Kiss Norbert harmadszor is kamion Európa-bajnok lett!

• 2021. október 19., kedd •
A 36 éves szombathelyi Kiss Norbert nyíregyházi csapatával, a Révész Racinggel bebiztosította a kamion Európa-bajnoki címét Olaszországban, Misanóban az elmúlt hétvégén.
Kiss Norbert harmadszor is kamion Európa-bajnok lett!

„Csak” hozni kellett a kötelezőt

A csapattagok már úgy érkeztek meg a szezonzárójukra, hogy Kiss Norbertnek elég volt  csak az első két hely valamelyikén végeznie, már biztosan bajnok. "Titan" fantázianéven ugyanakkor már október elején Jaramában bebiztosította a Révész csapat a TSport Bernau alakulattal a kamionos csapatbajnoki címet, hiszen itt a márkatársakat párba rendezve értékelik, így a spanyol Antonio Albacete pontjaival kiegészülve már a szezon ezen fázisában elegendőnek bizonyult a páros pontvadászata ehhez a trófeéhoz is. 

Norbi szokásához híven szombaton és vasárnap is elhozta a superpole-t, tehát ő volt a leggyorsabb a két időmérő edzésen.

Ezúttal a rajtot követően azonban a matematikailag még legesélyesebb ellenfele, a német Sascha Lenz el tudott menni mellette, de még ez az eredmény is bőven elég volt a bajnoki címhez. Norbit azonban nem olyan fából faragták, hogy az esetleges újabb elsőségét 2014 és 2015 után ne győzelemmel akarná ünnepelni, így mindent beleadott, és újra riválisa elé került. A probléma csupán az volt, hogy mindezt egy sárga zászlós fázis alatt tette, amely Jamie Andersonnak volt köszönhető, aki megismerkedett a pálya menti tereppel is. Kiss azonban elmondása szerint nem látta ezt a figyelmeztetést miközben előzött, így az FIA ezen tettét egy 5 másodperces büntetéssel értékelte. Maradt elöl, és így a "Balu" névre keresztelt versenykamiont egy újabb fokozatba kapcsolta, és immáron a harmadik helyen haladó Jochen Hahnhoz képest kellett végül minél nagyobb előnyt kiautóznia.

Sikerült a bravúr - elsőnek lendült Kissnél a kockás zászló

Ez a bravúr végül sikerült is, és ugyan elsőnek intette le a kockás zászló, az értékelésben a második helyre került a magyar pilóta.

Mindez már a harmadik Európa-bajnoki címet jelentette neki, a szombati második futam, és a vasárnapi teljes versenynaptól függetlenül. 

Vasárnap végül pályacsúccsal hozta el az első rajthelyet, és meg is nyerte az aznapi főfutamot, este pedig ahogy az ebben a sportágban szokás, egy gála-díjátadó keretén belül át is vette a jól megérdemelt FIA serleget, immáron harmadszor. Külön érdekesség, hogy a kamionversenyzők is először értékelhették egymás közt a szerintük legjobb pilótát, és ezt az értékelést is Kiss nyerte.

Révész Bálint csapata ezt követően már nem versenytempóban tart hazafelé, és lehet, hogy beiktatnak egy-két nem várt megállót is, pusztán az öröm kedvéért, de pénteken már újra jelenésük lesz egy Európa-bajnoki rendezvényen.

A helyszín ezúttal a Rally Hungary immáron harmadik kiadása lesz Nyíregyházán és környékén.

A piros magyar (arany) versenykamion itt a prológon kap majd szerepet, így a magyar közönség a kontinenst térdre kényszerítő hazánk fiaival és lányaival itt találkozhat majd először. Az eseményen ott lesz majd "Csirkés Tóni" a RÁBA S16 replika versenykamionnal is, így valami párharc jelleget ölt majd a dolog, később a hétvége folyamán majd a városban is.

 

Forrás: mandiner.hu
A nyitóképen: Kiss Norbert Kamion Európa-bajnok nyilatkozik a győzelem után. Fotó: Kiss Norbert Média

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére