Okos SMS figyelmezteti az oltásokra a feledékeny anyukákat

• 2020. június 30., kedd •
Melyik anyuka ne mélázott volna már azon, hogy vajon hányadik kullancsoltás esedékes a gyereknél? Vajon miért lenne érdemes beadatni az agyhártyagyulladás elleni vakcinát? Nos, egyéves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal.
Okos SMS figyelmezteti az oltásokra a feledékeny anyukákat

Az okos SMS rendszer tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni a vakcinákkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes, és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a felnőttek helyett.
- Azok a kórokozók, melyek ellen oltással védekezünk, nem tűnnek el, csupán a folyamatos oltás mellett nem tudnak tömegeket megbetegíteni. A kötelező és választható védőoltások elmaradása járvány kialakulásához vezet. Oltás hiányában a betegségeknek jobban kitett csecsemők védekezőképessége a betegség lezajlása után is tartósan gyenge marad. Ezért tud sokat segíteni egy olyan szolgáltatás, amelyben az emlékeztetés és a tájékoztatás is együtt van - fogalmazott Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A VaccInTime weboldalán egy egyszerű regisztrációt követően felvihetjük gyermekeink születési dátumát, a rendszer pedig ez alapján kiszámolja a kötelező és az ajánlott védőoltások beadási időpontját. Az oldalon várandósok is regisztrálhatnak, így a gyermek születésekor az oltások észben tartása máris lehúzható az amúgy sem rövid feladatlistáról. Az okos SMS-ben kiküldött időpont-emlékeztető egy-egy linket is tartalmaz, mely az éppen aktuális oltások ismertető lapjaira mutat az oldalon. A cél tehát a figyelmeztetés mellett az, hogy a szülők mélyebb tudást szerezzenek az oltásokról, és felismerjék fontosságukat. Az oltástudatosság erősítésével így hosszú távon a védőnők és a gyermekorvosok munkáját is segíti a szolgáltatás.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére