Nincs, nem kaptunk, elfogyott, nem is volt - A kristálycukor nyomában

há • 2022. augusztus 10., szerda •
Előbb válaszolta meg a Frisss.hu kérdését a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége, mint az a nagyáruház, amelynél az üres polcokról érdeklődtünk.
Nincs, nem kaptunk, elfogyott, nem is volt - A kristálycukor nyomában

Szinte vadászni kell hónapok óta a sima mezei kristálycukrot a nagyobb áruházláncok polcain. Eleinte a hatósági árakat okolták a csalódott vásárlók, később a befőzési szezonra fogták a készletek villámgyors elhordását, most pedig már csak boltról boltra próbálkoznak azok, akiknek szükségük van erre az alapvető élelmiszerre.

A Frisss.hu az egyik  hipermarketlánc sajtóosztályának már június közepén feltette a kérdést, hogy mit tapasztalnak cukorfronton, és hogyan próbálják zökkenőmentesen kiszolgálni a vevői igényeket. Nem kaptunk választ, de mára a a cukorrépa-termesztők érdekképviseletét is ellátó szervezet is megnyilvánult a témában.

Kiderült, hogy Magyarország nem is képes annyi cukrot előállítani, amennyit elfogyasztunk.

Ettől persze még lehetne importálni - ahogy máskor is -, most azonban nem éri meg a cukor behozatala az országba.

Elnökük, Dorogi Árpád a sajtóban nyilatkozott arról, hogy az elmúlt években drasztikusan lecsökkentették itthon a gazdák azt a területet, amelyen cukorrépát termesztenek, hiszen csak nagyon alacsony áron tudják eladni. A statisztikák szerint 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, 2021-ben már csak 10 500, idén pedig már csupán 8600 hektáron.

Ehhez jött hozzá az aszály, így valószínűleg nem lesz jó termés.

Hogy miért nem importálunk akkor? Az árak mindenhol nőttek, drágább lett a szállítás, és ellátási problémák is vannak. Cukorral kereskedni egyszerűen veszteséges most:

az ársapka miatt a beszerzési árnál olcsóbban tudják értékesíteni.

Becslések szerint az itthoni fogyasztás egynegyede fedezhető abból, ami idén Magyarországon terem, a többi pedig bizonytalan.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére