A-vitaminnal a bőrrák ellen?

szponzorált tartalom • 2020. január 19., vasárnap •
A bőrráknak többféle formája létezik, az egyik legveszélyesebb és legagresszívabb típusa a melanoma. Bár a gyógyulási esély a műtétet követően igen magas, 85-95% közötti, a betegek gyakran túl későn fordulnak orvoshoz, így a felépülés esélye csökken. A betegség súlyos szövődményei miatt pedig akár halálhoz is vezethetnek.
A-vitaminnal a bőrrák ellen?

A melanoma (festéksejtes bőrrák) kialakulásának hátterében többféle ok állhat. A genetikai és a környezeti tényezők egyaránt befolyásolják. Az ultraibolya sugárzás illetve a szolárium használat egyaránt fokozza a bőrrák kialakulási rizikóját. Így nem véletlen, hogy az orvosok mindenkit figyelmeztetnek a fényvédelem fontosságára. 

Ismerje fel a melanomát!

Rendszeres önvizsgálattal, valamint a megfelelő szűrővizsgálatokkal időben felfedezhetjük, ha probléma van. Ha ezt követően azonnal orvoshoz fordulunk, nagy esélyünk van a gyógyulásra. 

A melanoma első jele, hogy a bőrön egy új folt jelenik meg, vagy egy meglévő szeplő, anyajegy változik meg. Az elváltozások szélei egyenetlenek, alakjuk szabálytalan. Színük lehet barna, fekete, vörös, kék vagy halványszürke. Kezdetben laposak, később akár kimagasodhatnak a bőrből.

A rendszeres szűrővizsgálat életet menthet

A rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel segítségével időben megállapítható és így nagyon jó eséllyel gyógyítható a bőrrák. Rendszeres szűrővizsgálaton akkor is ajánlott részt venni, ha mi magunk nem veszünk észre elváltozást a bőrünkön, hiszen ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden rendben van. 

A CMC Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai Központjában csúcstechnológiával és, a mesterséges intelligencia segítségével végeznek teljes test digitális bőrtérképezést és bőrrák szűrést. Ennek köszönhetően a gyors és pontos diagnózis, valamint a szükséges kezelés néhány napon belül rendelkezésre áll.  

Miben segíthet az A-vitamin?

Az A-vitamin régóta népszerű az egészségmegőrzésben. Hozzájárul a bőr rugalmasságának és fiatalságának megőrzéséhez, fontos szerepe van a fejlődésben, és elengedhetetlen a szemek, a szaporító szervek egészségéhez. A kutatók szerint viszont akár a bőrrák megelőzésében is segíthet. 

Egy rendkívüli hosszúságú - 26 évig tartó - vizsgálat során a laphámsejtes bőrrák és az A-vitamin közötti kapcsolatot vizsgálták. A kutatás során rájöttek arra, hogy azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen fogyasztottak természetes forrásból (gyümölcsökből, zöldségekből) származó A-vitamint, kisebb eséllyel alakult ki bőrrák. 

Bár az eredmény további kutatásokat igényel, ettől függetlenül rendszeres A-vitamin fogyasztással vitathatatlanul sokat tehetünk egészségünkért.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére