Baku: véget értek az Európai Játékok

SzR-napi.hu • 2015. június 30., kedd •
Óriási csinnadrattával zárultak Bakuban az Európai Játékok, amelyet egy afféle miniolimpiának tekintettek a szervezők, hiszen rajtunk kívül az azeriek is pályáznak a 2024-es nyári olimpiára.
Baku: véget értek az Európai Játékok

Baku, Azerbajdzsán fővárosa látványos záróünnepséget celebrált erre az alkalomra, amivel a rendezők azt akarták bizonyítani, hogy képesek levezényelni egy jelentős, számos versenyszámból álló sporteseményt. Nem ment simán az azeri jelentkezés: civil szervezetek ellenezték, hogy Baku kapja a rendezés jogát, mert úgy vélik, hogy Azerbajdzsánban súlyosan megsértik az emberi jogokat.
Sokkal kevesebb bírálat érte azonban azt, ahogy a játékokat megrendezték. Általános elismerést kaptak a kiváló sportlétesítmények és a jó infrastruktúra. Az európai játékok értelmét ugyanakkor sokan megkérdőjelezik, mivel nem vettek részt rajta a legjobb sportolók. Az atlétikai és az úszóversenyek, amelyek máskor a legnagyobb visszhangot kapják, ezúttal csak harmadvonalbeli versenyzőket vonultattak fel.

A 68 ezres Olimpiai Stadionban mindössze 22 ezren követték nyomon a versenyszámokat az atlétika első napján, ami a második és a harmadik napon 10-10 ezerre mérséklődött. A hatezer résztvevő sportolóból csak 59 vehetett át aranyérmet, de az elsőséget a nagy nevek hiánya ellenére sikerként könyvelték el a résztvevők. Az olyan innovatívnak tekintett, ám nem olimpiai számok, mint a 3x3-as kosárlabda vagy a strandfoci, népszerűnek bizonyultak.

Hogy, hogy nem, az éremtáblázat második helyén - az oroszok mögött - Azerbajdzsán sportolói végeztek. Végül is 50 európai nemzet küldte el versenyzőit az európai játékokra, akik húszféle sportban mérték össze erejüket.

Az olimpia lebeg a szemük előtt: Baku a korábbi olimpiai játékokat vette alapul a felkészülésben. Ennek megfelelő hátteret építettek ki, ami a szervezők szerint javítja esélyüket arra, hogy elnyerjék egy igazi nyári olimpia rendezésének jogát is. És erre véleményükre kaptak egy fontos nemzetközi pecsétet is: Partick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság kijelentette, hogy Baku képes vendégül látni az olimpiai játékokat. Látva a kiépült infrastruktúrát nyilvánvaló, hogy ez a következő lépés - tette hozzá. Baku Budapest ellenében is indulhat a 2024-es játékok rendezési jogáért.

Az európai játékok jövője azonban bizonytalan. Hollandia már a bakui nyitórendezvény előtt visszalépett attól, hogy otthont adjon a 2019-re tervezett következő játékoknak, mert a hágai kormány úgy véli, hogy túl sokba kerülne a dolog. Hét új jelentkező állt a hollandok helyére, de Hickey úgy véli, nehezen tudják majd követni azt a mintát, amit az azeri főváros felmutatott. Biztos rendező híján kérdéses, hogy négy év múlva újra lesznek-e európai játékok - vélik a Moscow Timesnak nyilatkozó szakértők.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére