Horvátok a Fő téren

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. július 03., vasárnap •
Kultúrájuk, zenéjük és táncuk mellett testvérvárost, óvodákat, iskolákat és híres báljukat is a szombathelyieknek ajánlják és adják minden esztendőben a horvátok – ezt Koczka Tibor alpolgármester mondta a VIII. Horvát Nap megnyitóján, a szombathelyi Fő téren.
Horvátok a Fő téren

A horvát nemzetiségi nap szentmisével, közös imával és énekléssel kezdődött, majd több köszöntőben is elhangzott, hogy teret és lehetőséget kell biztosítani a horvátok számára, hogy ápolhassák saját kultúrájukat, nyelvüket.  

Skrapits László, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta, hogy nagy hála illeti Szombathely önkormányzatát, amiért évről évre támogatja a horvát nemzetiségi rendezvényt, amelyre évről-évre egyre többen kíváncsiak.

A mintegy kétezres lélekszámú közösség, a szombathelyi horvátok egyesülete és a horvát nemzetiségi önkormányzat nyolcadik éve, hogy minden esztendőben közösen megrendezi a horvát napot, ami mára igazi kulturális fesztivállá nőtte ki magát és, amely nemcsak zenés, táncos produkciók találkozóhelye, hanem kötetlen, baráti és családi beszélgetésekre is lehetőséget ad - nyilatkozta honlapunknak Skrapits László. 

Koczka Tibor alpolgármester megnyitó beszédének elején egy horvát közmondást idézett, miszerint a ház négy sarkából hármat az asszonyok tartanak. 
Az ünnepek alkalmasak arra is, hogy mérleget készítsünk. Mit is adtak a horvátok a világ és a magyarok számára? A nyakkendőt, egy remek válogatott futballcsapatot, Dubrovnik óvárosát, a plitvicei tavakat, és a gyönyörű tengerpartot is a horvátok adták. Nekünk, szombathelyieknek a kultúrájuk, a zenéjük és a táncuk mellett testvérvárost, óvodákat, iskolákat és a híres báljukat is odaadták. Ünnepeik pedig ma már jól illeszkednek a szombathelyi rendezvények sorába. Ma, itt a horvátoké a tér – tette hozzá az alpolgármester.

Az ünnepi műsor fellépői között szerepelt a Szentpéterfai "Ljubcice" Énekkar, a Szentpéterfai "Gradisce" Kulturális Egyesület tánccsoportja, a Nardai Tamburások, a Kőszegi "Zora" Énekkar, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Durdice Vegyeskara, a Szombathelyi Tamburások és a Szombathelyi Táncosok. A Táncházban a szentpéterfai Pinkica együttes húzta a talpalávalót.  

A nemzetiségi napot Nemzetközi Horvát Tekeverseny színesítette.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére