A sevillai borbély jön Nabucco helyett az Iseumi Játékokon – a Történelmi Témaparkba

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke, frisss.hu archív • 2016. június 23., csütörtök •
Már jegyeket is lehet kapni a két előadásra.
A sevillai borbély jön Nabucco helyett az Iseumi Játékokon – a Történelmi Témaparkba

Alapvető változáson esik át az Iseumi Játékok idén, egy kiállítás miatt ugyanis költöznie kell a fesztiválnak.  Az Iseum Savariense-ben június 3-tól november 30-ig tekinthető meg a Szent Márton & Pannónia című időszaki kiállítás, a szervezők a zavartalan látogathatóság miatt döntöttek a helyszínváltozás mellett. Választásuk a Történelmi Témaparkra esett.

Szerdán lettünk figyelmesek egy Facebook eseményre, ami A Sevillai borbély augusztusi előadásait hirdeti. A vígopera kétség kívül jó választás, de korábban a Szent Márton év programfüzetében még a Nabucco beharangozása volt olvasható. Megkérdeztük Kiss Barnát, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatóját a változás hátteréről és egyéb kulisszatitkokról a nyár egyik legnagyobb zenei eseményével kapcsolatban.

Történelmi Témapark, az Iseumi Játékok új helyszíne

- Alapvetően miután kiderült, hogy mennünk kell az Iseumból, tehát a történelmi helyszín nem lesz adott az előadásokhoz, úgy gondoltuk, hogy akkor a témaparki környezethez jobban passzol egy könnyedebb opera. Így esett a választásunk A sevillai borbélyra.

A Történelmi Témaparkban van egy állandó lelátó, azt tervezik használni az előadásokon?

 - Csak részben. Terveink szerint a korábban az Iseumban felépített, 1170 fő befogadására alkalmas nézőteret építjük fel a Témaparkban, ez épül majd rá a már most is ott álló úgynevezett alépítményre. A lényeg, hogy a megszokott, kényelmes székek várják majd a közönséget.

Milyen akusztikára számítanak az új helyszínen?

 - Nyilván önmagában a kert nem tud tökéletes hangzást biztosítani, épp ezért itt is ugyanúgy, mint az Iseumban rendezett előadásoknál, erősítést alkalmazunk majd.

A szereposztás olvasható az előadások Facebook eseményében, nagyszerű szólistákat sikerült Szombathelyre csábítani.

 - Igen, nagyon örülünk a fellépő művészeknek, többükkel már találkozhatott korábban a szombathelyi közönség csakúgy, mint a rendező Káel Csabával is, aki az elmúlt években sikerre vitte nálunk A varázsfuvolát, a Figaro házasságát és a Traviatát is. 

A 2000 éves szentély látványa biztos hiányozni fog

Sikerült biztosítani a rendezvény anyagi hátterét is?

 - Igen, Szombathely városától húszmillió forintot kaptunk a Szent Márton évhez biztosított kormányzati támogatásból A sevillai borbély megrendezésére, ezt kiegészíti a decemberi, meghívásos NKA pályázatból származó ötmillió forint és természetesen majd a jegybevétel is.

Kíváncsian várjuk, hogy mennyire válik be az 1964 óta megszokott  Iseumi Játékok helyszínének változása, a 2000 éves szentély mindenesetre biztosan hiányozni fog az összképből. Az viszont mindenképpen bíztató, hogy a város úgy tűnik minden eddiginél komolyabban melléállt a rendezvénynek, hiszen idén nagyobb összeggel támogatja a műsoron szereplő egyetlen operát, mint korábban a két-három, többszörösen ismételt produkciókat összesen.

A sevillai borbély

Figaro - Szegedi Csaba
Rosina - Megyesi-Schwartz Lúcia
Almaviva - Hanczár György
Berta -Bazsinka Zsuzsa
Bartolo - Szüle Tamás
Basilio - Gábor Géza

Savaria Szimfonikus Zenekar
Debreceni Kodály Kórus

Vezényel: Kovács János
Rendező: Káel Csaba

2016. augusztus 6.– augusztus 7. 20:30

Jegyárak: 7.500Ft, 5.500Ft, 4.000Ft

helyszín: Történelmi Témapark, Aréna utca

közösség

további frisss

lap tetejére