Az álláskeresés rengeteg formája

Szponzorált tartalom • 2018. augusztus 13., hétfő •
Ki így, ki úgy próbálkozik, de vannak megkerülhetetlen momentumok.
Az álláskeresés rengeteg formája

Természetesen az álláskeresés nem megy egyik napról a másikra. Nem kapkodnak utánunk, hacsak nem vagyunk hiányszakmabeliek, esetleg orvosok, vagy mérnökök. Ha végeztünk az iskolai tanulmányainkkal, esetleg megszűnt az előző munkahelyünk, akkor egyaránt ugyanazok a lehetőségeink. Az egyik legnépszerűbb, és egyben kötelező hivatali ügyintézés a munkaügyi központokba való beregisztrálás, amely nagyobb városokban, például Zalaegerszegben is található. Az álláskeresőnek többféle előnnyel szolgál, egyrészt álláskeresési járadékkal támogat, maximum 90 napig. A járadékfolyósítási idő az előző munkaviszonyból adódó ledolgozott munkanapokból számítódik ki, de sohasem lehet 90 napnál több. Ha letelne a 90 nap, és még mindig nem sikerült állást szereznünk, akkor a társadalombiztosítást önmagunknak kell állnunk saját zsebből. Ez havonta körülbelül 25 000 forintot jelent. Viszont ha előbb találunk munkát, mint a rendelkezésünkre álló időszak, akkor a juttatás fennmaradó részét megigényelhetjük, bár ekkor már csak a 80%-át. Szerencsére van lehetőségünk arra az esetre is, ha véletlenül nem vennének fel sehová, de ugyanúgy a TB fizetése is problémás, akkor egy OKJ tanfolyamot elvégezhetünk a munkaügyi központon belül. Ezek időtartama változó, de a tanfolyam ideje alatt is lehet munkát találni, hiszen minél képzettebbek vagyunk, annál inkább kapkodnak értünk a cégek. Még a legjobb szakembereknek is jót tesz a továbbképzés, ez a versenyképes munkaerő-piac viszonyai miatt van így.

A közvetítő cégek feladata pontosan az, hogy a munkakeresőket a leghamarabbi munkalehetőséghez irányítsák. Így ők munkaerőt szolgáltatnak a nagyobb cégeknek, tehát helyettünk keresnek munkahelyet. Cserébe viszont a bérezésből ők is hasznot húzhatnak. Állásbörzéket is tartanak időszakosan az önkormányzatok, ezeken a munkaadóval találkozhat a munkavállaló, és a beszélgetések során akár állásinterjúra is behívhatnak. És itt érkeztünk el az állásinterjúra, ami az egyik legfontosabb szempontja a sok álláskereső szelektálásának. Ugyanis nagy különbségek lehetnek munkavállaló és munkavállaló között is. Egy HR-es feladata az, hogy ezeket a friss munkavállalókat valamilyen szinten kiszűrje, é s csak a legjobbakat sikerüljön felvenni a céghez. Személyes elbeszélgetésről van szó, amely során a munkához szükséges képességek és tulajdonságok meglétét derítik ki kérdésekkel. Sokszor kérdeznek olyat is, amelyhez kell egy kis önismeret és gyors reakcióidő, de a komolyabb, keményebb munkahelyeken már egy teljesen más verziója lép érvénybe az állásinterjúztatásnak. Itt a jobbak közül a legjobbakat kell kiválasztani, ez gyakran a többfordulós interjúk során esik meg. Az utolsó körben már olyan kérdéseket tehetnek fel, amely az embert kizökkenti a kerékvágásból, oda nem illő kérdésekkel bombázzák, esetleg már-már zavarba ejtő kérdések, túlzott személyeskedések történhetnek. Ezzel az a célja a „vizsgáztatónak”, hogy a stresszes helyzetben, idegesen kelljen reagálnia és válaszolnia a kérdésre. Valószínűleg olyan helyre jelentkezett, ahol ez a fajta stressz mindennapos, így fontos tudni, hogy mennyire tűri el ezt, és hogy mennyire terhelhető.

Más módszerek is léteznek arra, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb referenciákkal rendelkező munkahelyet, ehhez pedig ma mér csak pár kattintás szükséges, hiszen az interneten épp olyan apróhirdetésekkel találkozhatunk az álláshirdető weboldalakon, amelyek között olyan is előfordulhat, amely több állásoldal ajánlatát gyűjti össze egy nagy keresőprogramban, és a találat nem csak helyi, de környéki, esetleg külföldi munkákat is kínál. A zalaegerszegallas.hu oldalon lehet rengeteg szakma közül válogatni. Ezek a weboldalak segítenek abban, hogy a lehető leggyorsabban, a székből találjunk magunknak állást. Csak olyan munkát érdemes elvállalni, amely megfelel az igényeinknek, illetve a képesítéseinknek. Ugyanis a bérezés is nagyban függ attól, hogy hol kapunk munkát.

közösség

további frisss

lap tetejére