Ő miért emlékszik az álmaira, én miért nem?

JZS, origo • 2014. február 25., kedd •
Az álomfejtés régóta foglalkoztatja a tudósokat – ezúttal az is kiderült, mitől függ, hogy egyesek emlékeznek az álmaikra, mások pedig nem.
Ő miért emlékszik az álmaira, én miért nem?

Egy francia kutatócsoport nemrég arról számolt be, hogy az álmaikra rendszeresen emlékezőknél az agy két kiemelt területe, - ezt inkább nem is idéznénk, mert laikusok számára úgysem mond sokat - ébrenlétben és álomban is sokkal aktívabb, mint az álmaikra rendszerint nem emlékezőknél. A vizsgálat során egy másik összefüggésre is rájöttek: azok, akik gyakrabban emlékeznek az álmaikra, a hangokra is intenzívebben reagálnak akár alva, akár ébren. Újabb mérföldkő volt a kutatás során, mely vélhetően a hangokra való nagyobb érzékenységgel is magyarázható, hogy az álmaikra emlékezők egy éjszaka során többször ébrednek meg – persze ezek olyanok, amelyekre reggel már nem is emlékezünk. De ami ebből is kiderült, hogy a nyolc órás alvás során körülbelül 30 percet tölt ébren, aki emlékszik álmaira, míg a nem emlékezők csak átlagosan 14 percet. Kérdezhetnénk, hogy ez miért fontos?! Nos azért, mert egy álomra gyakorlatilag csak akkor emlékezünk, ha utána rögtön megébredünk, és elkezdjük tudatosan felidézni – egyébként pillanatok alatt elillan.

A tudatos álmodás szakértői szerint, ha rögtön az álomfázis után felébredünk, akkor emlékezni fogunk az álmainkra. Ezt úgy érhetjük el, hogy a várható elalvásunk utáni, 4 és fél órával későbbi időpontra állítjuk be az ébresztőórát. Ekkor jó eséllyel épp egy álomfázis végén leszünk. Amikor felébredtünk, próbáljuk meg minél részletesebben felidézni az álom szereplőit, történetét... Érdemes ráadásul leírni is, mert reggelre nem valószínű, hogy emlékezni fogunk rá.

Mivel ahány ember, annyiféle működés, elképzelhető, hogy az elalvásunk után négy és fél órával mégsem álomfázisban leszünk. Ekkor sem érdemes csüggedni, hanem húzzuk fel az órát másfél órával későbbre  - egy újabb alvási ciklussal későbbre -, és ha duzzogva is, de próbáljunk visszaaludni. Erős idegzetűeknek ajánlott módszer, de állítólag megéri.

Lélekbúvárok azonban azt is hozzátették, hogy minden motiváció kérdése. Ha valaki eléggé kíváncsi az álmaira, akkor egyfajta szugerálással, vagy meditációval előhívhatja az emlékezetéből az álmokat.


 

 

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére