Meteorbecsapódás Oroszországban - egy kisbolygó tart a Föld felé (videókkal)

BB • 2013. február 15., péntek •
Fényes jelenségre és hangos robajra lettek figyelmesek Oroszország Kazahsztánhoz közeli részén a helyi lakosok tegnap. Az eleinte meteorzápornak hitt „égi tünemény” jelentős károkat okozott: egy időre megzavarodtak a mobilszolgáltatók, beomlott egy gyár teteje, valamint több százan sérüléseket szenvedtek. Ma este pedig egy kisbolygó fog elsuhanni a Föld mellett.
Meteorbecsapódás Oroszországban - egy kisbolygó tart a Föld felé (videókkal)

Magyar idő szerint péntek hajnali öt óra körül meteor csapódott a Föld légkörébe az Urál-hegység déli részén található Cseljabinszk felett. Az eseményt egyedülálló módon sikerült dokumentálni – rengeteg fotó és videó készült az égboltot átívelő fénycsóváról – írja az Index.hu. A jelenség sokakat megrémisztett: egyesek a világ végét vizionálták, mások atomtámadásról beszéltek. Az igazság azonban egy darabjaira hulló meteor képében jelent meg.


Az orosz tudományos akadémia ma délután megerősítette, hogy tegnap egy meteor lépett a légkörbe, amely aztán darabjaira robbant. Az égitest körülbelül 54 ezer km/h-s sebességgel haladt és a felszín felett 30-50 kilométerrel darabokra hullott szét. A robbanás következtében több, kisebb méretű meteoritdarabka csapódott be Cseljabinszk környékén, viszonylag nagy szórásban.Az orosz város központjában érezni lehetett, hogy megremegnek az épületek, és több autóriasztó is megszólalt – olvasható az indexen. Egy cinküzem teteje 600 négyzetméteres területen beomlott, a mobiltelefonok átmenetileg működésképtelenek voltak. Az eset után a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon, amíg a háttérsugárzási vizsgálatok be nem fejeződnek.
 


Az eleinte meteorzápornak gondolt jelenség helyett egyetlen felrobbant meteorral szembesültek az orosz hatóságok, s mint ilyenre, már korábban is volt példa. Az eset azért is keltett hatalmas feltűnést, mivel sokan összefüggésbe hozták a ma estére várt – bolygónkat megközelítő – égitesttel. Sosem látott közelségben halad majd el egy kisbolygó a Föld mellett ma este. Az aszteroida sok műholdnál is közelebb lesz majd a Földhöz. A kisbolygó magyar idő szerint 20.25 perckor lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor körülbelül 27 600 kilométernyire közelíti meg a bolygó felszínét. A becslések szerint a 2012 DA14 jelű égitest körülbelül feleakkora, mint egy focipálya, átmérője nagyjából 50 méter - írja az origo.hu.


Ritka esemény lesz a mai, ugyanis sok műholdnál közelebb száguld el mellettünk az esti meteor. A kérdés csak az: ha a ma estit ilyen remekül előre tudják jelezni, akkor a tegnapi, égből érkező tíz tonnás meteor miként tudott „elbújni” a szakemberek és a gépek eget fürkésző milliónyi szeme elől? Ha szeretné figyelemmel kísérni a kisbolygó útját, ezen az oldalon megteheti.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére