Kiengedné Oroszország az Ukrajnából induló gabonahajókat

• 2022. május 27., péntek •
Az oroszok ezért cserébe egyes szankciók feloldását kérik.
Kiengedné Oroszország az Ukrajnából induló gabonahajókat

Oroszország kész „humanitárius” folyosót biztosítani az ukrajnai élelmiszerszállító hajóknak, abban az esetben, hogyha az országgal szemben feloldanak bizonyos szankciókat. Az ajánlat Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettestől származik – közölte az Interfax hírügynökség nyomán a Reuters.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Ukrajna fekete-tengeri kikötői a háború kitörése óta le vannak zárva. Egyes értesülések szerint 

több mint 20 millió tonna gabona rekedt az ország silóiban.

Mint ismert, Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakészleteinek közel egyharmadát, és az ukrán kikötőkből történő jelentős gabonaexport hiánya hozzájárul a növekvő globális élelmiszerválsághoz. Ukrajna a kukorica és a napraforgóolaj jelentős exportőre is – tették hozzá a cikkben.

A nyugati hatalmak megvitatták az ukrán kikötőkből történő gabonaexport biztonságos folyosókon történő lebonyolításának ötletét, hozzátéve, hogy minden ilyen folyosóhoz orosz beleegyezésre lenne szükség. Az oroszok ezzel kapcsolatban pedig a következő kijelentést tették:

„Ezzel kapcsolatban többször is kijelentettük, hogy az élelmiszerprobléma megoldásához átfogó megközelítésre van szükség, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását”

„Az is szükséges, hogy az ukrán fél minden olyan kikötőt, ahol hajók horgonyoznak, aknamentesítsen. Oroszország kész biztosítani a szükséges humanitárius átjárást, amit minden nap meg is tesz” – hangsúlyozta Rudenko a kéréseiket. Majd hozzáfűzte: „Oroszország kapcsolatban áll az ENSZ-szel ebben a kérdésben”  – írta a portál.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére