A migránsok jogainak fokozott védelmére fogadott el cselekvési tervet az Európa Tanács

• 2021. május 06., csütörtök •
Kiszélesítik a szükséges fellépések lehetőségét a feltárt hiányosságok kezelésére.
A migránsok jogainak fokozott védelmére fogadott el cselekvési tervet az Európa Tanács

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága cselekvési tervet fogadott el a koronavírus-járvány miatt kiszolgáltatottabbá vált menekültek, illetve migránsok jogainak fokozott védelmére – közölte Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló Európai Tanács főtitkára szerdán. Marija Pejcinovic Buric kiemelte: a menedékkérőknek fokozott kihívásokkal kell szembenézniük az immár több mint egy éve tartó koronavírus-járvány miatt, különösen az egészségügyi ellátáshoz és az oltásokhoz való hozzáférés terén.  

Feltárt hiányosságok...

A főtitkár elmondta, a 2021-2025 időszakra vonatkozó cselekvési terv a meglévő tapasztalatokra alapozva erősíteni fogja a tagállamok migrációs és menekültügyi hatóságai közötti együttműködést, és kiszélesíti a szükséges fellépések lehetőségét a feltárt hiányosságok kezelésére. A főtitkár emlékeztetett azokra a különleges védelmet biztosító kötelezettségekre, amelyeket a tagállamoknak a kiszolgáltatottak számára kell nyújtaniuk a menekültüggyel összefüggésében.    

Tájékoztatása szerint a cselekvési terv célzott intézkedéseket tartalmaz annak érdekében, hogy az Európa Tanács tagállamai javítani tudják eljárásaikat a védelemhez, a szükséges információkhoz, a jogsegélyhez és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása terén. Elősegíti továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú menekültek támogatását az oktatáshoz való hozzáférés és a pszichológiai tanácsadás területén, illetve

segíteni kívánja a társadalomba való beilleszkedést is –

hangsúlyozta az Európa Tanács főtitkára.


Forrás: mandiner.hu / MTI
Kép: MTI/Robert Ghement

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére