Láthatatlan vacsora, hegyháti túrák, egészségmegőrző programok a civil kínálatban

há • 2022. január 12., szerda •
Bekötött szemek, tányérból kipotyogó rizs és sok nevetés - erre számíthat, aki kíváncsi a vakok érdekvédő egyesülete által szervezett "láthatatlan vacsorára": februárban Szombathelyen is lesz ilyen, a program részleteit a januári civil sajtóreggelin ismertették. Szó volt még a Vasi-Hegyhát idei túráiról és hagyományőrző rendezvényeiről, de téma volt a testi-lelki egészség is: a lakossághoz szóló ingyenes kurzusokról tájékozódhattunk.
Láthatatlan vacsora, hegyháti túrák, egészségmegőrző programok a civil kínálatban

Januárban kezdődik a regisztráció egy februári eseményre: Láthatatlan  vacsora címmel szervez érzékenyítő, szemléletformáló programot a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, nem először. Elnökük, Bősze György fontosnak tartja, hogy látó embereknek is megmutathassák a látássérültek mindennapi problémáit, azok megoldásait, eszközeit. - Alapvető szükségletünk az evés, enni mindenkinek kell, így a vakoknak is. A program, amit szervezünk, vicces lesz, mert mindenki kipróbálhatja bekötött szemmel, hogy hogyan étkezik valaki, aki elveszítette a látását. Narrátor segítségével folyik majd a vacsora, február 11-én, pénteken délután 3 órakor a Vörösmarty utca 32. szám alatt, az egyesület székházában - fejtette ki Bősze György. Hozzátette: a menü húsleves lesz cérnametélttel, rántott hús rizzsel és desszert. Várható, hogy lesz, akinek kipotyog majd a tányérjáról a köret, vagy nem talál bele a szájába, de az érdekvédő szervezet ezzel a mulatságos programmal szeretné mindenki számára érthetővé tenni, hogy a látássérült embereknek is vannak szükségleteik. Előzetesen kell majd regisztrálni, de az év során további három alkalommal szerveznek még hasonlót - tudtuk meg a sajtóreggelin. Bősze Gyögy még elmondta azt is, hogy egyesületüket olyan érzékenyítő foglalkozásokkal kapcsolatban is lehet keresni, amelyeken szintén látássérültek mutatják meg látóknak a zoknipárosítást, cipőfűzést, pénzszámolást, a hangos beszélő vagy tapintható eszközöket, de elviszik vakvezető kutyáikat, ki lehet próbálni a fehér botos közlekedést, és Braille-írással készült névjegykártyát lehet készíteni.

Egész éves programnaptárukból adott ízelítőt a Vasi-Hegyhát Natúrpark képviseletében Debreczeniné Késmárky Flóra turisztikai menedzser, aki kifejtette, hogy céljuk a térségben lévő értékek népszerűsítése, a vidék megismertetése. Kiderült, különféle gyalogos és kerékpáros túrákat szerveznek, de egyre több lovas és vízi program is színesíti a kínálatukat. Fontosnak tartják a természeti és kulturális értékek megőrzését, ezért a korábban megszokott - népi építészeti technikákkal foglalkozó vagy kézműves - táborokat idén is megtartják. A helyi lakosság számára lesznek natúrparki séták is. A szőlőműveléshez kapcsolódó hagyományok továbbra is hangsúlyosak, ahogy a környezeti nevelés is kiemelt szempont a szervezéskor - példa erre a szemétszedés és az országos vetélkedőkön való részvétel. Helyi termék piacok működnek a natúrpark területén - Nádasdon és Vasváron -, ezek egyre népszerűbbek. Kidolgozás alatt áll egy Szőlőhegyi kincsek elnevezésű program, amely a gyerekekhez szól majd, de nem maradhat el a Hegyháti tájoló sem , amelynek időpontja október 8-9. lesz.

A szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda ingyenes programjairól Szákovics-Varga Ildikó irodavezető tájékoztatott. Nem győzte hangsúlyozni, hogy szolgáltatásaik a lakossághoz szólnak, és ezekre egyre nagyobb az igény. Mint mondta, folyamatosan igénybe vehetőek az egyéni szolgáltatások, amelyek a lelki és a testi egészség megőrzését célozzák, pszichológus és mentálhigiénés szakember dolgozik velük, tanácsadásra lehet időpontot kérni nálunk. Aki tudni szeretné, milyen egészségi állapotban van, megméretné a testösszetételét, és tanácsokat kérne ezzel kapcsolatban, szintén jelentkezhet. Nem ritka, hogy életmódváltással keresik meg az irodát, 6 alkalmas kurzust tartanak ilyen témában, ez év elején különösen aktuális lehet. Kiemelt feladatuk, hogy segítsenek a dohányzásról leszokni, ehhez azonban első lépés az elhatározás - hangsúlyozták. Elindult az iroda Youtube-csatornája, ahol sok hasznos szakmai videó elérhető - tette hozzá Szákovics-Varga Ildikó. Csoportos szolgáltatásaik is népszerűek: testmozgásra ösztönöznek, a különböző csoportoknak más-más mozgásformákat ajánlanak. - Egyelőre online formában zajlanak a foglalkozások, élő kapcsolattal, nem pedig visszanézhető videó formájában. Ez azt jelenti, hogy azonnal reflektálni tudnak egymásra a résztvevők, az oktatóval, gyógytornásszal élőben lehet kommunikálni. 6-8 alkalmas kurzusok indulnak: alakformáló, talajtorna, gerinctorna, anya- és kismamatorna és jóga is lesz - részletezte az irodavezető. Kiemelte még a dietetikus szakember jelenlétét, akitől táplálkozási, főzési tanácsokat lehet kérni.

A civil sajtóreggelin Borsos László, a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársa a szervezetük friss híreiről is szót ejtett. Elmondta, hogy tízéves a civil központok hálózata, ezzel kapcsolatban a fenntartó Miniszterelnökség programokkal készül erre az évre. Február 4-én például országos konferencia lesz Budapesten, amelyre minden megyéből készülnek résztvevők, és a vasiak is képviseltethetik magukat. Megnyílt a Magyar Falu Program a Falusi Civil Alap keretében, erre már lehet pályázni, illetve kiemelte még a február 21-i civil véradás fontosságát is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére