A suli, ahol a felvidéki túra a tananyag része - back to school

[x] - Fotók: Hornyák Emőke/Reményik Sándor Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola • 2017. február 06., hétfő •
Bejárjuk Szombathely iskoláit.
A suli, ahol a felvidéki túra a tananyag része - back to school

A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületének története a trianoni katasztrófával kezdődött. Ekkoriban az elcsatolt területekkel együtt Magyarország rengeteg iskolát is elveszített, amelyeknek a pótlására Klebersberg Kunóék iskolaépítési programba kezdtek.

Ennek eredménye a Reményik suli főépülete is, amin akkoriban még ott volt a magyar címer és Szent Imre szobra, de a szocializmus idején ezeket leverték és az épület egy egysíkú, szürke homlokzatot kapott. 2007-ben Sátory Károlyék még így vették át az épületet, de egy pályázatnak köszönhetően végül a magyar címer és Szent Imre szobra is visszakerülhetett a helyére.

A következő nagy fejlesztés a 2011/2012-es tanév előtt következett be az iskola életében, ekkor egy új szárnnyal bővült az épület. Ebben kapott helyet a konyha és az ebédlő, néhány új tanterem, a zeneszoba és a Balogh József költőről és a Lord zenekar dalszövegírójáról elnevezett iskolai könyvtár is.

Az evangélikus általános iskola 2007 augusztusától várja a tanulni vágyó gyerekeket, természetesen felekezettől függetlenül. Itt a szeretet, a tisztelet, az odafigyelés, a következetesség és az odafigyelés a jellemző, de természetesen a tudás átadása és a logikus gondolkodásra nevelés élvez prioritást.

Fontosnak tartják a keresztény értékek elfogadását, a hitet, Isten és egymás szeretetét és megbecsülését. Kiemelten foglalkoznak nemzetünk történelmével. Ennek ékes példája a "Megelevenedő tananyag" program, melynek keretében - egyebek mellett - hagyományőrző csoportok tartanak bemutatókat a diákoknak, ezzel is közelebb hozva a régi korok világát.

Az élményszerű tanulás nem csak a tudásanyag elsajátítását segíti, de meg is alapozza a kisdiákok hazaszeretetét, nemzeti összetartozását, ahogy a 7. osztályosoknak tartott "Határtalanul az államhatáron túl" elnevezésű, tananyagba épített többnapos kirándulás is, aminek állandó célpontja a komáromszentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda. Itt a diákok megismerkedhetnek a határon túli magyarokkal, barátságokat köthetnek, és az ott szervezett programokról és a megszerzett tudásról később számot is adnak.

Ma már nagyon fontos a természet szeretete, ismerete és megóvása, itt erre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az iskola egyik termében van egy állandó természettudományi kiállítás, amit a johannitáktól kaptak, akik rendszeresen támogatják az iskolát.

A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a gyerekek személyiségére szabott módszerekkel, differenciált óravezetéssel és hagyományos olvasás- és írásoktatással gondoskodnak arról, hogy a tehetségek minél jobban kibontakozhassanak.

A családias légkör alap, a 24-25 fős osztályok kényelmesen elférnek a tágas tantermekben, ahol kreatív dekorációkban sincs hiány. A tanulók étkeztetését saját konyhájával oldja meg az iskola, a hangulatos ebédlő pedig sokkal inkább az otthon melegét árasztja, mint a klasszikus menza hangulatot.

Nem kötelező jelleggel, de vannak délutáni gyakorló, tehetséggondozó és felzárkóztató órák, ahol lehetőség van a házi feladatok elkészítésére és gyakorlásra. Kötelezően választandó az egyik idegen nyelv - az angol és a német a két opció - természetesen mindkettőt az életkori sajátosságoknak megfelelő módszerekkel oktatják.

Az iskola tanulóinak órarendbe építve, heti két alkalommal tartanak hitoktatást (evangélikus, katolikus és református). A hétfők pedig reggel nyolckor az evangélikus templomban kezdődnek, ahol ökumenikus szellemben tartott áhítaton vesznek részt a diákok. Ez egyfajta közös ráhangolódás a hétre énekléssel, imádkozással, ilyenkor emlékeznek meg a soron következő nemzeti ünnepekről és a nagy történelmi eseményekről.

De, hétről-hétre itt kerül sor a szép eredményeket elért, az ünnepségeken jól szereplő és egyéb pozitív tevékenységeket végző tanulók dicséretére is.

A mindennapi tornaórákat tornaterem hiányában jó időben a közeli parkokban, az iskola műfüves kézi- és kosárlabda pályáin, a Fedett Uszodában, a Műjégpályán, hó esetén pedig a szánkódombon tartják. Rossz idő esetén pedig az iskola tornatermet bérel, jó kapcsolatban vannak a Pécsi Tudomány Egyetemmel, az ő csarnokukat használják, és korábban a Haladással is hasonló megállapodásuk volt, de ez a Sportkomplexum építése miatt szünetel.

A sokszínű sportprogramokon túl a művészetoktatás is jelentős. A tanulók képzőművészet, néptánc, játékos gyermektánc, színjáték, fúvószene, hegedű, zongora és szintetizátor szakokon kaphatnak bizonyítványt.

Hasonlóan változatos a szabadidős tevékenységek listája is: lovaglás, KRESZ, johannita elsősegély, énekkar, báb, egészség és környezetvédelem, történelem, cserkészet, informatika, középiskolai felkészítők, gitár, sakk korcsolya, tenisz és úszás szerepelnek a választható tárgyak közt.

A testvériskolák gyakran vesznek részt egymás eseményein, versenyein, illetve minden évben június 4-e környékén a komáromszentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda diákjai érkeznek Szombathelyre, akiket az itteni családoknál szállásolnak el.

Amit fontos még kiemelni, hogy a szülőknek lehetőségük van a gyerekeket a család időbeosztásának megfelelően, kötelező órák, ebéd, gyakorló órák illetve a szabadidős foglalkozások után hazavinni.

Röviden a névadóról:

Reményik Sándor 1890. augusztus 30-án született Kolozsvárott, evangélikus család gyermekeként. Áprily Lajos és Dsida Jenő mellett ő volt az I. és a II. világháború közti időszak erdélyi magyar irodalmának egyik kiemelkedő képviselője. Lírája a humánum eszméinek fenntartását hirdeti, versei gyakran közösségi indíttatásúak, csiszolt formavilág és intellektuális tartalom jellemzi a műveit. Hazaszeretetét otthonról hozta, istenhite pedig nem egy nosztalgikus álom, sokkal inkább tépelődő bűnbánat, szigorú önvizsgálat, őszinte rekviem. A kommunista diktatúra évei alatt munkásságát Erdélyben és az anyaországban egyaránt tiltották és méltatlanul elhallgatták. 1941. október 24-én hunyt el.

Reményik Sándor Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
9700 Szombathely, Szent László király u. 7-11.


Igazgató:
Sátory Károly
E-mail: remenyik@lutheran.hu
Telefon: 94/505-913
Fax: 94/505-914

 

Szerző: NagyRobert

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére