1890 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

• 2021. április 06., kedd •
1890 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 691 743 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma - írja a kormányzati tájékoztató oldal.
1890 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

Meghalt 170 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 22 098 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418 568 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 251 077 főre emelkedett. 

12 007 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, KÖZÜLÜK 1440-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN. 

Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos volt. 

MAGYARORSZÁG EURÓPÁBAN KIEMELKEDŐEN TELJESÍT, HAZÁNK A MÁSODIK AZ UNIÓS OLTÁSI RANGLISTÁN. 

A magyar lakosság 24,2%-a már kapott oltást, szemben az uniós 12,7%-os átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85%-a már megkapta az oltást. Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat. A beoltottak száma rövidesen eléri a 2,5 milliót, ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

A fenti kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe

- A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
- Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.
- Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
- A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
- A vendéglátó-helyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
- A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
- A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

A jelenleg hatályban lévő legfontosabb védelmi intézkedések:

- A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
- A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
- A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
- Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
- A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A beoltottak száma 2 432 313 fő, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon!


Forrás: origo.hu
Kép: MTI/BALÁZS ATTILA

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére