Legendás emberek, legendás ételek (videóval frissítve)

EB • 2012. augusztus 06., hétfő •
Legendás emberek-étellegendák- ez a címe, annak a bemutatkozó demó kisfilmnek, amelyet a PROMO Marketing Média és Szociális Szövetkezet készített, és amelyben Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnök, mint sitkei fogadós hatalmas receptgyűjteményéből válogat és készíti el valamelyik híresség menüjét.

1994-t írunk, a MTV Szombathelyi Körzeti Stúdiójában vagyunk. Már akkor és ott készült néhány mini dokumentum anyag, műsorelem, melyet Kovács Ferenc sitkei fogadós, Lovass Tibor szerkesztő és Vass Szilárd operatőr-vágó készítettek el. A téma: legendás emberek étellegendái voltak. A nagyszerű vállalkozás azonban kettétört, és csak most, 2012 nyarán tűnik úgy, az álomból valóság lesz.

Kultúra és gasztronómia

A cél azonban mit sem változott: jeles személyiségek régmúltból összegyűjtött legendás, kedvenc ételei megelevenedjenek úgy, hogy közben felidéződjenek korszakuk gasztronómiával kapcsolatos szokásai is. Vass Szilárd, a PROMO Marketing Szociális Szövetkezet ügyvezetője elmondta, a pályázat keretei lehetőséget biztosítottak arra, hogy a bemutatkozó rész elkészüljön. Szeretnék, hogy ebből sorozat váljon, keresik a leendő támogatókat is. Olyan anyagot sikerült elkészíteni, amit bármikor, bármelyik országos csatornának nyugodt szívvel odaadna- tette hozzá.

Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, -itt csak sitkei fogadós-,  azt mondja, mindenképpen feldolgozásra kell, hogy kerüljön különleges receptkönyve. Ez nem pusztán gasztronómia, hanem kulturtörténet, és nem csak receptek, hisz irodalmi részletekkel vannak fűszerezve.

Enni annyi, mint bekebelezni az életet

Az irodalmi háttérért Alexa Károly irodalomtörténész felel, míg azok prezentálását Kelemen Zoltán színművész vállalta magára. Hamvas Béla szerint az evés az élet bekebelezését jelenti- mesélte Alexa Károly. Ez egy nagy kaland, egy nagy játék, melynek szereplői nem csak a közös ízlésben, de azonos szellemiségben is osztoznak.

Alexa Károly irodalomtörténész

A készítők remélik, e bemutatkozó rész csak egy hosszú sorozat legelső lépését jelenti. Károlyiak, Eszterházyak, Batthyányiak- mindannyian a magyar történelem jeles képviselői, és mindnyájuknak megvolt a maga kedvenc étele….

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére