Kormányzati "ajándékpénz": kinek melyik híd fontosabb?

há • 2021. július 13., kedd •
Vajon miért pont a kórház, az alapellátó és a mentők közelében lévő híd újulhat meg a most érkezett kormányzati támogatásból? A Fidesz helyi elnöke megválaszolta, és arra is van javaslata, hol keressen fedezetet az önkormányzat a múlt héten beszakadt szentkirályi híd felújítására.
Kormányzati ajándékpénz: kinek melyik híd fontosabb?

A belterületi hidak karbantartása az önkormányzat kötelező alapfeladatai közé tartozik - hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Illés Károly. A Fidesz szombathelyi szervezetének elnöke ezzel az előző napokban megjelent hírekre reagált: kiderült ugyanis, hogy az aszfalt beomlása miatt le kellett zárni a Szent István király utcai híd egyik oldalát. - Ez a híd az elmúlt héten kétszer is beszakadt, az önkormányzat tehát nem tett eleget a kötelezettségének. Nyilvánvaló, hogy Nemény András és csapata megbukott - fogalmazott a politikus. Elmondta: a város érdekeit szolgáló intézkedések, vagyis a kötelező karbantartás helyett azzal van elfoglalva a városvezetés, hogy megemelje a Szombathelyi Médiaközpont támogatását, és plusz 63 millió forintból 14 Szombathely környéki településen adják ki a Savaria Fórumot, holott ebből a forrásból akár el is kezdhetnék a híd felújítását. Látszik, hogy Neményék nem a szombathelyiek érdekeit képviselik - tette hozzá.

Ismert, a kormány 1 milliárd 205 millió forintos támogatást nyújtott a közelmúltban Szombathelynek, ebben benne van a Markusovszky utcai Gyöngyös-híd felújításának költségeire szánt 130 millió forint is - hangzott el. S hogy miért pont ez a híd újul meg? - Azért, mert ennek a hídnak a felújítása is az önkormányzat alapfeladatai közé tartozik, ráadásul az önkormányzat sürgős teendői között szerepel. Szerkezete olyan rossz állapotban van, hogy immár évente felül kell vizsgálni: egyáltalán szabad-e járműveket ráengedni. Ennek ellenére a híd felújítása sajnálatos módon mindig elmaradt. Nem mellékes az sem, hogy naponta több ezer Vas megyei polgár fordul meg a regionális feladatokat is ellátó Markusovszky Kórházban, de itt van az új Alapellátó Központ, valamint a Mentőállomás is. Az egyébként is forgalmas utcában a járványhelyzet, az oltási kampány miatt megnőtt a forgalom, nem kockáztatható, hogy ezekbe az egészségügyi intézményekbe biztonságosan, kerülőút nélkül el lehessen jutni - részletezte az okokat Illés. Szerinte egyébként a szentkirályi híd felújításának költsége ennek töredéke lenne, és azt is hozzáfűzte, hogy bízik benne: erre is talál majd forrást a város.

közösség

további frisss

lap tetejére