1899-ben felvett regösének is felcsendült a bucsui folklórgálán

Horváth Vilmos • 2024. április 29., hétfő •
Fergeteges táncprodukciókat, csodálatos népdalokat, magyar népi hagyományokhoz méltó előadást élvezhetett az a szépszámú érdeklődő, aki ellátogatott a bucsui kultúrházba, azaz a Bucsui Közösségi Színtérbe szombaton este.
1899-ben felvett regösének is felcsendült a bucsui folklórgálán

A jó hangulatú kultúrestet dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke is megtisztelte jelenlétével. Gál Sándor, Bucsu polgármestere köszöntötte a zsúfolásig megtelt kultúrházban összegyűlt helyieket. Kiemelte: nagy öröm számára, hogy otthont adhatnak a folklórgálának, hiszen ő maga is 15 éven át fellépett a letenyei Mákvirág citerazenekarral. Ezért különösen közel áll szívéhez a népi kultúra.

Dr. Hende Csaba köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencében magyar eleink rendkívül gazdag népi hagyományokat hagytak ránk, amelyeket tovább kell vinni, mert ez megmaradásunk egyik záloga. Minden tájegységnek, sőt minden településnek megvan a maga saját „íze”, ami még tovább gazdagítja kulturális örökségünket. A hagyományok tartanak meg minket, azok adják meg önazonosságunkat - húzta alá.

Még a táncok előtt egy rendkívül izgalmas gramofonfelvételt hallgathattak meg a nézők. A Sebestyén Gyula által 1899-ben Bucsuban gyűjtött és felvett regöséneket játszották be a szervezők. A különös hangulatú és izgalmas szövegű éneket mély áhítattal hallgatta a nézőközönség.

„Ül asztóná’ gazda uram, 
Sej, regö rejtem, rejtem!
Mellette ül felesége, gyönge hegye,
Sej, regö rejtem, rejtem! 
Sélem övön bársony erszény,
Sej regö rejtem”

Az est az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes fergeteges műsorával folytatódott.  A Molnár Péter művészeti vezető által irányított 35 esztendős együttes a Kárpát-medence rendkívül gazdag és értékes tánchagyományaiból nyújtott széles körképet. Valóságosan megelevenedtek a szűkebb pátria mellett az Alsó-Tisza-vidék, a Palócföld és Erdély táncai, népzenei jellegzetességei. A táncokhoz az annak idején Szigetközből indult, kiváló Sárarany Zenekar biztosította talpalávalót.

A házigazdákat két csapat is képviselte. A Buccsi Rezedák Néptáncegyüttes a tőlük megszokott magas színvonalú produkcióval – az ország minden tájáról gyűjtött táncokkal – varázsolták el a publikumot. A Békaszeri Vadvirágok Népdalkör pedig szebbnél szebb népdalokkal fokozta az est hangulatát. A néprajzi és tánctörténeti kuriózumokkal tűzdelt előadásokat a közös táncolás mindenkori közösségi élménye, a táncház zárta.

A rendezvény a Petőfi Kulturális Program keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. A program kultúrstratégiai partnere a Hagyományok Háza volt.

közösség

további frisss

lap tetejére