Lemondott a Juventus teljes vezérkara, ügyészségi nyomozás kezdődött

• 2022. november 30., szerda •
Hétfő este lemondott a Juventus teljes igazgatótanácsa, így távozik Andrea Agnelli elnök és a klub színeiben 2003-ban aranylabdás alelnök, Pavel Nedved is. Ügyészségi nyomozás zajlik a torinói klub ellen, amely során súlyos vádakra kell felelnie, amelyek között hamis könyvelés és piaci manipuláció is szerepel.
Lemondott a Juventus teljes vezérkara, ügyészségi nyomozás kezdődött

Hivatalos közleményében a Juventus megerősítette a vezérkar lemondását, de tagadja, hogy törvényt sértett volna. Az igazgatótanács tagjai úgy ítélték meg a folyamatban lévő eljárásra való tekintettel, hogy az a klub érdeke, ha új igazgatótanács veszi át az irányítást. Andrea Agnelli elnökkel és Pavel Nedved alelnökkel egyetemben távozik a posztjáról Maurizio Arrivabene vezérigazgató is, aki korábban a Ferrari Formula–1-es csapatának a vezetője volt -írja a Magyar Nemzet.

Az igazgatótanács tagja volt még Laurence Debroux, Massimo Della Ragione, Kathryn Fink, Daniela Marilungo, Francesco Roncaglio, Giorgio Tacchia és Suzanne Heywood is, ők szintén távoznak, átmenetileg Maurizio Scanavino, a GEDI médiakonszern vezetője veszi át a klub irányítását vezérigazgatóként.

FRISSÍTÉS: Máris megvan az új elnök

A klub részvényeinek többségét birtokló holding, az Exor kedden bejelentette Gianluca Ferrero kinevezését az elnöki posztra. Kiemelték: Ferrero üzleti tanácsadóként, könyvvizsgálóként, valamint több vállalat igazgatótanácsának és bizottságának tagjaként jelentős tapasztalattal, illetve a szükséges számviteli ismeretekkel rendelkezik. Hozzátették: az igazgatótanács további, megüresedett posztjait is hamarosan betöltik, és január 18-ra hívták össze a közgyűlést.

A vezetőség tömeges távozásának hátterében az áll, hogy a Juventus 2018-as, 2019-es és 2020-as pénzügyi kimutatásait vizsgálták az olasz hatóságok, ügyészségi nyomozás indult hamis könyvelés és piaci manipuláció gyanúja miatt. Tőkenyereség érdekében felfújt értékű, gyanús átigazolások miatt nyomoznak, valamint azt is vizsgálják, hogy a játékosok a 2020-as Covid-járvány miatti leállás során ugyan lemondtak négyhavi fizetésükről, de valójában nem adták fel a teljes összeget, annak egy részéhez máshogy hozzájutottak.

A Juventus a 2021–2022-es gazdasági évben rekordot jelentő, 220 millió eurós veszteséget könyvelhetett el, és az elmúlt két évben a pályán is megtört a korábbi dominanciája. Sorozatban megnyert kilenc bajnoki cím után az elmúlt két évadban a dobogóról is lecsúszott a torinói csapat, amely jelenleg a Serie A harmadik helyén áll.

Borítókép: Andrea Agnelli, a Juventus leköszönő elnöke (Fotó: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo)
Forrás: magyarnemzet.hu

közösség

további frisss

lap tetejére