Piros riasztás: már Vas megyében is esik az ónos eső

Frisss.hu-MTI • 2014. február 01., szombat •
Zala és Vas megye teljes területére, valamint Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron, megye több járására adták ki a piros riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet.

Az ország teljes nyugati felében, valamint a Duna vonalától keletre eső több járásban is első vagy másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint kilenc megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken több mint 5 milliméternyi ónos eső hullhat.

Ugyancsak tartós ónos esőre kell készülni, s ezért narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint Budapest területén. Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Kiemelten a Nyugat-Dunántúlon vasárnap délig jelentős mennyiségű ónos eső várható, amely erős jegesedést okoz. A csapadék a Duna-Tisza-közére és a főváros térségére is átterjedhet, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett főként az Észak-Dunántúlon és Budapest környékén kisebb havazás is kialakulhat.
A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnapra is tizenegy megyére – köztük öt nyugati megyére piros – figyelmeztetést adtak ki.

(fotó: hirek.ma)

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére