Hillary Clinton lesz az USA első női elnöke?

H.Maja • 2015. április 13., hétfő •
Úgy tűnik, ő legalábbis így gondolja, és bejelentette, indul a 2016. novemberi elnökválasztáson.
Hillary Clinton lesz az USA első női elnöke?

Persze, addig még sok mindenen túl kell lennie. Először is jelöltté kell válnia hivatalosan is. Amerikában a két legnagyobb párt így, másfél évvel az elnökválasztás előtt több jelöltet is indít, akik közül majd különböző felmérések alapján döntik el, ki is lesz „A” hivatalos elnök jelöltük. Hillarynak azonban jók az esélyei. A Demokrata párton belül komoly kihívója nem valószínű, hogy lesz, sokkal kétségesebb a republikánusok helyzete. Náluk a legvalószínűbb Jeb Bush, George W. Bush öccsének elnökjelöltté válása, de sokan támogatják Ted Cruz, Scott Walker, és Rand Paul kampányát is.

A tengerentúlon óriási kultusza van egy elnöki kampánynak, minden egyes rezdülésnek döntő jelentősége lehet, mindenki mindenkit teljes koncentrációval figyel, milliárdos, dollár milliárdos összegeket emészt fel a több, mint egy évig tartó küzdelem. A kampány stratégia, a támogatók megszerzése, a csapat kiépítése, a fő hívószó, a nyilvános viták, egy-egy felmérés előtti hajrá és még sorolhatnánk mind alappillérei a kampánynak.

                                

Hillary Clinton szenátorként kezdte profi politikusi pályafutását, mint ismeretes First Lady-ként már élt a Fehér Házban. Barack Obama, jelenlegi elnök külügyminisztere volt 2008-2012 között, és érdekes, a második ciklusban már nem vállalta ezt a feladatot. Egyes források szerint azért, mert igazából már akkor eldöntötte, indul a következő elnökválasztáson, és mindazt a hibát, amit 2007-ben még elkövetett (amikor a Demokrata párton belüli versenyben maradt alul az akkor sokkal esélytelenebbnek tűnő Obamával szemben) szeretné elkerülni. Így az elmúlt két évet már a felkészüléssel töltötte. Tárgyalt támogatókkal, leendő kampány stábjának meghatározó tagjaival, a fő kampány-üzeneteken dolgozott és így tovább. Az biztos, ha valakinek van tapasztalata e téren a leendő elnök jelöltek közül, az biztosan Hillary.

Igaz, hogy a történelemben eddig csupán  egyetlen egyszer fordult elő Amerikában, hogy egy elnököt ugyanabból a pártból érkező következő elnök váltson (Ronald Reagant követte George Bush), és az is, hogy Hillary lenne az USA második legidősebben megválasztott elnöke, 69 évesen, mégis úgy tűnik a várakozás az első női elnök iránt, valamint Hillary óriási tapasztalata reális esélyt jelent számára, hogy 2016. novemberében beköltözhessen a Fehér Házba.

közösség

további frisss

lap tetejére