Így élték túl 2020-at a civilek 2.: „Gyümölcsfát oltani nem lehet online térben”

Haitzmann Ágnes • 2021. január 13., szerda •
Aki nagy dolgokban utazik, nagyobbat is kockáztat – így járt tavaly a Hegypásztor Kör is, miután olyan térségi nagyrendezvényei hiúsultak meg a járvány miatt, mint az oszkói gyümölcsoltó nap vagy az Orbán-napi hegyi vigalom. Mégsem panaszkodnak, idén mindennek újra nekifutnak. Bár amit lehetett, online térbe helyeztek, tény, hogy a hagyományokra és a találkozásokra épülő programjaik eleve nem kompatibilisek ezzel az új módszerrel. Meskó Krisztián szakmai vezetőt arról is kérdeztük, hogy milyen stratégiával vágnak neki a 2021-es évnek.
Így élték túl 2020-at a civilek 2.: „Gyümölcsfát oltani nem lehet online térben”

Szinte minden komolyabb rendezvényetek elmaradt a járvány miatt, igaz?

Az első nagyobb esemény a gyümölcsoltó nap lett volna márciusban, amely egyébként része egy nemzetközi projektnek. Az Orbán-napi hegyi vigadalommal és a Hegyháti tájolóval együtt alkotnak egy rendezvénysorozatot, utóbbival tavaly szerencsénk volt, a szeptember végi időpont miatt ezt az egyet meg tudtuk rendezni.

Az ország március közepén zárt be, a gyümölcsoltó nap szervezésének véghajrájában…

Emlékszem rá, már ott tartottunk, hogy a programot véglegesítettük, megvolt a forgatókönyv, és a plakát nyomtatása is küszöbön állt. Ekkor kellett visszavonulót fújnunk. Az utolsó pillanatig próbáltam kitartani, és erősködtem, hogy még meg tudjuk tartani, de be kellett látnom, hogy mégsem. A projekt megvalósítását el lehetett csúsztatni, így ezzel kapcsolatban forrástól nem esünk el. Tény, hogy gyümölcsoltó napot nem lehet akármikor tartani: ez egy tavaszi esemény, tehát kereken egy évet voltunk kénytelenek csúsztatni. Megvan ennek is az előnye: rendszeresen visszatérő, tervezhető programról van szó, most azonban a hátrányát is megtapasztaltuk. Idén március 20-21-ére tervezzük egyébként.

Érte valamilyen anyagi kár a kört a tilalmak, például leszervezett és előre kifizetett fellépők, elmaradt megrendelések miatt?

Ezzel a rendezvénysorozattal kapcsolatban nem, az viszont a tavalyi évnek egy hátránya volt, hogy az elmaradt programok miatt a szponzorainkat is kevésbé kerestük. Kútba estek az önkénteseknek és a munkatársainknak tartandó csapatépítők, ami szintén veszteség. Megéreztük a pénztárcánkon, hogy nem úgy tudtunk helyet biztosítani a táboroknak és az erdei iskolai rendezvényeknek, ahogy szerettük volna, és nagy kiesést okozott az is, hogy egy állandó partnerünk, aki több turnusban szervez hozzánk általában tréningeket, lemondta a tavalyi foglalásokat.

Összességében mekkora bevételtől esett el a társaság?

Nagyjából a szokásos bevételünk egyharmada maradt el, ami nem kevés.

Hány embert mozgat meg a szervezet egy-egy rendezvényen? Vajon mindenki kitart majd ebben a helyzetben is?

A programok lebonyolításában akár 40-50 ember is részt szokott venni. A járvány előtt egyébként éppen új közösségek kezdtek alakulni a Hegypásztor Kör égisze alatt, ezért is

szomorú, hogy már most látszik: a járvány miatt bizony lesz lemorzsolódás.

Nemrég alakult egy nyugdíjas klub, havi rendszerességgel találkoztak a tagok, de most nem működnek, augusztus óta nem tudtak összejönni. De említhetném a társasjáték klubot is, amely inkább az ifjúságot szólította meg, és most ők is szünetelnek. Éppen egy felfutó időszakban érkezett a járvány, amit megérzünk. Elmaradtak az önkéntesek még azokról a rendezvényekről is, amelyeket meg tudtunk tartani, hiszen például az iskolák nem engedték, hogy a korábban jól bevált szervezett formában érkezzenek hozzánk a diákok.

Mennyire vált be a Hegypásztor Kör esetében az online tér?

A mi rendezvényeink többnyire a hagyományokról, a találkozásokról, a személyes együttlétekről szólnak, nehéz őket zoom-on keresztül megvalósítani. Fánkot sütni, gyümölcsfát oltani egyszerűen nem lehet online térben.

Mindezek fényében mi a szervezet idei stratégiája?

Év eleje van, a programjainkat ugyanúgy elkezdjük tervezni, mint tavaly. Fel kell rá készülni azonban, hogy talán lesz, amit most sem tudunk tető alá hozni, és esetleg még online térben sem tudunk megvalósítani. Mindenben van egyfajta bizonytalanság. Tény, hogy a megbeszélések során most már gyakorta alkalmazzunk a digitális megoldásokat, van, amire alkalmas, de

a fő rendezvényeinket tekintve nem változik - nem tud változni - a stratégiánk.

Számoltok azzal, hogy megcsappan a közönség? Mit hoz a jövő?

Az biztos, hogy óvatosabbak lesznek az emberek, sőt már most is azok. Félő, hogy a rendezvényeink látogatottsága visszaesik, dacára annak, hogy közben érezhetően egyre nagyobb az igény a programokra, a „kiszabadulásra”. Egyelőre nem tudni, hogy melyik hatás lesz erősebb. Abban bízom, hogy a hagyomány örök, azt keresni fogják az emberek a járvány után is.

kapcsolódó cikkek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére