Balesetveszélyesen festették fel a kerékpáros nyomot Szombathelyen

• 2021. május 19., szerda •
Szombathelyen már évek óta fejlesztik a kerékpáros közlekedést, sokszor ez azonban eléggé furcsa helyzeteket és megoldásokat eredményez - írja a Vaol.
Balesetveszélyesen festették fel a kerékpáros nyomot Szombathelyen

A Sugár úton például hétfőn és kedden kezdték el felfesteni a kerékpáros nyomot az útra, ami egy közel 10 kilométeres kerékpárbarát fejlesztés része, ám ez a szakasz eléggé szokatlanra sikerült. A kerékpáros nyom jelzést az út bal oldalára festették fel, ami még a környéken lakókat is megdöbbentette. Ottjártunkkor egy közelben lakó férfi állt értetlenül a jelzéseknél, ő aznap reggel a munkásoktól próbált érdeklődni, hogy miért az út bal oldalára festik a jeleket, de csak azt a választ kapta, hogy mert ezt mondták nekik a főnökeik.

A kerékpáros nyomra egyébként az autók is ráhajthatnak, a jelzés elsősorban a bicikliseknek szól, hogy itt ajánlott haladni. A KRESZ a következőképp ír róla: “Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet”.


A Sugár út és az Alsóőr utca kereszteződésénél már „jó helyen”, az út szélén van a felfestés

Eszerint a kerékpárosoknak az út széle helyett az úttest bal oldalán ajánlott haladni a Sugár úton a Horváth Boldizsár körúttól egészen az Alsóőr utcáig tartó 6-700 méteres szakaszán. Ez elég veszélyes, mivel az autók így ki sem tudják kerülni a kerékpárosokat balesetveszély okozása nélkül, mivel megfelelő oldaltávolságot nem lehet tartani. Az Alsóőr utcától a jelzés már “jó helyre”, az út jobb szélére került, így az autók is el tudnak haladni a biciklisek mellett.

Ezt a kerékpáros nyomot az út jobb szélére kellett volna felfesteni, ettől még az autók szabályosan parkolhattak volna rajta, így biztonságosabb lett volna – mondta el kérdésünkre Unger József közlekedési szakember.


Forrás: vaol.hu
Kép: Horváth Balázs

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére