Középkori hangulat Sárváron - Nádasdy Történelmi Fesztivál

• 2013. július 23., kedd •
Kiváló zenék, vásári forgatag, fesztiválhangulat, ágyúdörgés, lányrablás volt a hétvégén Sárváron, ahol idén ötödik alkalommal rendezték meg a Nádasdy Történelmi Fesztivált. A három napos rendezvénysorozat ideje alatt visszarepültünk az időben, felelevenítettük a Nádasdyak emlékét, részesei lehettünk a látványos és küzdelmes ostromjátéknak, ahol magyar és török harcosok néztek egymással farkasszemet.
Középkori hangulat Sárváron - Nádasdy Történelmi Fesztivál

Idén is a nagy sikerű, gasztronómiai időutazás, a Báthory-lakoma vezette be a fesztivált. A Nádasdy vár bástyájában korabeli, keleties ízekkel várták a vendégeket.

Pénteken a vár udvarát birtokba vették a vásárosok, kézművesek és a hagyományőrzők korhű sátrai, kellékei. Házi készítésű fagyi, pecsenye, lángos, édesség, rétes várta a fesztiválozókat. Majd pontban 13 órakor eldördült egy ágyú, jelezve az eseménysorozat kezdetét. Ezután nem sokkal a vár udvarán felállított színpadon elkezdődtek a programok. Elsőként Gölbasi török ruhaköltemények bemutatója következett, majd a hazai mustra keretén belül az Ikervári Színjátszó Csoport és a Nádasdy Tamás iskola színjátszói adtak elő egy-egy színdarabot. Varga Diána és Bokor Zsófia, és a Nádiverebek reneszánsz koncertje után a Kanona Band következett, majd „Regös” Sziránszki József előadása szórakoztatta a közönséget.

A Nádasdy Történelmi Fesztivál idei díszvendége – Sárvár egyik leghíresebb, a fesztivál névadó családjának leszármazottja – gróf Nádasdy Borbála volt. Író-olvasó találkozót tartott a Nádasdy Múzeumban.

A Fekete Bég szobornál tartott ünnepi megemlékezés és koszorúzás után a várparkban élő figurás sakkbemutatót tartottak. A fehér bábukat a magyar vitézek, a sötét bábukat a török harcosok személyesítették meg. A leütött játékosokkal rövid csatában „végeztek”, ez még izgalmasabbá tette a játszmát. A pénteki nap a vitézek bevonulásával és táncházzal zárult.

A fesztivál hivatalos megnyitója szombaton 10 órakor volt a várparkban. A szónoklatok után azonban felgyorsultak az események: dörögtek az ágyúk, puskák, csattogtak a kardok, csatakiáltásoktól volt hangos a vásártér, amikor egy vásárütés alkalmával összecsaptak a török és a magyar csapatok. Közben a vár udvarán készültek a finomabbnál finomabb étkek. A nap fénypontja a felvonulás volt, majd az utána következő ostromjáték. A második nap folyamán fellépett a Mira Orient Art hastánccsoport, a belga Aglaja zászlóforgatók, a Fergettyű és Regős együttes, majd éjfélig a hangszeres világzene gyöngyszemei váltogatták egymást, mint például a Szűkített Kvartet és Meszecsinka. Nagy sikert aratott Nemes Levente szólóénekmondó és a Drummolo dobcsapat is. Tűztánc volt a pecsét ezen a napon.

A vasárnap, a rendezvény záró napja sem hozott kevesebb látványosságot, izgalmat. Délelőtt solymász bemutatót nézhetett a közönség, majd párbajok kezdődtek. Az érdeklődők kipróbálhatták a korabeli fegyvereket: lőhettek ágyúval, muskétával, kovás és kanócos fegyverekkel, és a korabeli oszmán és magyar vitézek felszereléseit, páncélzatát is magukra ölthették.

Az égiek is kegyesek voltak, hisz a kiváló idő kedvezett ahhoz, hogy ezen a hétvégén átéljük a középkori hangulatot.

 

közösség

további frisss

lap tetejére