Díjakat osztottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Frisss • 2013. január 22., kedd •
Szommer Ildikó, Trajbár Balázs, Csonka Tamás- 2013-ban ők kaptak elismerést a kultúrában, kultúráért végzett munkájukért.

190 évvel ezelőtt, ezen a napon fejezte be nemzeti himnuszunk megírását Kölcsey Ferenc. 1989 óta január 22.-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Dr. Puskás Tivadar polgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, „Nem tartozik a piros ünnepek közé, mégis ünnepi ceremónia kíséri ezt a napot.”

A polgármester hangsúlyozta,  a magyar kultúra nem csak tudást, de erkölcsöt is hordoz. A kultúra összetartozásunkat is jelenti. A kultúra az embereket összekötő szellemi erő. Felelőssége óriási, hiszen értékeket, mértékeket ad. A közösség számára a kultúra erőforrás, belőle származnak azok az energiák, melyekből fenntartható egy nemzet- fűzte hozzá.

Szombathely a vidék egyik kulturális fővárosa. A rangos kulturális események nélkül nem lenne olyan város, ahol jó élni- zárt Puskás Tivadar.

Az estet Molnár Piroska, a nemzet színésze egy Weöres Sándor verssel nyitotta, hiszen egyben a költő centenárium- évének megnyitója is volt. Végül a Varidance Táncprodukció adott fergeteges műsort.

KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT -  DÍJ    I. FOKOZAT: SZOMMER ILDIKÓ

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatóhelyettese. Diplomáit Szegeden és Budapesten szerezte. Szombathely kulturális életében meghatározó intézményeket és szervezeteket – Savaria Múzeum, Vasi Múzeumfalu, Savaria Történelmi Karnevál, Vasi Múzeumbarát Egylet, Martinus Vallási és Kulturális Egyesület, Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület – képviselve kiemelkedően segíti ezen intézmények, szervezetek, egyesületek szakmai tevékenységét. Munkájának egyik ékessége a Savaria Történelmi Karnevál megszervezése az indulásától kezdve. Nevéhez kötődik a rendezvény 2000-ben történő újbóli életre hívása és az újszerű, egyedi koncepció megalkotása.

Kiemelkedő, példamutató munkája nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a karnevál 2011-ben a „Kiváló Minősítésű Fesztivál” és a „Nyugat-magyarországi régió kiemelt örökségturisztikai rendezvénye” címet viselhette. Csapatával 2009-ben Vasi príma díjasok lettek. Kiemelkedő munkája, értékmentő, teremtő akarata, alázata példaértékű.

 

 KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT -  DÍJ   II. FOKOZAT: TRAJBÁR BALÁZS LÁSZLÓ

Zenei tanulmányait 1974-ben kezdte trombita szakon a Bartók Béla Zeneiskolában. Szalay Ödön hatására került a Városi Fúvószenekarba. 2001-ben, a városi zenekar egyesületté válásakor annak alapító tagja lett. 2006-tól alelnökként, 2011 óta elnökként is részt vesz a zenekar munkájában. Mindkét posztban sokat tett a szombathelyi fúvóstalálkozók megszervezéséért.

Elnökké választása óta a zenekar egyre több felkérést kap. Munkájuk elismeréseképpen az 55. jubileumi koncert fővédnökségét dr.. Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta el.Nagy gondot fordít a civil szervezetekkel való együttműködésre. 2007-től a Szombathelyi Civil Kerekasztal Kulturális szekciójának vezetője, 2010-től elnökségi tagja.

A KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT DÍJ:  CSONKA TAMÁS

A Csonka Fivérek Kft. ügyvezetője, a szombathelyi kulturális élet meghatározó mecénása. A Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor kiemelt illetve fő támogatója, a rendezvény létének egyik meghatározó pillére. Rendszeres természetbeni támogatásként biztosítja a Weöres Sándor Színház vendégszínészeinek, rendezőinek, más kulturális intézmények, szervezetek vendégeinek elszállásolását, vendégül látását. Mindemellett évek óta a város egyik kiemelkedő sportegyesületét, a Viktória Football Clubot is jelentős mértékben támogatta.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére