Holokauszt: Hogyan lehet megőrizni az emlékezés folytonosságát, ha már alig van, aki elmesélhetné a történteket?

há • 2024. május 08., szerda •
Steven Spielberg elkezdte összegyűjteni a túlélők interjúit, a Zachor Alapítvány pedig vállalta a kapocs szerepét, és megmutatta azokat alkotni vágyó fiataloknak. Mintha egy nagyszülő visszaemlékezéseit hallgatnák a gyerekek. Ebből pedig új módszer és egy vándorkiállítás született.
Holokauszt: Hogyan lehet megőrizni az emlékezés folytonosságát, ha már alig van, aki elmesélhetné a történteket?

Összesen 15 diák díjnyertes rajzát állították ki egy vándortárlat keretében a szombathelyi Zrínyi utcai Zsidó Kultúra Házában. A Szemtől szemben című kiállításnak is otthont adó épület földszintjén most mindössze két hétig láthatóak ezek az alkotások, amelyeket a Nagyváradtól Zalaegerszegig a Kárpát-medence számos pontjáról beérkezett művek közül válogattak ki nemrég.

Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a közönséget a keddi kiállításmegnyitón, és kiemelte: a tárlat létrejöttében a Kanizsai Dorottya Gimnázium korábbi és mai tanulói, tanárai is közreműködtek. A vészkorszak szombathelyi történéseit, az akkori közhangulatot korabeli levelezésből felolvasott részletekkel Kelbert Krisztina történész muzeológus idézte fel, a gimnázium diákjai pedig Radnóti-szavalattal és fuvolajátékkal készültek.

Kiss Gábor, a Zachor Alapítvány nagykövete lapunknak elmondta: a holokausztra emlékezve az iskolákban meghallgatják a túlélők interjúit - illetve azoknak egy-egy részletét - a felső tagozatos és középiskolás korú gyerekek, akik ezután alkotni kezdenek. Rajzolnak, festenek, táncolnak, zenét írnak, ki milyen műfajban tudja leginkább kifejezni a benne keletkező érzéseket és gondolatokat. A képzőművészeti alkotásokból aztán kiválogatják a legjobbakat, ebből született a mostani vándorkiállítás is - ahogy az elmúlt tíz évben mindig.

A rajzok, festmények mellett egy portréfotó és egy rövid leírás segítségével az alkotást inspiráló holokauszt-túlélőt is megismerheti a látogató, aki egy QR-kód beolvasásával az interjúba is belehallgathat.

A tárlat megtekintésére a szombathelyizsidohitkozseg.hu oldalon található elérhetőségeken lehet jelentkezni - egyénileg, iskoláknak, csoportoknak is.

közösség

további frisss

lap tetejére