Egyre kevesebb cég engedheti meg magának azt a luxust, hogy különbséget tegyen nő és férfi között

frisss • 2019. augusztus 29., csütörtök •
A nemek közötti különbségtétel, a munkahelyi érvényesülés, és a karrierlehetőségek témájáról tartottak kerekasztal-beszélgetést a Savaria Család és Karrierpontban.
Egyre kevesebb cég engedheti meg magának azt a luxust, hogy különbséget tegyen nő és férfi között

A szakmai beszélgetés résztvevői  - Gyökeres-Kiss Adrienn (CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. csoportvezető), Guth Szilvia (Marcus Vagyonvédelmi Kft. ügyvezető) és Bognár Balázs (ADA Hungária Bútorgyár Kft. cégvezető) - sok dologban egyetértettek, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének ettől eltérő felfogásban működő vállalkozások Vas megyében. A Savaria Család és Karrierpont munkatársai a jó gyakorlatok bemutatására, és a pozitív vezetői szemlélet megerősítésére törekednek.

A beszélgetés során a résztvevők betekintést engedtek a hétköznapokba. Kiderült, hogy a vagyonvédelem területén épp annyi keresnivalója van a nőknek, mint a férfiaknak - hiszen a női fellépők jobbára hölgyet kérnek az öltöző mellé őrködni, és a beléptetésnél szükséges ruházat átvizsgálás esetén is szükséges a nők bevonása. Hoszteszeik és takarító munkatársaik között elenyésző a férfiak száma, de ez talán érthető - avatott be minket Guth Szilvia. A mai napig férfias területnek számít a pénzügyi szektor, de az ilyen szolgáltatások közvetítésével járó vállalkozói lét kifejezetten a családanyák számára lett kitalálva - véli Gyökeres-Kiss Adrienn, aki maga is kétgyermekes anyuka. Rugalmas munkaidő, teljesítmény-arányos jövedelem, teljes szabadság, támogató háttér jellemzi a légkört náluk, csoportjában pedig kifejezetten sok nő dolgozik sikeresen. Egy bútorgyárban aztán elvétve találni nőt, gondolhatnánk elsőre, de ezt azonnal megcáfolta Bognár Balázs. Nem csak az adminisztratív területen, hanem a varrodában és a szabászaton is jobbára nők dolgoznak, és csak ott találunk kizárólag férfiakat, ahol folyamatos, megerőltető fizikai munkát kell végezni.

A beszélgetés résztvevői egybehangzóan állították, hogy nem kell eltérő módon bánni a nőkkel és a férfiakkal, és az előrelépési lehetőségek is nyitva állnak a tehetséges, talpraesett munkavállalók előtt. Minden ember más és más, ezért a jó vezető az egyéni igényekre koncentrál - amennyire a lehetőségek engedik. Ma különösen fontos a jó munkaerő megbecsülése - anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt -, mert ez versenyképességi tényező is lehet. De azt nem vitatta egyikük sem, hogy nőként komolyabb erőfeszítést és családi logisztikát igényel a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése, különösen vezetői pozíciók esetén.

Jagodits Zsuzsa, a Savaria CsakPONT kommunikációs munkatársa feltette azt a kérdést is, hogy vajon mivel magyarázható a nők és férfiak mai napig tapasztalható eltérő fizetési színvonala. Erre egy eddig nem nagyon hangoztatott, mégis pofonegyszerű válasz érkezett: a férfiak családfenntartók, ezért szükségszerűen egy bértárgyaláson magasabb számot “kénytelenek” bemondani. Persze egészséges keretek között, hiszen minél nagyobb egy vállalat, annál inkább szükséges a bérsávok alkalmazása.

Az atipikus foglalkoztatással kapcsolatban kettős benyomásuk volt a résztvevőknek. Guth Szilvia és Gyökeres-Kiss Adrienn úgy látták, hogy az óradíjas, vagy a teljesítmény-arányos jövedelem nem mindenkinek való. Van, aki hajlamos túlvállalni magát, és van, aki nem elég szorgalmas ehhez. Pedig nagy szabadságot ad, ha az ember maga oszthatja be az idejét.

Bognár Balázs pedig azt tapasztalta, hogy bár több esetben lenne lehetőség részmunkaidőben dolgozni, nem nagyon mozdulnak meg rá a kisgyermekes anyák. Vagy nem mennek vissza dolgozni, vagy teljes munkaidőben. Ennek kettős oka van: a bizalmatlanság a munkaadó felé - hiába a napi 4 órás munkarend, ha mindig túlórázni kell -, illetve az anyagi szükség kérdése. Pedig személyes meglátása szerint remekül tudnak működni az osztott munkakörök, akár középvezetői szinten is.

A beszélgetés összegzéseként elmondható, hogy ahol a működési keretek engedik - tehát a gyártósorok ilyen szempontból akadályoztatottak -, a vezetők hajlandóak és kénytelenek a családbarát szempontok érvényesítésére, mert a munkaerőért folytatott küzdelemben és ezáltal a termelékenységben ez versenyképességi tényező. A nemek közötti különbségtétel már inkább régi beidegződés és félelem a nők részéről, mint realitás - többnyire. Az atipikus foglalkoztatásban való részvétel és a család melletti karrierépítés pedig immáron a nők saját döntése lehet, a megfelelő családi támogatás és kooperáció mellett.
 

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére