Weöres Sándor 100. születésnapját ünnepli Szombathely

Frisss • 2013. április 25., csütörtök •
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítást és konferenciát rendeznek pénteken Szombathelyen. A vasi megyeszékhelyhez több szálon is kötődik az elsősorban dallamos verseiről ismert költő, a gyermekek és felnőttek kedvence.
Weöres Sándor 100. születésnapját ünnepli Szombathely

A tárlaton a költő szülővárosához, Szombathelyhez fűződő kapcsolatait, élményeit, a hozzá köthető emlékhelyeket idézik fel fényképek, dedikált könyvek és azok a levelek, amelyeket Weöres Sándor egykori osztálytársaival, tanáraival, nemzedékének kiemelkedő képviselőivel váltott. A látogatók megismerkedhetnek a költő világokat teremtő képzeletével is: azokkal a rajzokkal, térképekkel, amelyeket a második világháború idején vetett papírra.

A kiállításon bemutatásra kerülő kéziratokat, rajzokat, térképeket és egyéb dokumentumokat a Vas Megyei Levéltár, a dedikált kötetek, képeslapok és fényképek másolatait pedig a költő még élő és az elmúlt években elhunyt barátainak családjai bocsátották rendelkezésre.

A centenáriumi tudományos konferencia a költőnek a Valse triste (Szomorú keringő) című versét állítja a középpontba, amely 1938-ban A teremtés dicsérete című kötetben jelent meg és amely egyike annak a 12 magyar versnek, amelyet a Szombathelyről elindult verssorozat darabjai közé válogattak. Az "Egyik nyár akár a másik" című konferencia nyitó előadását Kenyeres Zoltán, az ELTE professor emeritusa, a költő monográfusa tartja, zárásként pedig a Weöres Sándor Színház színészei adnak műsort névadójuk tiszteletére. A konferencia társrendezvénye a péntek délben Csöngén rendezendő Nagy Versmondás mintegy 600 diákkal, Jordán Tamás vezényletével.  A tanácskozás szombaton és vasárnap Celldömölkön és Csöngén folytatódik tanárok és diákok közreműködésével. (MTI)

NAPSUGÁR A LEVEGŐBEN
Napsugár a levegőben,
tündököl a rét,
Kincseit az ifju tavasz
bőven önti szét.
Szántogatók dala száll,
égig evez a madár,
mézillatú libegéssel
közeleg a nyár.
Fényes idő lelke jár,
belepezsdül a határ,
lengjünk, mint a harang nyelve,
énekelve már!

 

közösség

további frisss

lap tetejére