok

17:30
Zoom-barátom Egyesület – zumba

Vasárnap

10:00
Karneváli civil korzó

13:00
dr. Pesivár Ernő AMI

13:30
Salsa La Vida Szombathely

14:00
Sok-Színpad Társulat – vásári komédia

15:00
Perenyei Hagyományőrző Egyesület Férfi Népdalköre

16:00
Salsa La Vida Szombathely

17:00
Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület – katonadalok

Karneválszínház (Megyeháza udvara) cikkünk róla itt olvasható. 

Savaria zenéje (Március 15. tér 1.)

11:00
Savaria zenéje

Ezen az interaktív kiállításon a látogató a hangok világán keresztül ismeri meg az ókori Savaria hangulatát, Róma zenei életét. Vezetője egy görög paidagogosz, aki úgy oktatja az érdeklődőt, mint több ezer évvel ezelőtt a gazdag polgárt. Segít eligazodni a változatos műfajok és izgalmas hangszerek világában. Különleges élmény lesz az a humorral átszőtt jelenet, amelyben hallhatjuk Sporus énekét, és Néró híres szavait, amivel a benne élő művészt siratja „Qualís artifex pereo!” vagyis „Mekkora művész vész el velem!” A kiállítás végén pedig mindenki átélheti a szórakoztató muzsika mellett szőlővel, borral kínált vendég szerepét. Bejárat a Karinty F. utcából.

Gyülekező a Március 15. téren felállított találkozóhelynél.

16:00

Savaria zenéje

Szombat

11:00
Savaria zenéje

16:00
Savaria zenéje

Vasárnap

11:00
Savaria zenéje

Gyülekező a Március 15. téren felállított találkozóhelynél.

16:00

Savaria zenéje

Gyülekező a Március 15. téren felállított találkozóhelynél.

Szent Márton-templom

Trópusi lepke- és rovargigászok - Ferences Rendház színházterem

 

Vasárnap

Időugrók - VAOSZ udvar

11:00
A Kötélugró Klub Szombathely bemutatója
 

Szombat

11:00
A Kötélugró Klub Szombathely bemutatója

16:30
A Kötélugró Klub Szombathely bemutatója

Vasárnap

11:00
A Kötélugró Klub Szombathely bemutatója

16:30
A Kötélugró Klub Szombathely bemutatója

00:00
A Kötélugró Klub Szombathely 20 órás rekordkísérletének indítása

Vas Megyei Levéltár

Magyar Honvédség toborzópontja (Aréna u. 8.)

Gépésztoborzó - Iseum előtti tér

közösség

további frisss

lap tetejére