Ingatlanügyek és mezőőrség a közgyűlés napirendjén

bz • 2012. március 27., kedd •
Maratoninak ígérkező közgyűlés elébe néz a szombathelyi képviselőtestület. A márciusi megbeszélni valók között feltehetőleg több ingatlan sorsáról is döntenek majd, de határoznak a MÁV-ingatlanok átvételéről és napirenden lesz a biomassza fűtőmű is. A csütörtöki közgyűlést élőben közvetítjük itt a Frisss.hu-n, tartson velünk!
Ingatlanügyek és mezőőrség a közgyűlés napirendjén

Jobb ingyen földet kapni, vagy megvenni hatszázmillióért? Előbbi megoldást tartaná megfelelőnek az önkormányzat is a Haladás ingatlanok (hivatalosabb megfogalmazásban: a MÁV Zrt. tulajdonában álló sportcélú ingatlanok) esetében. A négy ével ezelőtti értékbecslés adatai szerint 639 millió forintot értek a Rohonczi út – Bartók Béla krt. és Kenderesi út által határolt területek, amit a Szombathelyi Haladás VSE használ. Ahogy korábban azt a Frisss.hu-n megírtuk, ha ez a föld állami tulajdonba került, akkor – a kormány kedvező döntése által – akár nulla forintért a városé lehetne a 23500 négyzetméternyi terület.

Elkészült az eladásra kínálat önkormányzati lakásvagyon értékbecslése. Ha a nyilvánosságra hozott táblázat adatai helyesek, akkor a 2012. márciusi terepszemle alapján a Károly Róbert utca egyik paneljében van a legdrágább portéka. Az ötödik emeleti összkomfortos kétszobás lakást több, mint 72 millió forintra értékelték. A legolcsóbban – 1,2 millióért, egy paragvári úti komfort nélküli egyszobás ingatlant adnak. Összességében 382 milliós bevételt remélhet a városi költségvetés az ingatlaneladásból.

Ha már költségvetés: Szombathelynek is lehetősége van az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása kiírt pályázaton való indulásra. A pályázathoz közgyűlési igen szükséges. A támogatás jelentősen csökkentheti a város idei költségvetésének hiányát, amely másfél milliárd forintra rúg.

A Városligeti sportpálya felújítására pályázna az önkormányzat, az előzetes számítások szerint körülbelül 25 millió forintos beruházással egyebek mellett egy multifunkciós műfüves sportpályát, öltözőket és akadálymentesített vécéket építenének, de rendeznék a főbejárat területét és kialakítanák a sportpályák térvilágítását is. A megpályázott összeg 20 millió forint, amely mellé az idei céltartalékból biztosítanák az 5 milliós önrész.

A városatyáknak dönteniük kell arról is, hogy folytatják-e az Új Városliget építése elnevezésű pályázat végrehajtását. Jelen állás szerint ugyanis az önkormányzat nem tudja kifizetni a projektmenedzser Savaria Városfejlesztési Kft-t és a cég által megtervezett beruházásokat. A projekt 2010-ben a Csónakázó tó az Emlékmű és az Oladi kilátó körüli terület rendezésére és hasznosítására jött létre, a pénzt azonban végül a Savaria mozi technikai korszerűsítésére költötték.

Újabb lépést tehet a megvalósítás felé a szombathelyi biomassza fűtőmű beruházója, ha a közgyűlés elfogadhatónak tartja kommunikációs stratégiáját. A Grenor önkormányzati kérésre elkészítette marketing és kommunikációs tervezetét. Ahogy arról többször is beszámoltunk, Szombathelyen, a Sárdi-ér utcánál lévő ipari területen kíván faaprítékkal működő hőerőművet építeni a norvég érdekeltségű Grenor Hungária Energetikai Kft.Nagyobb térképre váltás
 

Albérletbe adná de akár meg is vásárolná az általa bértelt ingatlant Vígh Gábor. Az ismert szombathelyi üzletember 2006 óta bérli az önkormányzattól a Kossuth Lajos utca 2-es számú házat. Ha az önkormányzat hozzájárul, a távhő hivatalosan is használhatja a Zeneiskola alagsori kazánhelységét, a Szimfónia Kávézó pedig a Szimfonikus Zenekar fennhatósága alá tartozhat.

Folytatódik a távhőszolgáltató integrációjának ügye. A közgyűlés 2009-ben döntött úgy hogy a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. fennhatósága alá vonja. Az akkori határozatot azonban nem követték tettek. A mostani közgyűlés a két társaság vezetőinek véleményét megismerve dönthet a beolvasztásról vagy a távhő önálló működéséről.

Mezőőrök védenék ezentúl a szombathelyi kiskerteket, a városhoz tartozó mezőgazdasági hasznosítású külterületeken. Az önkormányzat a Közterület-felügyelet feladatkörét bővítené a mezei őrszolgálattal, az érintett ingatlantulajdonosoktól pedig mezőőri járulékot szedne be, adó formájában. A vonatkozó előterjesztés szerint négy részre osztanák a város, ahol összesen négy mezőőr vigyázna a rendre. A szolgálat működtetése évente 20-24 millió forintjába kerülne a városnak.

A csütörtöki közgyűlést élőben közvetítjük itt a Frisss.hu-n, tartson velünk!
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére