Íme, a szerek, amelyek a legerősebb függőségeket okozzák

frisss.hu Forrás: hazipatika.com • 2016. március 19., szombat •
Bizonyos szerek megvonása rendkívül erős elvonási tüneteket okozhat.
Íme, a szerek, amelyek a legerősebb függőségeket okozzák

Egy új, átfogó kutatás során az alábbi rangsor alakult ki a függőséget okozó szereknél:

A szakemberek szerint a heroin a legerősebb függőséget okozó drog, az ópiát-származék akár 200 százalékkal is emelheti az örömérzetért felelős vegyületeket az agyunkban.  A heroin azért is veszélyes, mert a halálos adag csak ötszöröse a kellemes érzést okozó dózisnak, így nagyon könnyű túladagolni.

A kutatások szerint a második helyen az alkohol áll. Az alkoholos italok a világ legtöbb pontján viszonylag könnyen és olcsón hozzáférhetőek a fogyasztók számára. Alkoholfogyasztás következtében az agyunk dopaminszintje a normál érték többszörösére nőhet, ez káros az egészségünkre. A statisztikák szerint a világban körülbelül 2 milliárd ember iszik rendszeresen alkoholt, minden ötödik embernél erős függőség alakulhat ki. Az elmúlt években emberek milliói haltak meg az ivás következményeiből kifolyólag.

A szégyenlistára a kokain is felkerült, amely túlzottan felfokozza az agy működését, megtriplázza a dopaminszintünket. A tiszta kokain és a crack egyaránt erős függőséget okoznak, általában ez minden ötödik embernél alakul ki. A világon körülbelül 20 millióan élnek a kokainnal.

A barbiturátok szintén a súlyos függőséget okozó szerek közé sorolhatók. Kisebb mennyiségben nyugodtságot és eufórikus érzetet okozhatnak, nagyobb adagok fogyasztása azonban halállal is végződhet. A szertől függők száma rohamosan nő, hiszen már receptre is felírják.

A listáról a könnyen elérhető nikotin sem maradt le. A dohányzók körülbelül kétharmad része függővé válik, a WHO számításai szerint nagyjából egymilliárd ember cigarettázik. A becslések szerint 2030-ra akár évente 8 millió ember is meghalhat a dohányzás okozta betegségek miatt.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére