Süssünk farsangi fánkot! (FrisssTv - HD)

FrisssTV • 2012. február 02., csütörtök •
Farsangkor a sok étel fogyasztásától az év bőségét remélték a régiek. Ekkor sütöttek fánkot, amely a télbúcsúztató ünnepkör jellegzetes étele. Elkészítése nem bonyolult, viszont időigényes. A FrisssTV stábja kipróbálta a fánksütést, alább a receptet is elolvashatja.

Hozzávalók: (kb. 20 fánk elkészítéséhez)

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 2+1 cl rum aroma (2 cl a tésztába, 1 cl a lekvárhoz)

Kézmeleg tejben feloldjuk a porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. kb. 5 percig békén hagyjuk. Amíg pihen az élesztő, a lisztet egy nagyobb tálba tesszük, az hozzáadjuk az öt tojás sárgáját, belereszeljük a citrom héját és beleöntjük a felolvasztott, de nem forró margarint. Öt perc elteltével az élesztős tejet és a rumot is belekeverjük. Az alapanyagokat finom mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ha sima a tésztánk, szobahőmérsékleten fél órán át kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát újnyi vastagra nyújtjuk, majd öt centi átmerőjű pogácsaszaggatóval 15-20 korongot készítünk. Ezeket ismét fél órán át pihentetjük, majd hüvelykujjunkkal kis mélyedést formálunk a korongokra. Végül sütni kezdünk: annyi zsiradékot vagy olajat használjunk, hogy a nyers fánkok ne tapadjanak az edény aljához. 170 fokosra melegítjük, és fedő alatt két percig sütjük a fánkokat, lyukas felükkel lefelé, később megfordítjuk azokat és immár fedő nélkül további két percig sütjük. Ha kész, az olaj lecsepegtetése után a gödrökbe lekvárt töltünk. A tészta önmagában talán nem elég édes, ezért porcukorral meghintve tálaljuk. Frissen a legfinomabb!

 

közösség

további frisss

lap tetejére