Néptáncfesztiválról hozott díjat a Szökős Néptáncegyüttes

frisss.hu • 2014. november 18., kedd •
Az elmúlt hétvégén rendezték Ajkán a XX. Bakony Néptáncfesztivált. A tucatnyi hazai csoport, valamint erdélyi és szatmár megyei hagyományőrzők részvételével zajló eseményen két gárda is képviselte Vas megyét. Az NyME-SEK Szökős Néptáncegyüttes produkciójával az egyik különdíjat is elhozta Szombathelyre.
Néptáncfesztiválról hozott díjat a Szökős Néptáncegyüttes

Több évtizedes múltra tekinthet vissza az a néptáncos találkozó, melyből idén a huszadikat rendezték Ajkán. A Bakony Néptáncfesztiválon résztvevő tizenkét együttes elsősorban a Dunántúlról sereglett össze az idei esztendőben, de Budapestről, a Hajdúságból és Erdélyből is akadtak magukat megméretni kívánó táncosok. Vas megyét a gencsapáti Ispiláng, valamint a szombathelyi Szökős együttesek képviselték.

A fesztivál szakmai mércéje a Kárpát-medence tánchagyományának minél hitelesebb, a gyökerekhez a lehető legjobban visszanyúló színpadi megfogalmazását állítja a középpontba. A résztvevőknek erről a mély és alapos folklórismeretről, s persze a minél élményszerűbb színpadi  előadásmódról kellett tanúbizonyságot tenniük. A szombathelyi Szökős Néptáncegyüttesnek ez kiválóan sikerült, hiszen a négytagú zsűri a Martin György Néptáncszövetség különdíjával jutalmazta a csapat produkcióját. A Szökős táncosai két műsorszámmal léptek közönség elé – az „Áll a virgina a tápai Budligyárban” című koreográfia a Csongrád megyei Tápé táncait mutatta be a közönségnek, korabeli tekerőlant-duda kísérettel megidézve a bő száz esztendővel ezelőtti mulatságok hangulatát, melyeket akkoriban a Budligyár nevű kocsmában tartottak Tápén. Az együttes másik produkciója a Sámsoniak című kamaradarab volt, mely néhány jóízű anekdota keretében mutatta be az erdélyi Szilágysámson páros táncait. Molnár Péter és Takács Ádám koreográfiáiban a zsűri kiemelte a táncosok stílusos és ízes előadásmódját, valamint az igényes zenei és koreográfiai megformálást. A fesztivál első díját a győri Rába Néptáncegyüttes nyerte.

 

közösség

további frisss

lap tetejére