Fekete pénz mágiából

nav • 2012. október 26., péntek •
Csaknem 6 millió forintot titkolt el egy spiritiszta műsorvezető és családtagja. Bankszámlaforgalmi adataiknak köszönhetően mintegy kétmillió forint jövedelemadó-különbözetet állapított meg a Zala megyei adóhatóság. A spiritiszta saját bevallása szerint éjt nappallá téve dolgozott, így nem volt ideje könyvelőt fogadni.

Büntető eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy műsorait Németországban is sugárzó tévécsatorna műsorvezetője ellen. Az itthoni és a külföldi nézők körében is népszerű műsorvezető megrendelésre jóslást, csakrahangolást, és energetikai feltöltést is végzett. Mivel nem adott be személyijövedelemadó-bevallást, fennállt a gyanú, hogy bevételeit eltitkolja.

Az ellenőrzéskor a spiritiszta azzal indokolta a bevallás benyújtásának elmulasztását, hogy szinte szabadnap nélkül dolgozott, így könyvelőt sem volt ideje megbízni, hogy elkészítse adóbevallását. Az adóellenőrök a műsorvezető és családtagja bankszámlaforgalmát is vizsgálták, mivel gyakran ez utóbbit adta meg utalási címként.

Az euró alapú bankszámlájára például három alkalommal érkezett nagyobb összegű utalás „salary” (bérfizetés) megjegyzéssel a Virgin-szigetekről is, aminek gazdaságát elsősorban az adóparadicsomi bevételek alkotják. Az eltitkolt jövedelem megállapításához a bankszámlaforgalom vizsgálatán túl a spiritiszta ügyfeleit is megkérdezték a revizorok.

A televíziós társaságtól kapott megbízási díj, a nézők utalásai, a Virgin-szigetekről érkező 12.500 euró értékű utalások önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek, ezért 6 millió forint eltitkolt jövedelem után csaknem kétmillió forint adókülönbözetet, s több mint másfél millió forint bírságot állapított meg a NAV csak 2008-ra. Az ellenőrzés a 2009-2011. évekre is folytatódik.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére