Már nem csak időszakos a kullancsszezon

BB • 2015. február 23., hétfő •
A globális felmelegedésnek köszönhetően már nem csak tavasszal jelentenek veszélyt kedvenceinkre az élősködők, hanem egész évben. Az év első hónapjában több kutyát is kezeltek már kullancsfertőzéssel a szombathelyi Noé Állatambulancián. Szerencsére a gazdik többféle módszerrel is védekezhetnek a kullancstámadással szemben. Többek között nyakörvvel, tablettával, illetve különféle cseppekkel is.
Már nem csak időszakos a kullancsszezon

A vérszívók az avarban megbújva várják, hogy felkússzanak kiszemelt áldozatuk testére. Az állatok bőrén mászva a legvékonyabb bőrfelületeket keresik. Ezért érdemes különös tekintettel átvizsgálni a hónalj, farktő és combhajlati területeket. Az élősködők támadását könnyűszerrel megelőzhetjük, erre ma már több módszer is létezik. Az egyik legismertebb a kullancsnyakörv, ami akár három hónapos védettséget is biztosít, de egyre népszerűbbek a spot-on cseppek is. A tavalyi év újdonsága egy tabletta, ami egyszeri használattal akár három hónapos védelmet is biztosít.

Ha a kutyusunkban mégis kullancsot találunk, akkor a lehető legrövidebb időn belül elkell távolítanunk. Az egyik legkíméletesebb módszer az úgynevezett kullancs-csipesz, amit állatpatikákban vagy gyógyszertárakban könnyen beszerezhetünk. Ezzel mi magunk is egyszerűen eltávolíthatjuk az élősködőt.
 

közösség

további frisss

lap tetejére