Gazdálkodj okosan! - Nyáron luxus, télen aranyat ér, avagy édes élet szárítógéppel

há • 2022. szeptember 19., hétfő •
Akinek sok ideje és hosszú szárítókötele van, nyáron egész biztosan nem kapcsolja be a szárítógépet. Más a helyzet télen: egy energiatakarékos készülék időt spórol, és a penészesedéstől is megmenti a lakást.
Gazdálkodj okosan! - Nyáron luxus, télen aranyat ér, avagy édes élet szárítógéppel

- Egy jó szárítógéphez először is kell egy normális mosógép, egy olyan, amely 1400-1600-as fordulaton centrifugálja a ruhákat - állítja a kereskedő. A szárítás egy pénz- és energiazabáló művelet, ezt még a szakértő is elismeri, ezért tartja fontosnak, hogy aki szárítógépet használ, legalább energiahatékonyan tegye. - A szárítógépben van egy érzékelő, amellyel felméri a gép, hogy mennyi nedvesség van a belepakolt ruhában. Ha sok, mert mondjuk alacsony fokozaton centrifugáltuk ki, akkor rendkívül hosszú időbe telik, mire eléri a készülék a "szekrényszáraz" állapotot, azonban ha kevés, akkor a program gyorsan lejár, és a munkát rövid idő alatt elvégzi - részletezte Sebestyén Balázs a Frisss.hu-nak.

Egyszerű a szisztéma: a szárítógépben van egy fűtőmotor, forró levegővel dolgozik, miközben keringeti a ruhát. Tény, hogy a teregetésnél sokkal több villamos energiát fogyaszt, de érdemes átgondolni az előnyeit is. Ha van teraszunk vagy kertünk, és elegendő hosszúságú szárítókötelünk, meg persze időnk, teregethetünk oda. Akár a lakásban is megoldhatjuk a dolgot. Télen azonban bonyolultabb a ruhaszárítás gép nélkül: hidegben is megszárad a ruha kint, csak éppen hosszabb idő alatt, kérdés, mekkora a család, mennyit mosunk, győzzük-e kivárni. Ha a lakásban teregetünk, más gondok adódhatnak. Egy jól szigetelt, kevéssé szellőző ingatlanban egészen biztos, hogy egy nap után folyik az ablakon a víz, minden átnedvesedik, a falak pedig a hőhidas részeken jó eséllyel penészedni kezdenek. A benti teregetésből keletkező nedvességet lehetetlen kiszellőztetni hagyományos módon. Itt mutatkozik meg a szárítógép jelentősége: télen mindezt megúszhatjuk.

Nem árt tudni: a szárítógépek esetében nem változott az energiaosztály-besorolás (szemben a hűtő-, fagyasztó-, mosogatógépekkel), továbbra is az A, illetve A+ és A++ jelű a leginkább energiatakarékos. Technológiában is van különbség, a hőszivattyús típus sokkal kevesebb villamos energiát igényel.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére