Sárkányeregetés, ostorozás, haláltánc - Húsvéti szokások nyomában

Szerző: frisss.hu Forrás: Montage Magazin • 2018. március 27., kedd •
A húsvéti magyar népszokásokat mindenki ismeri. De hogyan viszonyulnak más népek ehhez az ünnephez? Kicsit körülnéztünk Bermudától Franciaországig.
Sárkányeregetés, ostorozás, haláltánc - 
Húsvéti szokások nyomában

Bermuda szerelmeseinek igazi kincs ütheti markukat, ugyanis a szigeten a szóbeszéd szerint egy tanítási technikának köszönhetően a húsvéti sárkányeregetés terjedt el, mint hagyomány. Keresztre emlékeztető, színes, hangot adó papírból készült papírsárkányok özönlik el ilyenkor a szigetet. Mindemellett gasztronómiai élményben is lehet részünk, hiszen ekkor tőkehalból készült süteményt majszolnak banánnal.

Akinek pedig elege van már a nyusziból annak egyenesen Ausztráliáig kell mennie, ahol ezt az állatkát finoman fogalmazva nem kedvelik a helyiek, ugyanis betelepítése után – természetes ellenség híján – igen gyorsan el tudott szaporodni, nagy károkat okozva a mezőgazdaságnak.. Ugyan a boltok polcain megtalálhatóak a csokoládéból készült tapsifülesek, de alternatívának a nyúlszerű csoki bilby, csoki koala valamint csoki wombat áll a lelkes ausztrálok rendelkezésére. Akinek még ez sem elég nyúlellenségeskedés gyanánt, annak Új-Zéland a tökéletes hosszú hétvégi úti cél. Ott ugyanis szabályos irtóvadászat indul ilyenkor a tapsifülesek ellen.

A mozgás szerelmeseinek Vergesbe, Katalóniába szól a repülőjegyük. Itt ugyanis a – Madách Az ember tragédiájából is jól ismert – haláltánc dívik. Öt csontváznak öltözött ember vezeti az ünneplő tömeget, és a sötét utcákon, fáklyák kereszttüzében eljárják a félelmetes táncukat.

Ha valaki a gyerekek boldogságát szeretné maximálisra fokozni, hova máshova irányíthatnánk, mint egyenesen a Fehér Ház kertjébe, ahol Rutherford óta zajlik a tojásgurítás. Igazi versenyhangulat tárul a nézelődök szeme elé, ahogyan a gyerkőcök egyik helyről a másikra igyekeznek eljuttatni tojásaikat egy hosszúnyelű kanálra emlékeztető bottal. A futamot maga az elnök indítja hangos sípszóval. Közben nyúlnak öltözött színészek szórakoztatják a nagyérdeműt, valamint különböző helyekre elrejtett sztárok által aláírt tojásokat is lehetőségük nyílik a kicsiknek megkeresni.

Csehországba és Szlovákiába kiránduló hölgyeknek igen fel kell kötni az a bizonyos fehérneműt, hiszen erre a napra külön kínzóeszköz készül a számukra, az úgynevezett pomlázka. Természetesen a fűzfából készült ostor csapásait, csakis fiatalságuk és egészségük megőrzése érdekében mérik rájuk a helybéli férfiak. No, a nőket sem kell félteni, ugyanis a legtöbb helyen kedden ők ragadnak ostort, s bosszút állnak a férfiakon.

A végére két érdekes hagyományt hagytam: az egyik Korfu szigetéhez kötődik, ahol egyesek szerint Júdás megkövezésének, mások szerint pedig a megújulás szimbólumaként a régi cserépedényeket kihajigálják az ablakokon.

A hasukat kedvelők igazán ajánlott húsvétkor a dél-franciaországi Bessieres –be látogatni helyhez kötődik. Itt, ugyanis mintegy 10000 tojásból omlettet kotyvasztanak. Egyesek szerint a hagyomány a napóleoni időkig nyúlik vissza, aki a városkában letáborozva olyan finom omlettet evett, hogy másnap rendelkezett, hogy seregének az összes tojás felhasználásával egy ugyanilyet prezentáljanak a helyiek.

közösség

további frisss

lap tetejére