Szombathelyen nem lesz LMP - MSZP barátság

EB • 2013. január 28., hétfő •
A Párbeszéd Magyarországért platform tagjai kiléptek az LMP-ből, február közepéig kiderül, mi lesz a baloldali ökopárt neve. Ennek apropóján kérdeztük Horváth Zoltánt, a szombathelyi LMP képviselőjét pártszakadásról, kampányról, esetleges összebútorozásról.

Nem történt pártszakadás. Többen kiváltak az LMP-ből, akik nem tudták elfogadni azt a stratégiát, amely az LMP önálló ökopolitikai politikáját képviseli. A kiválást nem szabad elbagatellizálni, hisz országosan ismert LMP-sek is elhagyják a pártot, ám az LMP döntő többsége, a vidéki bázis szinte teljes egészében marad. A hétvégi kongresszuson teljes létszámban voltak jelen az LMP Vas Megyei Szervezetének delegáltjai (én magam vasárnap vettem részt a kongresszuson). A Vas megyeiek is egyértelmű döntést hoztak és az önálló politizálás mellett foglaltak állást- mondta el megkeresésünkre Horváth Zoltán, a szombathelyi LMP képviselője. Hozzátette: Szombathelyen folytatják az eddigi munkát, semmilyen változás nem várható. A városi LMP egységes, és a megyei szervezetből sem jelezte senki a kiválást.

Horváth Zoltán lapunknak elmondta azt is, megkezdték a felkészülést a 2014-es országgyűlési választásokra és a kampányidőszakra. A három Vas megyei országos választókörzetben kijelölésre kerültek a választókerületi felelősök is. A megye adottságaihoz igazodva prioritásként kezelik a termőföld kérdését, a természetvédelmet, a turisztikai fejlesztések kérdéskörét, de minden szakterületen be fogják mutatni a koncepciójukat, melyből nem maradhat ki a munkahelyteremtés és a korrupció visszaszorítása sem.

Az LMP támogatottsága Szombathelyen és a megyében hagyományosan erősebb, mint országos szinten. Friss helyi kutatások nem állnak rendelkezésre, de az előző években Szombathelyen 10-11% környékén mozogtunk. Az LMP támogatói elsősorban a fiatalok, de épp ezért nyitni akarunk az idősebb generációk felé. Fontos megszólítanunk a városi választókon túl, a kistelepülésen élőket is- fűzte hozzá.

Horváth Zoltán: Nem fogunk együttműködni más pártokkal

Hogy a 2010-es választások kampányában az MSZP segítette volna- e az LMP-t , Horváth Zoltán cáfolta.  Az LMP önállóan mérettette meg magát, saját erőből jutott önkormányzati képviselethez. Az önálló indulás inkább zavart bizonyos politikai érdekköröket: jelöltjeinket folyamatosan fenyegették meg és próbálták visszaléptetni. Ennek volt köszönhető, hogy 3 körzetben nem sikerült az indulásunk, az LMP helyi támogatottságát azonban jelzi, hogy még így is könnyen ugrottuk át a bejutáshoz szükséges küszöböt- hangsúlyozta.

Horváth Zoltán elképzelhetetlennek látja azt is, hogy az LMP együttműködjön az MSZP-vel. A novemberi és a januári kongresszus egyértelmű állásfoglalást hozott abban, hogy az LMP-nek nem szándéka hatalomhoz segíteni az elmúlt 22-23 év kormányaiban részt vevő erőket. Az LMP felelőssége abban van, hogy felszámolja a kétpártrendszert. Egy rendszerkritikus, de demokratikus pólus megteremtése a cél, mely egyszerre kíván leszámolni a jelenlegi és az azt megelőző politikai oldalakkal. így helyben is, országosan is kizárható az MSZP-vel történő együttműködés- húzta alá a helyi ökopárt vezetője, Horváth Zoltán.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére