Kötelező járulékbevallás az egyéni vállalkozóknak

• 2020. február 06., csütörtök •
Az egyéni vállalkozók többségének havonta járulékbevallást kell benyújtania elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) még akkor is, ha a tevékenységét nem főfoglalkozásként végzik
Kötelező járulékbevallás az egyéni vállalkozóknak

A havi járulékbevallás nemcsak a főfoglalkozású vállalkozókat érinti, hanem azt is, aki az egyéni vállalkozása mellett legalább heti 36 órás munkaviszonyban dolgozik, vagy társas vállalkozó, vagy közép-, illetve felsőfokú oktatásban nappali tagozatos - tájékoztat közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.


Nem kell benyújtania a havi járulékbevallást a katásoknak, a saját jogú nyugdíjasoknak és az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában biztosított egyéni vállalkozóknak. Aki szünetelteti egyéni vállalkozását, annak sem kell benyújtania a bevallást.


A havi járulékbevallást a 2058-as nyomtatványon, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell elektronikusan beküldeni a NAV-hoz. A bevallások hiánytalan benyújtása a köztartozásmentes adózói adatbázisba (KOMA) való bekerülés, illetve bennmaradás egyik feltétele.


Az adózási határidők betartásához segítséget nyújthat a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elkészíthető személyes adónaptár.


Részletes tájékoztatás a NAV honlapján, a 2058-as bevallás kitöltési útmutatójában olvasható, illetve további információ kérhető telefonon, a 1819-es számon ingyen hívható NAV Infóvonalon.

 

közösség

további frisss

lap tetejére