Sváby András megvizsgáltatta, megvédi-e a kínai vakcina - itt a válasz

• 2021. április 18., vasárnap •
A Heti Napló főszerkesztő-műsorvezetője megpróbált a végére járni egy kérdésnek, amely több százezer magyar embert foglalkoztat.
Sváby András megvizsgáltatta, megvédi-e a kínai vakcina - itt a válasz

Mi a helyzet a kínai vakcinával? Igaz az a vélekedés, hogy hatásosságában meg sem közelíti a nyugati modern vakcinákat?  Sváby András megmutatta, mit okozott a két kínai oltás.

A kínai járványügyi központ vezetőjének a múlt hét végén napvilágot látott egy nyilatkozata, amely szerint a kínai vakcinák hatékonysága megkérdőjelezhető. Gao Fu magasrangú kínai járványügyi szakember másnap visszakozott, és azt mondta, hogy a szavait nem jól idézték vagy félrefordították.

Sváby András természetesen tisztában volt azzal, hogy a kínai oltással kapcsolatban sokan itthon politikai törésvonalak mentén gondolkodnak. "Én ebbe a sorba se akarok, és nem is fogok beleállni, mint ígértem, egyetlen egy dologra vagyok kíváncsi: hatástalan-e a kínai oltás, vagy van, akinél hatásos? Engem csak ez érdekel" – hangsúlyozta.

A vizsgálatokat egy magánkórházban végeztette el, és nem csupán arra volt kíváncsi, hogy termelődött-e ellenanyag a vérében, hanem arra is, hogy az szervezetében lévő bonyolult védekező mechanizmus laboratóriumi körülmények között le tudja-e győzni az eddig ismert vírusvariánsokat, azaz a mutánsokat is, tehát

kifejlődött-e benne valódi sejtes védekezés a kínai, tehát a vuhani vírussal és az Európában legelterjedtebb, britnek elkeresztelt mutációval szemben.

Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika orvos igazgatója részletesen elmagyarázta neki a különböző ellenanyagszintek jelentőségét, hogyan alakulnak ki a korai ellenanyagok, és hogyan a hosszabb távú immunitásért felelős védekezés, és mikor lehet a mai tudásunkkal biztosan állítani valakiről, hogy vélhetően védett a betegséggel szemben. Azaz termelődött-e ellenanyag, és az ellenanyagok a sejtes immunitásokkal együtt milyen szinten tudják semlegesíteni akár a vuhani, akár a vuhaniból mutálódott brit vírusvariánsokat.

Andrásnál jól működött a Sinopharm

Azt az első vizsgálat is megmutatta, hogy a kínai oltás után

Sváby Andrásnál a megfelelőnél több ellenanyag termelődött.

A további vizsgálatokból az  is kiderült, hogy mind az eredeti vuhani, mind pedig a brit mutáns koronavírus Magyarországon  izolált változataival szemben jelentős gátló hatást mutat a vizsgálat. "Én tehát vélhetően megnyugodhatok, nálam valószínű, hogy nagyon jól működik a szer" - mondja Sváby András.

Persze ahány szervezet, annyiféle reakció képzelhető el - András egykori rádiós kollégája a Facebookon arról számolt be, hogy 15 nappal a második kínai oltás után nem produkált a szervezete érdemi immunválaszt -

van, akinél gyorsabb, van akinél lassabb az immunválasz.

Ám Sváby András szerint a legfontosabb, hogy mindenki fogadja el azt az oltást, amihez hivatalosan hozzá tud jutni. És azt sem szabad elfelejteni, hogy oltásoktól függően teljesen változó, kinél hogyan és mennyi idő alatt alakul ki a védettség. Nagyon fontos, hogy elfogadjuk, hogy az oltás megléte nem jelent azonnali védettséget. Az általános nyitástól, vagy állami könnyítésektől függetlenül

az oltástól számított három hétig extrém módon kell tartani a szabályokat,

jobb nem menni emberek közé. Ha már megvan az oltás, az azonnali fellélegzéssel kár elszúrni a lassan kialakuló védettséget.

forrás: atv.hu, kép: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére