Változást hoz Luca napja a közösségi közlekedésben

frisss.hu • 2015. december 11., péntek •
Vasárnap lép életbe a 2015/2016. évi vasúti és autóbuszos menetrend, jelentős változásokra lehet számítani a GYSEV és az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ járatainál is a vasi szakaszokon. Összegyűjtöttük a legfontosabb módosításokat.
Változást hoz Luca napja a közösségi közlekedésben

Változás a GYSEV menetrendben:

A Szombathely és a főváros között Intercity-vel utazók a járatok nagy többségénél rövidebb menetidővel számolhatnak. Egy kivétellel megszűnik az össze- és szétkapcsolás a soproni IC-kel, melynek köszönhetően 10 vagy 13 perccel lesz rövidebb az eljutási idő. Szombathely és Budapest között egy újabb Intercity vonatpár biztosítja az eljutási lehetőséget a fővárosba. A közvetlenül Graz felé közlekedő Rába IC több mint másfél órával később indul.

December 13-tól kizárólag Intercity-vonatok közlekednek közvetlen járatként Sopron és Budapest között. A gyorsvonatok megszűnnek, viszont egy újabb IC-vonatpár biztosítja az eljutást a fővárosba. Az Intercity-k – a Szombathely-Budapest Iintercity-khez hasonlóan – megállnak Komáromban és Tatán is. Az Intercity-k menetideje a két plusz megállás ellenére nem változik, mivel a csornai az össze- és szétkapcsolás egy kivétellel ez esetben is megszűnik.

Sopron és Győr között a decemberi menetrendváltástól az eddigihez képest több személyvonat közlekedik, ami gyakoribb eljutási lehetőséget biztosít a két város között. Több járat esetében megváltozik a személyvonatok menetrendje. A változtatás oka, hogy a járatok jobban szolgálják a munkába és iskolába járó utasok igényeit.

Sopron és Szombathely, valamint Szombathely és Szentgotthárd között több vonat indulási ideje megváltozik, egyes járatok pedig csak hétköznapokon közlekednek.

Szombathely és Kőszeg között elsősorban a délutáni időszakban jelentősen megváltozik a vonatok indulási ideje. A kihasználatlanság miatt Szombathely és Zalaszentiván között egy vonatpár megszűnik, több járat menetrendje pedig néhány perccel módosul.

Változás az ÉNYKK-menetrendben:

Módosul a Volánbusz Budapest-Veszprém-Ajka-Devecser-Sárvár-Bükfürdő útvonalon közlekedő járatpárjának közlekedése, az autóbusz megváltozott útvonalon, az új 1269 számú Budapest-M1-Győrszemere-Pápa-Celldömölk-Sárvár-Bükfürdő vonalon közlekedik. Változik az útvonallal együtt az indulási és érkezési idő is, a járat 13.45 helyett 11.55-kor érkezik Bükfürdőre, valamint 15.30 helyett 15.55-kor indul Bükfürdőről Pápán át Budapestre.

Lakossági kérésre változtatták meg a Szombathely-Vasvár-Zalaegerszeg-Nagykanizsa regionális autóbuszvonalon naponta közlekedő járat indulási idejét, az autóbusz 10 perccel később indul Szombathelyről, 18.15-kor, majd Vasvárról 18.50-kor indul tovább, Zalaegerszegről pedig 19.20-kor indul Nagykanizsára.

Megváltozott a Sárvárról Zalaegerszegre közlekedő járat vasárnapi közlekedése is, ez az autóbusz 5 perccel korábban indul, 14.45-kor Sárvárról és Mikosszéplakra betéréssel jár. Ezt követő további menetrendje változatlan maradt.

Hegyfalunál is lesz változás az autóbuszok közlekedését tekintve, a Hegyfalu, vá. elnevezésű megállóhely megszűnik, a települést érintő járatok a megváltozott forgalmi rend miatt néhány perces eltéréssel közlekednek és a Hegyfalu, autóbusz váróterem és kh. megállóhelyeken állnak meg.

Büköt is érinti módosítás, itt a megállóhelyek neve változik: Bük-gyógyfürdő, autóbusz-állomás elnevezésű megállóhely új neve Bükfürdő, autóbusz-állomás lesz. A városban a megállóhelyek neve a helyi önkormányzat kezdeményezésére szintén megváltozik: Gyurátz utca, Bevásárlóközpont, Ipar utca, Templompark, Körforgalom és Vasúti átjáró megállókat kell figyelni.

Sorokpolányban szintén megváltozik a megállók neve, bevezetik a Sorokpolány, felső  és Sorokpolány, alsó elnevezéseket.

Szombathelyen a Vasi Volán Zrt. elnevezésű megállóhely új neve Szombathely, ÉNYKK Zrt. lesz.

A Körmendre utazóknak szintén érdemes figyelni a menetrend alakulását, ugyanis a Hunyadi út elnevezésű megállóhely nyugati oldalát megszüntetik. Helyette a járatoknál csak munkanapokon – néhány, a kiadott menetrendi értesítésben felsorolt járat kivételével – a Szabadság téren kialakított megállóknál biztosítanak fel- és leszállási lehetőséget. Az útvonal módosítás miatt egyes járatok 5-7 perccel korábban indulnak az autóbusz-állomásról, hogy a további útvonalukon lévő csatlakozásokat továbbra is elérjék és biztosítsák a változatlan beérkezést. Szabad és munkaszüneti napokon pedig a járatok a Szabadság téri megállót nem érintik.

Szentgotthárdon, az intermodális közlekedési csomópont létrejöttével az autóbusz-állomást áthelyezik a vasútállomás mellé, a járatok majd az autóbusz-állomásig, illetve attól közlekednek. Az eddigi pályaudvar a továbbiakban Szentgotthárd, Hunyadi út elnevezéssel megállóhelyként továbbra is üzemelni fog.

A vasút- és az autóbusztársaság is felhívja a figyelmet arra, hogy utazás előtt érdemes tájékozódni a hivatalos menetrendről a honlapjukon vagy a tájékoztató tábláikon.

közösség

további frisss

lap tetejére