Tudják mi az a szimfonikus rock-passió? És hogy illeszkedik ebbe Szent Márton?

frisss.hu, MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 19., kedd •
Ősbemutatót tartanak két nap múlva Szombathelyen, augusztus elején pedig jön A sevillai borbély az Iseumi Játékokon.
Tudják mi az a szimfonikus rock-passió? És hogy illeszkedik ebbe Szent Márton?

Merthogy most Iseumi Játékok néven fut a nyári, szombathelyi komoly és könnyűzenei rendezvény – csak kiegészítésképpen korábban Iseumi Szabadtéri, majd Nyári Játékok volt a becses neve. A dolog pikantériája az állandó névváltoztatás mellett, hogy idén nagyjából semmi köze sem lesz Isis szentélyének a nyári játékokhoz, mert a Történelmi Témapark adja a helyszínt. A hétfői sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy sok nézőnek ez annyira nem tetszik, de a szervezők megígérték, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a lehető legkomfortosabbak érezze magát a nagyérdemű. Például a lelátó is az Iseumban megszokott szürke-drapp székekből áll, ezt helyezték rá a korábbi fa alapra. Az indoklás pedig az, hogy az Iseum Savariense-ben most egy hatalmas Szent Márton kiállítás van.

A sajtó megismerhette a Szent Márton szimfonikus rock-passió szereplőit, rendezőjét, zeneszerzőjét.

Bagó Bertalan rendező elmondta, bár az előadás formanyelve a középkori passiójátékokhoz közelít, a darab a szent és a profán állandó ütköztetésével sok humoros jelenetet is rejteget. Díszlet nélkül, szinte a földön (homokban, füvön) játszódik majd a cselekmény, a színészek egyszerre több szerepet is alakítanak, átváltozásaik nyílt színen zajlanak majd, így a néző valódi alkotótársa lehet az előadásnak.

Az Első Emeletből ismert Berkes Gábor zeneszerző először kapott felkérést ilyen összetett színházi munkára, ahol egy közel 40 fős szimfonikus zenekart, rock-zenészeket és énekeseket kellett összegyúrnia. A darabban szereplő dalok és tételek építenek ugyan az előző korok zenei hagyományaira, de alapvetően egy mai hangszerelésű, mai fülnek szóló dallamvilágot szeretett volna megteremteni – a próbákat hallgató külsős stábtagoknak máris a fülükben vannak a dalok, úgyhogy minden bizonnyal a dolog sikerült.

A címszerepet Zöld Csaba énekli, aki a próbák előrehaladtával egyre jobban érzi a súlyát a feladatnak: Szent Márton szülővárosában egy ősbemutatón néhány dalban és néhány jelentben megformálni egy nagy formátumú szent ember alakját. Ami számára a legfontosabb, hogy Márton egy sajnos kihalófélben lévő emberi minőség példaképe, és ehhez a minőséghez ő is szívesen adja egész lényét és persze a hangját is.

Vágó Bernadett persze többször megpróbálja majd „elcsábítani” őt a színpadon – ő lesz az egyik ördögi személy, aki megkísérti Mártont a darab során. Both Andrással (akinek mély baritonját a tévénézők igencsak jól ismerik) váltva harcolnak azért, hogy Mártont letérítsék az útról.

A három előadásos Márton-parádé után pedig Rossini: A sevillai borbály című előadása lesz látható/hallható augusztus 6-án szintén a Történelmi Témaparkban. Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a darabot kifejezetten a Témaparkra választotta a rendező, Káel Csaba. Amíg a Mártonról szóló játékban könnyebb zene szólal majd meg komoly téma kísérőjeként, addig a Rossini-darabban kifejezetten szórakoztató játékot kísérnek a komolyzenészek. Ráadásul éppen 200 éve mutatták be először ezt a darabot, úgyhogy tulajdonképpen ez az előadás is jól illeszkedik a jubileumi évhez.

Puskás Tivadar polgármester örömét fejezte ki, hogy Szombathelyen milyen színvonalas nyári rendezvények vannak, és reméli azt is, hogy az Iseumi Játékok az idei helyszínváltás után hű maradhat a névadó „iseumi” környezethez. 

Grünwald Stefánia a sajtótájékoztatón elárulta, előző este már belenézhetett a próbába, úgyhogy személyes élménye, hogy ezúttal egy nem megszokott helyszínen, egy nem hagyományos színpadi felfogásban lesz látható Szent Márton élettörténete. Persze a szervezők is arra törekednek, hogy a nézők színházi térként tekinthessenek ezeken az estéken majd a Történelmi Témaparkra. 

További információk a programokkal kapcsolatban: 

1.       A Témaparkba a nézők nem a Thököly úti kapun, hanem az Aréna utca felől tudnak bejönni!

2.       Jegyek a két előadásra két külön helyszínen válthatók: a Szent Mártonra a Tourinform irodában, A sevillai borbélyra a szimfonikusok jegypénztárában.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére