Markó Éva elárulta a tökéletes smink titkát

sminkcsoda.hu • 2018. február 06., kedd •
Még javában tart a báli szezon, de itt vannak a ballagások, közeleg a Valentin-nap, sőt, a nőnapi bulikon is sokan szeretnék kicsípni magukat. Gyakori helyzet azonban, hogy profi sminkre vágyva nem tudjuk, kihez/mihez forduljunk. Markó Éva sminkmester most elárulta a fortélyokat!
Markó Éva elárulta a tökéletes smink titkát

Kezdjük az alapoktól. Hogyan fogjunk neki egy alkalmi smink elkészítésének otthon?

Az első az arctisztítás. A második a jó arckrém, ami azért is fontos, mert festék fog felkerülni. Hagyjuk egy picit felszívódni, hogy beigya a bőr. Ezek után, ha báli sminkről beszélünk, akkor nyugodtan lehet egy nagyon jól fedő alapozót használni - most nem beszélek arról, hogy hogyan válasszuk ki helyesen, mert az egy másik beszélgetés témája lehet. Ilyenkor elsősorban a nem folyékony, hanem a tégelyben lévő kompakt alapozók élveznek elsőbbséget, amit szivaccsal viszünk fel. Annyira szépen el lehet oszlatni, olyan fix alapot kapunk, hogy gyönyörű homogén és mindenhol egységes felületű arcot kapunk. A lényeg a tökéletes fedés. Ezt bebiztosítjuk a porpúderes fixálással.

Mi a helyzet a színekkel?

Nem feltétlen kell ruhához sminkelni. Én azt mondom, hogy egy ilyen báli sminknél nagyon sok minden belefér. De, azért az estélyeknél inkább az elegáns, a füstös, a fekete mellé egy kis arany, egy kis ezüst a legjobb választás. Itt aztán szóba jöhetnek a kövek. Aki, amit elbír - díszítésként egy kicsit a szemsarokba, esetleg még a szemzugba is. Ilyenkor elővesszük a csillogós dolgokat. Ehhez alkalom kell, és ez a legmegfelelőbb szerintem.

Jöjjön akkor a következő lépés.

Amikor meg van az egész alap, akkor egy kicsit az arc formázását is meg kell csinálni. Ami azt jelenti, hogy a szemkörnyékét és a szem alatti részeket világos, highlighterrel kiemeljük. Aztán azokat a pontokat, ahol kiemelkedések vannak és karcsúsítani szeretnénk, azt sötét árnyalattal vonjuk be. Mellette, egy kis kontrasztként, egy kis világosabb mehet rá. Majd ezt nagyon szépen eldolgozzuk. A szemöldököt megfésüljük és formára igazítjuk.

Van aktuális trend, amit sokan favorizálnak?

A legdivatosabb manapság a macskás, oldalra kihúzódó smink. Amit úgy kell elképzelni, mintha a szem külső csücskéből indulna ki egy vonal és a szemöldök iránya zárná. A külső ív az mindig fekete, ezt bizonyos technikával el lehet satírozni, vagy egy porral azt oda lehet tenni. A belső ív, a mozgó szemhéj belső része viszont általában ragyogó és ez a ragyogás elfogyva fut át a feketeségbe. Ezt az egészet ki kell emelni. A szemöldök alatti részen mindig világos, fénylő pontokat ad egy festék. Amire figyelni kell, hogy ha a mozgó szemhéjon lévő csillogó rész például ezüst, akkor ne ugyanúgy ezüst legyen a megvilágosítási pont, hanem csak simán fehér, ragyogó. Tehát ne két egyforma legyen.

A szemhéjfesték után mivel folytassuk?

Kap egy tusvonalat, mert az mindig tónust ad az egész sminknek. Egy jó intenzív, erős spirálozás, esetleg műszempilla. Ezt valaki szereti, valaki nem. És ne felejtsük a szem alsó részét sem, ilyenkor illik egy szép füstös tónust adni neki, hogy az egész macskásított sminkkel jól mutasson. Egyszerűen nem lenne meg az egyensúly, ha alul nem lenne semmi.

Azt gondolnánk, hogy itt vége is.

Ezután jön még egy olyan fontos momentum. A legújabb anyagokkal most, a pirosítás fölé és a smink közé teszünk egy úgynevezett vizes hatású fénylő púdert. Ez olyan szép ragyogást ad, hogyha a fényben bárhol megjelenik valaki, azt az érzést adja, hogy tényleg nagyon rendezett, exkluzív, luxus hatást ad, amikor messziről ránézünk.

Vannak újítások a rúzsok terén? Milyen textúra, milyen szín az aktuális trend?

Ilyenkor lehet nyugodtan piros, ha valaki tudja viselni. De van, aki nem szereti, akkor lehet egy szájfény is akár. De, az akkor legyen egy kicsit intenzívebb színű. Mostanában a szájfények olyanok, hogy rúzs formájában megszárad és teljesen sérülésmentes lesz az étkezés során. És vannak alá különböző olyan bázisok, amelyek nem engedik, hogy a száj bőrszerkezete sérüljön, tehát azt alá kell tenni és utána a megfelelő színt felvinni. Nagyon divatos a padlizsán, a különböző nude színek. De utóbbinak is vannak olyan árnyalatai, amik nem olyan nagyon natúr színek, hanem elmennek fáradt barnás, vagy épp barnás-szürkés árnyalatba.

Van-e olyan, akinek kifejezetten nem ajánlott a tűzpiros rúzs?

Kettő kritérium. Az első az, hogyha valaki azt mondja, hogy nem tudja viselni, mert testidegen, akkor nem kell ráerőltetni. Illetve, ha valakinek nagyon vékony szája van, az nem szép. Ha van egy normál szájszélesség, azoknak nyugodtan.

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére