Építőipari összefogás: felajánlásokból újítanak fel gyermekintézményeket

• 2021. április 05., hétfő •
Idén 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen nettó 13,6 millió forint értékű építőanyagot, valamint rekord mennyiségű, 1,9 millió forint készpénzt, és számokban nehezen kifejezhető – önkéntes munkában felajánlott – szolgáltatást lehet elnyerni.
Építőipari összefogás: felajánlásokból újítanak fel gyermekintézményeket

A gyermekintézmények és műemlékek üzemeltetői vagy fenntartói idén május 6-ig tölthetik fel építőanyag-igényléseiket a pályázat online felületére.
A felajánlott építőanyagok listáján pedig idén is sokszínű a választék: Tetőfelújítás kategóriában: lapostető-szigetelés, beton tetőcserép, alumínium ereszcsatorna, tetőbevilágító rendszer, tetőtéri ablakok, kéményrendszerek, illetve tető- és homlokzati hőszigetelő anyagok kerülhetnek a nyerteskehez. A belső és külső felújításokhoz is számos hasznos anyag áll rendelkezésre, például csemperagasztó, fugázó és glett anyagok, homlokzatképzéshez alkalmazható vakolatok, illetve hideg- és melegburkolati anyagok egyaránt. Az elmúlt évek újdonságai az építkezést segítő zsaluzatok, vízszigetelés és a zajvédő falak, valamint a pályázható kéregfal és kéregfödém elemek. Ezenkívül idén először elnyerhető külső, belső felújításokhoz használható cement.

A termékfelajánlások mellett évről évre egyre több cég kínál pályázatunkon kivitelezésre fordítható készpénzt, amelynek összértéke idén rekord mennyiségű, 1,9 millió forint lett. Továbbá, a hagyományokat követve, idén is lesznek olyan nyertesek, akinek a tetőfelújításban az ÉMSZ és a TEGY szakemberi, társadalmi munkában nyújtanak majd segítséget.

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipar legrégebbi és jelenleg egyetlen olyan összefogását, ahol felújításra szoruló gyermekintézmények és műemlékek juthatnak segítséghez.

A pályázat lassan két évtizede - 2010 előtt más néven - gyűjti az építőipari cégek felajánlásait,

és juttatja el azokat a rászoruló intézményekhez. A megújult Várépítőn az elmúlt 10 évben már több mint 700 pályázat érkezett, amelyek közül 178 intézmény kapott valamilyen segítséget, támogatást az összesen 127,5 millió forint értékű felajánlásokból. Ezeket a felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.
A Várépítő pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

  • Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Beleznay Éva, okleves várostervező és építészmérnök, magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója, környezettudatos építéssel foglalkozik;
  • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

A megítélt támogatást a nyertesek június közepétől vehetik át, így akár az őszi iskolakezdésre a felújítások el is készülhetnek.

Kép forrása: varepitopalyazat.hu/nyertesek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére