A kommunizmus hétköznapi áldozataira emlékeztek a Reményik diákjai a KIE pincében

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 24., péntek •
Egy személyes történet keresztül mutatták be Magyarország egyik legsötétebb korszakát.
A kommunizmus hétköznapi áldozataira emlékeztek a Reményik diákjai a KIE pincében

A szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára készített egy előadást, aminek a Kommunizmus hétköznapi áldozatai címet adták.

A darab megvalósítására és az 50-es évek Magyarországát, illetve az 56-os hősöknek emléket állító kiállításra a Gulág Emlékbizottságtól 1 millió forintot nyertek el tavaly. Azóta a darab több helyen is debütált már, Szombathelyen és az országhatáron túl is.

A projektzáró előadásra csütörtökön kora este került sor a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség KIE pincéjében. A darab a kommunizmus legsötétebb éveinek terrorját mutatja be egy család történetén keresztül. Kínzó közelségbe kerültünk az 50-es évek sokkoló valóságával, ahol rokonok súgták be egymást, ahol az ÁVH emberei bárkit bármikor elvihettek kihallgatásra.

"Az elmúlt napokban több iskola részt vett ezen a rendezvényen, mert ez nem csak egy színdarab, hiszen utána egy beszélgetés zajlik a gyerekekkel, hogy közösen dolgozzák fel a darabot. Igenis beszélnünk kell arról, hogy mi történt Magyarországon a kommunizmus ideje alatt" - mondta Sátory Károly, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója az előadás előtt.

"Olyan történések voltak a színdarabban, amik bármelyik családdal megtörténhettek volna. Mindig becsületesnek kell lenni és ez fontos üzenet. Nem szabad elárulni a másikat és nem szabad, hogy ilyen még egyszer előfordulhasson.  Nekem egy kicsit hiányzott az előadás végéről, hogy jött a rendszerváltás" - mondta Dr. Puskás Tivadar az előadás után.

A darabot Vörös Ágnes, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára írta és rendezte.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére