Akinek füle van, hallja meg! – humor a zenében (videókkal)

BB • 2013. április 11., csütörtök •
A Mórickás vicceken innen, és a Monty Python-on túl, ahol az angol humor zsibbasztásért gyúl, él egy speciálisan vicces fajta, zene inspirálta, művészi műfaj. Nem kell hozzá káröröm, se trágárság, nincsenek benne állatok, se morbiditás. Van viszont rengeteg intellektualitás, zene és felhőtlen kacagás.

A legtöbb vicc az átlagembereknek szól: közérthető, egyszerű, rövid és nincs túl nagy elvárásokkal a befogadó irányába. A következőkben nem ezekről lesz szó. Csodálatos dolog a zene és a humor összekapcsolása. Manapság a populáris zenékben is felkapott irányzat, ám eleinte – paradox módon – a komolyzenében jelentkezett. A befogadótól, tehát a közönségtől megkövetel egyfajta tudást. Elvárja például, hogy ismerjük a komolyzenei darabokat, illetve sok esetben azok szerzőinek életútját. Emellett nyilván könnyed humorforrásokat is alkalmaz, amelyek kiindulhatnak helyzet vagy akár jellemkomikumokból. A műfaj talán egyik leghíresebb művésze Victor Borge (1909-2000). A következő kétperces szösszenetében például Beethoven Holdfény Szonátáját figurázza ki.

Borge Dániában született egy zsidó családban. Már két évesen csodagyereknek tartották. Nyolc évesen, első nyilvános zongora-előadásán pedig megkapta a Dán Királyi Zeneakadémia tanulmányi ösztöndíját, majd 17 évesen önálló koncerttel jelentkezett a szülővárosában, amelyen a közönség állva tapsolt neki. A mester különleges szóbeli előadásmódjával is sokakat lenyűgözött. A nevéhez fűződik a ’Phonetic Punctuation’ kifejezés, ami magyarra fordítva ’fonetikus központozásként’ nem sokat mondhat. A lényege, hogy a papíron használt írásjeleket Borge szóban hanggal jelölte. Emellett a szóviccek valóságos királya volt a dán művész: a megszokott frázisokat bontotta fel legszívesebben, például: ”Egyszer volt, hol nem volt...” helyett „Kétszer volt, hol nem volt...” Sajnos igazán értékelhetően nem egyszerű ezeket magyarra fordítani. De a szöveg helyett beszéljen a zene: Victor Borge és Sahan Arzruni Liszt Ferenc Magyar Rapszódiájával varázsol.

Victor Borge a komédia jeles képviselőjeként többször szerepelt a Muppet Show-ban és fellépett a Fehér Házban is. A legnagyobb videomegosztó oldalon több előadását is megtekinthetjük, érdemes. A komolyzenei komédiának vannak természetesen mai képviselői is – akik talán Borge-nál is inkább a zenére helyezik a hangsúlyt. Aleksey Igudesman és Richard Hyung-ki Joe. Kettejük duója a komolyzene mellett a populárissal is dolgozik.

Az előbbiek mellett a témakörben még érdemes Dudley Moore-ról (1935-2002) is megemlékezni. Igudesman és Joe a játékában főként a Borge-tól és Moore-tól tanultakat alkalmazza – a siker nem véletlen. Moore a lenti videóban szintén a közkedvelt Beethovent figurázza ki.

És, ha már Beethoven… Muszáj a végére hagyni a következő Monty Python részt:

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére