Látványos szupercellákat fotóztak le a Dunántúlon

Frisss • 2013. május 22., szerda •
Látványos fotókat közölt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) azokról a szupercellákról, amelyeket tegnap figyeltek meg a Dunántúlon.
Látványos szupercellákat fotóztak le a Dunántúlon

Tegnap délután Szombathely és Szentgotthárd között egy zivatar lépet be az országba nyugatról keletre vonulva - idézte fel az OMSZ. A zivatar rövidesen egy északi és egy déli cellára osztódott amint azt az alábbi radarmérésen is meg lehet figyelni. Ez a szétválás többször is megismétlődött, aminek következtében az áthelyeződés mellett déli irányba is kiterjedt a rendszer.

Fotó: met.hu

A nagyon tiszta időben a cellák szabad szemmel messziről is jól láthatóak voltak és a cellát körbefogó jellegzetes középmagas felhőívek, valamint a cella alján látható falfelhő és a felhőpolcok egyaránt forgó zivatarfelhőre, úgynevezett szupercellákra utaltak.

A szóban forgó zivatarok mindegyike a kevés csapadékot adó, LP kategóriájú cellákhoz tartoztak, amelyeket leggyakrabban az Egyesült Államok középső területei fölött figyelnek meg. A kevés csapadék és a száraz környező levegő miatt gyakran a felhő alatt is jól át lehet látni és szépen kirajzolódik az örvénylő zivatarfelhő szerkezete.

A kevés csapadék ellenére azonban lokálisan nagy szemű jégeső is kísérheti az LP szupercellákat, illetve a lenyúló felhőalapból akár tornádók is kialakulhatnak. Az ilyen típusú zivatarfelhők akkor alakulnak ki nagyobb valószínűséggel, amikor a magasban hideg levegő áramlik a térség fölé és a szél sebessége a magassággal gyorsan növekszik és fordul, ugyanakkor a nap folyamán a napsugárzás fel tudta melegíteni a talaj felszínét.

Az OMSZ időjárási radarmérései mellett a nagy felbontású felhőkamerák segítségével is jól lehetett követni a jellegzetes cellákat. Így a Kab-hegyen 19:15 és 19:30 órakor készült alábbi képek jól mutatják, hogy az egyébként száraz felhőalap alatti levegőbe csak egy keskeny sávban hullott intenzív csapadék.

A tegnap 20 órakor Balatongyörökön készült alábbi kép is a keskeny csapadéksávot és a kontúros felhőszéleket mutatja a dél felé terjedő rendszer egyik cellájából. A siófoki felhőkamera 20:41-kor készített képe (7. ábra) pedig a már gyengülő félben lévő rendszer celláinak sorát mutatja.

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére