Smink 3 perc alatt karácsonyra, szikrázó csillogás szilveszterre - Markó Évával beszélgettünk

• 2017. december 21., csütörtök •
A szemhéjfesték és a pirosító már valójában hab, a rúzsozás pedig ombre. Ha csak egy dolog van, amire többet költesz a neszesszeredben, az legyen az alapozó. Markó Éva sminkmesterrel beszélgettünk az év végi ünnepi forgatag aktuális trendjeiről.
Smink 3 perc alatt karácsonyra, szikrázó csillogás szilveszterre - Markó Évával beszélgettünk

Vannak-e olyan új trendek, textúrák, amelyek meghatározzák az idei ünnepeket a sminkelés terén?

Olyan innovációkkal állnak elő a cégek - nyilván a lakossági és a professzionális márkák egyaránt - ha egy hölgy bemegy egy dekorkozmetikai sorra és próbál választani valamit, hát ha nincs otthon a szakmában akkor elvérzett. Tehát tényleg szakmai segítség kell, ugyanis nem is gondolja, hogy melyik termék valójában mire képes. Az új textúra, például a hab alapú szemfesték, ami tényleg mint egy tejszínhab, olyan könnyű, stabil, metál fényű, de még sem erőszakos. Abszolút hordható karácsonyra vagy alkalomra. Olyan gyönyörű a fedés, hogy el sem lehet hibázni, de akár hozzá is lehet dolgozni színeket. Ráadásul vízálló, jöhet eső, hó, az ünnepek alatt egy-egy meghatott pillanat, mégsem mozdul a festék. Olajos vagy micellás szemfesték lemosóval lehet csak eltávolítani. Pirosításban is a krémes állagú pirosító, ami elhibázhatatlan, még ecset sem kell hozzá.

Felvetődik a kérdés, hogy ezek nem okoznak irritációt például a szemen?

Biztos, hogy nem, az összes hipoallergén. Nem is engednék addig forgalomba, míg nincsenek úgy tesztelve. A világmárkáknak erre különösen ügyelnie kell, hogy senkinek semmi baja ne legyen tőle, különben dobhatnák ki az egész sorozatot.

Mi a tökéletes smink titka?

A másik amivel még szebbé tudjuk tenni a sminkeket, azok a dolgok, amiknek nincs színe, azok a „csodaszerek”. Nagyon nagy divat most, hogy minden alá bázist használunk. Tehát alapozó bázisban van az illuminante a fényes, a normál alapozást megelőző bázis, akkor, különböző fixálók, szemhéjbázis, szájra, rúzs alá bázis. Ettől mind azt érjük el, hogy a végén az egész smink sokkal klasszikusabb, gyönyörű, de mégis természetes. Tehát, olyan újszerű irányba mennek el a gyártók, hogy ezt is folyamatosan követni kell, hogy lássuk, hogy nem csupán a színekben, hanem a különböző technikák terén is van változás, ami szép eredményt hoz a smink végső összképében.

A háziasszonyok zöme, úgy esik be a fa alá vagy épp a vendégek mellé az asztalhoz. Hogy lehet ilyenkor csodát tenni?

Beszéljünk mondjuk arról, hogy 3-4 perce van, nincs több. Bazi gyors alapozás, nyilván tiszta bőr, tisztítsuk meg egy koronggal. Egy 10 másodperces krémezés, hogy valami legyen alatta. Egy nagyon gyors alapozás, ujjbeggyel, az egész arcot, hogy egységes legyen az arcbőr színe. Egy darab pirosító ecset amivel bazi gyorsan felviszünk egy kis pirosítást mindkét oldalra és a mozgószemhéjra, tehát a szemekre is ugyanabból lehet tenni. Egy halvány kis árnyalatban. Spirál, szájfény. Ennyi. De ez tényleg egy nagyon gyors megoldás, de egyébként tényleg nagyon jó. Ha mondjuk fáradt, akkor egy kis highlightert is lehet a szem alá tenni.

Szilveszterkor azért jobban elrugaszkodhatunk...

Ott már bőséges a portfólió. Ott már mindent lehet, a szép alapozás, nyilván a ruha kiválasztása és az összhang megálmodása után, hogy azért mégis stimmeljenek a dolgok. Biztos, hogy nem lehet elszúrni egy füstös, csillogós, a korábban említett fémes-krémes textúrával, hiszen ez mindennel megy. Bátorság kérdése nyilván, hogy választ-e az illető műszempillát. A rúzsban is intenzívebb színt fel lehet vinni, de érdemes a ruhához alakítani. Ilyenkor tényleg minden belefér! Mikor, ha nem pont szilveszterkor?! A strassz kövek ragasztása a sminkre inkább egyénfüggő. Annyi csillámló dolog van, amiről már beszéltünk, hogy sokkal egyszerűbb és nem kell pötyögtetni, Swarovski köveket vásárolni, ráadásul el is lehet szúrni, ha nincs szépen feltéve. Attól is függ, hogy hova megy valaki... Egy éttermi szilveszterre nem vagyok biztos benne, hogy feltétlen kell, akkor pontosan jók ezek a gyönyörű csillámok, meg a fémes és a ragyogó hatású szemfestékek.

Az év leghosszabb estéjén, fontos az is, hogy mennyire tartósak?

A szemhéj sminkeknél abszolút nincs kérdés, hogy addig marad fenn amíg le nem mossák. A rúzsnál van egy teljesen új technika: bázis és rá egy szájfény formájában. A bázistól olyan stabil alapot kapunk, hogy ez megint nem mozdul addig, amíg valaki le nem mossa. Azért kell alá a bázis, mert úgy nem szárítja ki a szájat. Szintén víz, bármi érheti. Matt, és csak a fényt kell pótolni. Valaki azt mondja, hogy marad a saját szokásainál. Akkor annyival lehet megerősíteni, hogy csinálunk egy nagyon precíz rúzsozást, majd egyszer egy zsebkendőre ráharapunk, majd még, egyszer mert ugye az olajos réteg az picit felszívja. A szín pigmentek viszont a szájon maradnak, és adunk még egy réteget akkor egy picit intenzívebb, töményebb lesz. De egyébként, ha valaki eszik is a peremkerület megszokott maradni, a közép rész szokott lemenni, tehát ha szép a kerület, akkor az megmarad, a közepét pedig lehet pótolni.

Mi a helyzet a szájkontúrral?

Az az igazság, hogy most már a ceruzát nem igazán kontúrnak, inkább rásegítésként használjuk. Megváltozott a rúzsozás divatja, ami azt jelenti, hogy a rúzsozás, ha nagyon precíz, akkor az ombre. Ez azt jelenti, hogy meghatározom, a pontos formát a ceruzával azt elkezdem behúzni, elsatírozni ez lesz a külső rész. És utána ott a közepét kitöltöm egy hasonló textúrájú matt festékkel.

Vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy drága, felső kategóriás gyártók termékeiből állítsák össze a teljes neszesszert. Mi az az egy, amiből mégis érdemes profit választani, amire nem érdemes sajnálni a pénzt?

Az alapozó. Ha szép az alap, ha szép a bőr és mondjuk még van egy jó spirál, akkor ha a porállagúakból nem vesz olyan minőséget, vagy egyszerűbb palettát vesz esetleg, akkor is az fog kiemelkedni, hogy milyen szép az arc. Oda helyezném a hangsúlyt. A másik, hogy az alapozóknál az nagyon érdekes, hogy ha valaki egy hígabbat választ, vagy nem annyira pigmentált, vagy nem annyira fedő alapozót, akkor nyilván olcsóbb, de ebből többet kell használni. Míg ha egy drágábbat, profibbat választ, akkor jobb minőséget ér el sokkal, kevesebb mennyiséggel. Tehát nem érdemes ezen spórolni.

közösség

további frisss

lap tetejére