Egy igazi klasszikus, modern köntösben - Ben - Hur (2016)

Tóth Eszter • 2016. augusztus 21., vasárnap •
Megnéztük az 1959-es klasszikus újragondolt változatát.
Egy igazi klasszikus, modern köntösben - Ben - Hur (2016)

Lewis Wallece 1880-ban megjelent regénye mindig is remek alapanyagot biztosított a mozgóképgyártóknak, több film és animáció készült belőle, azonban a legismertebb feldolgozás a mai napig az 1959-ben, Charlton Heston főszereplésével leforgatott, 11 Oscar-díjat bezsebelő alkotás volt. Ennek a vonalát követi a 2016-os remake.

A történetet szerintem nagy vonalakban mindenki ismeri, egy drámai fordulatokban bővelkedő hatalmi harc, némi akcióval és történelmi vonatkozásokkal.  A filmben Judah (Jack Huston) és Messala (Toby Kebbell) együtt nőnek fel, ugyanis a gazdag zsidó család örökbe fogadja az árva római fiút, aki később bátorságának és kitartásának köszönhetően a légió egyik fontos és magas rangú tagja lesz. Egy félreértés miatt Judah családját árulással vádolják, Messala pedig gályarabságra küldi a férfit, aki évekkel később végül kiszabadul és bosszút esküszik.

Timur Bekmanbetov mozija rövidebb és gyorsabb, mint a klasszikus, néhol érezhető is annak az egy órának a hiánya, viszonylag sok nyitott kérdés maradt, így a nőzőben jogos lehet a hiányérzet, amikor elhagyja a termet. A vallási vonalat kissé visszafogták, habár Jézus karaktere meglehetősen fontos szerepet játszik, annak ellenére, hogy csak néhány képkockán tűnik fel.

A látvány gyönyörű és a 3D kimondottan jót tesz az akciójeleneteknek. Én először nagyon féltem attól, hogy a fogathajtó versenynél kapunk egy ókorba átültetett Halálos iramban -féle agyament akciót, de szerencsére a rendező remek érzékkel ültette át az 1959-es film kultikus jeleneteit a mai kor elvárásainak megfelelő látványvilágba. Nagy meglepetés, hogy az eddig szinte ismeretlen színészek tökéletesen hozzák a karaktereket, a két fiú között végig érezhető a feszültség, a motiváció és az a fajta elvakultság, ami képes kihozni az emberből olyan dolgokat, amire egyébként nem volna képes. Morgan Freeman volt az egyetlen húzónév a csapatban, ő nyilvánvalóan még raszta sivatagi vándorként is hozza a tökéleteset.

Az új változat közel sem olyan művészi, mint a „nagy elődje”, de a fiatalabb generációnak az átélhetőbb konfliktusok, a kevesebb brutalitás és a kornak megfelelő látvány miatt inkább ezt ajánlanám.

Itt tudsz jegyet váltani a filmre. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére