Az albérlet igazi veszélyei

sklara. • 2012. augusztus 21., kedd •
A leggyakoribb hiba a bizalom. Már jól bevett és bevált szokás a nyugati országokban az, hogy felhívják a munkahelyet/oktatási intézményt az ingatlantulajdonosok, hogy leendő bérlőjük valóban van-e ott regisztrálva. Csak egy telefon - és bizony még életet is menthet!

Szombathelyen bárhol... (forrás: ohb.hu)

„Jobb, ha a hatóságot kihagyjuk...?!”

Nagy feneket ritkán kerítenek neki, albérletes csalók azonban gyakrabban működnek a Nyugat-Dunántúlon, mint hinnénk – azonban mivel szerződés többnyire nincs, a főbérlő belenyugszik a helyzetbe... A sértett csöndben marad, mert fél a(z adó)hatóságtól, pedig a vesztesége nagyobb, mint amennyit kibír a pénztárcája. Leggyakoribb hiba a bizalom: „...most rúgtak ki, de két hónap múlva már munkába állhatok, akkor egyben fizetem a három(4, 5, 6, stb.) hónapot!” Nem fog fizetni. Eltűnik. Jó esetben.

"Rezsi és kaució nélkül albérlet!" (forrás: aszod.olx.hu)

„Hogyhogy nem tudom kirakni???”

Ezt a jelenséget úgy hívják, hogy elbirtoklás: „A tulajdonhoz fűződő jogok gyakorlásának elmulasztása - amennyiben a törvényi feltételek fennállnak - egy idő elteltével a régi tulajdonjog elvesztését, és ezzel egyidejűleg egy új tulajdonos tulajdonjogának keletkezését eredményezi. Ez a folyamat az elbirtoklás.” Hiába a törvény, megesik, hogy a tulajdonos nem tudja bizonítani, hogy márpedig ő foglalkozott a lakásával – és a bérlő valahogy mégis jogilag átveszi az ingatlant. Ritkán, de ilyen is előfordul. Gyakoribb eset azonban az egyszerű zárcsere... Jöhetnek a rendőrök: hogy jutok be a saját lakásomba? Sok sikert aztán ahhoz, hogy egy ilyen családtól megszabaduljunk...!

A nyugalom szigete Szombathely? (forrás: zoldsziget.olx.hu)

„Bemenjek? Ne menjek?”

Nem illik zavarni a bérlőt, ám időnként meg kell tekinteni az ingatlant. Vagy nagyon meglepődhetünk, amikor egy (rövid) idő után belépünk a lakásba/házba, és olyan, mintha nem is a miénk lenne. Agyonharcolt, lelakták, ki tudja, mi történt ott... Késő bánat. Akkor kell udvariasan talpunkra állni, amikor megegyezünk a kiadáskor: időnként benézünk. (Esetleg előre megbeszélt időpontban. Bár ennek is megvan a kockázata.)

Ma már semmi nem a régi...! (forrás: foto.network.hu)

„Félek az albérlőmtől...!”

Igen, erre is sok-sok példa akad. Az elején olyan kis kedvesnek tűnt(ek) a bérlő(k), hogy nem is jár utána annak a tulajdonos, hogy kinek is adja oda a kulcsot – ám muszáj alaposan utánajárni, utánakérdezni, kik/mik ők. Nagyon pórul járhat az, aki emberismeretében bízva ezt nem teszi meg.

Nehogy késő legye... (forrás: hotdog.hu)

...nem akarjuk megijeszteni Önt, de...

A Kedves Olvasót emlékeztetnénk egy szombathelyi gyilkosságra: a Felsőőr utcában albérlői ölték meg azt a 70 év körüli hölgyet, aki nem nézett utána annak, hogy a kedves fiatal pár, akit befogadott a házába, kicsoda valójában. Csak egy telefon... Kérem, tegye meg!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére